Tadić opozarja rojake, da je pred njimi še veliko dela. Foto: EPA
Tadić opozarja rojake, da je pred njimi še veliko dela. Foto: EPA
Srbiji odprta pot do članstva v EU-ju

Voditelji Evropske unije so v četrtek na vrhu v Bruslju Srbiji soglasno dodelili status kandidatke za članstvo v Uniji.

"Državljani Srbije so nosili najtežje breme reform, ki jih je morala izvesti naša država, da se je preoblikovala v demokratično družbo, v kateri so spoštovane človekove pravice in pravice manjšin ter evropske vrednote," je v odzivu na odločitev o statusu kandidatke dejal srbski predsednik Boris Tadić.

Tadić, ki ocenjuje, da je njegova politika prestala mednarodni preizkus, je Srbe opozoril, da jih čaka še veliko dela, preden bo Srbija začela pristopna pogajanja z EU-jem s ciljem postati polnopravna članica.

Nekateri srbski politiki niso bili tako navdušeni. Podpredsednik Srbske radikalne stranke Dragan Todorović je prepričan, da podelitev statusa Srbiji in njenim državljanom ne pomeni nič, poleg tega pa naj bi odločitev dodatno poslabšala položaj Srbije, saj naj bi s tem odprli pot za nova izsiljevanja.

"Da smo dobili status kandidatke, smo dejansko morali de jure priznati neodvisnost Kosova. O tem ni nobenega dvoma. Kar pa zadeva obljube o finančnih ugodnostih za Srbijo in dostopu do nekih skladov, so to samo obljube, ki služijo temu, da v predvolilni kampanji prevarajo državljane Srbije," je dejal Todorović.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica je ocenil, da ni razloga za veselje. Po njegovem mnenju je interes državljanov Srbije razglasitev politične nevtralnosti in zavrnitev integracije EU-ja.

"Kdo danes praznuje podelitev statusa kandidatke? Ali praznuje srbski narod, ki je brez dela, narod, ki je obubožal? Kdo, poleg oblasti, lahko praznuje, ko vsi vemo, s kakšno ceno je plačana kandidatura?" je v sporočilu za javnost zapisal Koštunica.

Čestitke iz soseščine
Iz držav Zahodnega Balkana pošiljajo čestitke Srbiji. Kot ocenjujejo vodilni politiki več držav v regiji, gre za zgodovinsko odločitev za Srbijo, ki bo pozitivno vplivala tudi na evropsko perspektivo drugih držav Zahodnega Balkana.

Črnogorski predsednik Filip Vujanović je ocenil, da kandidatura za članstvo Srbiji "odpira perspektivo za članstvo v krogu gospodarsko, demokratično in kulturno najnaprednejših evropskih družb", s tem pa se odpirajo možnosti tudi za državljane in splošen napredek države.

"Odločitev Evropskega sveta o dodelitvi kandidature za članstvo Srbiji je dobra za celotno regijo, njeno stabilnost in dobrososedske odnose," je v čestitki srbskemu kolegu Borisu Tadiću še zapisal Vujanović.

Hrvaški premier Zoran Milanović je v Bruslju dejal, da je za Srbijo zdaj najpomembneje, da začne pogajanja za članstvo v Uniji. Ta bo Srbija lahko začela, ko bo izpolnila zahtevana merila. Pri tem so po oceni Milanovića bolj kot usklajevanje zakonodaje z evropsko pomembne reforme, ki spremenijo državo in družbo. "Z nami so bili strogi in tudi s Srbijo bodo," je še dejal premier Hrvaške, ki naj bi 1. julija 2013 postala 28. članica unije.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je poudaril, da odločitev Unije omogoča nadaljnji napredek Srbije na poti v EU ter odpira perspektivo za boljše življenje in varnejšo prihodnost njenih državljanov. "Uspeh, ki ga je dosegla Srbija, bo obenem spodbuda za druge države v regiji, da pospešijo proces približevanja evropskim integracijam, da bi vsi postali del širše evropske skupnosti držav in narodov," je še zapisal Dodik v današnji čestitki Tadiću.

Do rešitve za grško-makedonski spor
Dodelitev statusa kandidatke Srbiji je posreden pritisk na Makedonijo in Grčijo, da najdeta rešitev za njun dvostranski spor, ki ovira začetek pristopnih pogajanj Makedonije z EU-jem, je v Bruslju dejal slovenski premier Janez Janša. Država na začetek pogajanj čaka od decembra 2005, ko je dobila status kandidatke.

S podelitvijo statusa kandidatke za članstvo v EU-ju Srbiji je bila po Janševih besedah presežena psihološka meja, saj se Uniji približuje država, ki je zaradi svoje velikosti in pomena v zgodovini poseben primer v regiji Zahodnega Balkana.

Zato je po navedbah predsednika slovenske vlade mogoče pričakovati, da bo to delno pospešilo reševanje odprtih vprašanj v regiji, ki so tako ali drugače povezana z nekaterimi odločitvami, ki jih še morajo sprejeti v Beogradu.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v odzivu na četrtkovo odločitev izrazilo zadovoljstvo in poudarilo, da je bila s to odločitvijo ponovno potrjena evropska prihodnost Srbije in odprta pot za priprave na začetek pogajanj Srbije za članstvo v EU-ju.

"Srbija je dokazala, da je mogoče z implementacijo reform, odgovornim in konstruktivnim dialogom ter medsebojnim spoštovanjem premostiti tudi najtežja vprašanja, se usmeriti v prihodnost in zagotoviti napredek v evropskih integracijskih procesih," je med drugim zapisano v sporočilu za javnost MZZ-ja.

Ministrstvo tudi ocenjuje, da je bil z odločitvijo poslan jasen signal vsem državam regije, da širitvena politika še naprej ostaja eden najučinkovitejših in najboljših instrumentov EU-ja za krepitev prostora svobode, varnosti in trajnostnega razvoja.

Srbiji odprta pot do članstva v EU-ju