Merklova je še avgusta na srečanju s srbskim predsednikom Borisom Tadićem govorila, da je prihodnost Srbije v EU-ju. Foto: EPA
Merklova je še avgusta na srečanju s srbskim predsednikom Borisom Tadićem govorila, da je prihodnost Srbije v EU-ju. Foto: EPA

"Pot Srbije v EU lahko vodi le skozi normalizacijo odnosov s Kosovom," je poudarila Merklova v nagovoru v nemškem parlamentu v Berlinu.
Nemška kanclerka je ocenila, da je Srbija soodgovorna za nedavne spopade med kosovskimi Srbi in silami zveze Nato Kfor na severu Kosova, ki jih je označila za nesprejemljive. Ob tem je spomnila, da tudi dobro sodelovanje s sosedi spada med kriterije za širitev Unije. "EU in Nemčija sta izrazila konkretna pričakovanja. Močno obžalujem, da jih Srbija do zdaj ni izpolnila v zadostni meri," je še dejala Merklova.

Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, evropski poslanec iz Slovenije Jelko Kacin (Alde/LDS), je izrazil upanje, da bo nemška kanclerka spremenila svoje stališče, ob tem pa opozoril, da se bo to zgodilo le, če bodo v zadnjem trenutku z območja prišle prave novice. Po njegovem mnenju je sicer izredno pomembno, da bi Srbija dobila status kandidatke.

Unija širitvi nenaklonjena
O priporočilu Evropske komisije glede dodelitve statusa kandidatke Srbiji bodo 5. decembra najprej odločali ministri EU-ja, nato pa 9. decembra voditelji članic Unije. Odločitev morajo sprejeti s soglasjem. Čeprav je ključno vprašanje za napredek Srbije njen odnos s Kosovom, pa tudi sicer ozračje v Uniji ni naklonjeno širitvi.

Evropska komisija je oktobra ob predstavitvi poročila o napredku držav na poti v EU ocenila, da je Srbija pripravljena, da postane kandidatka za članstvo, na začetek pogajanj pa bo pripravljena, ko bo dosegla "dober napredek na enem ključnem področju", to je dialog s Kosovom.