Srbi pozorno spremljajo dogajanje v Bruslju. Foto: EPA
Srbi pozorno spremljajo dogajanje v Bruslju. Foto: EPA

Svet EU-ju mora podati politično stališče do srbske kandidature, odločitev pa bi moral jutri sprejeti Svet za splošne zadeve, to pa bi nato potrdili predstavniki posameznih držav članic Unije, ki se bodo v četrtek in petek zbrali na vrhu v Bruslju.

Naj spomnimo: Nemčija je decembra lani zavrla odločitev, da se Srbiji dodeli status kandidatke, od Beograda pa zahtevala napredek v normalizaciji odnosov s Kosovom.

Pretekli teden je bil v okviru dialoga Srbija-Kosovo le dosežen dogovor o sodelovanju Kosova na regionalnih srečanjih. Po dogovoru bodo kosovski predstavniki na regionalnih srečanjih sodelovali pod imenom Kosovo, ki bo označeno z zvezdico, s pojasnilom, da tak naziv ne prejudicira statusa s sklicevanjem na resolucijo Varnostnega sveta 1244 in na razsodbo mednarodnega sodišča, da s proglasitvijo kosovske neodvisnosti ni bilo kršeno mednarodno pravo.

Slovenija krepi odnose s Hrvaško
Slovenski minister Karl Erjavec pa se je ob robu današnjega Sveta EU-ja srečal tudi z ministrico za zunanje in evropske zadeve Republike Hrvaške Vesno Pusić. V pogovoru je izpostavil pripravljenost in interes slovenske vlade po nadaljnji krepitvi dosežene ravni dobrososedskih in prijateljskih odnosov, ki so se oblikovali po sklenitvi arbitražnega sporazuma. V skupnem interesu je, da se dosežena raven odnosov dodatno nadgradi.

Poudaril je, da bo slovenska vlada pri arbitražnem reševanju mejnega vprašanja med državama spoštovala dogovor prejšnje vlade. Ministra sta se pogovarjala tudi o nekaterih pomembnih področjih implementacije arbitražnega sporazuma, predvsem glede imenovanja arbitrov in sekretariata arbitražnega sodišča.

Minister Erjavec dodaja, da v postopku ratifikacije pogodbe o pristopu Hrvaške k EU-ju pri obravnavi predloga zakona o ratifikaciji sporazuma Vlade RS oz. državnega zbora ne pričakujejo težav. Slovenski zunanji minister je v pogovoru s hrvaško kolegico še poudaril regionalno sodelovanje in v tem okviru posebej omenil pomen procesa Brdo.