Meja Švica-Francija bo od zdaj brez nadzora. Foto: EPA
Meja Švica-Francija bo od zdaj brez nadzora. Foto: EPA
Švicarji so se o vstopu v schengen odločili na referendumu leta 2005. Foto: EPA

Nadzor na zračnih mejah bo odpravljen marca prihodnje leto, če bo Švica do takrat rešila vse težave na letališčih, sicer pa se lahko odprtje zračnih meja preloži.

Švica zdaj na mejah s Francijo, Italijo, Avstrijo in Nemčijo ne bo imela več nadzora, bodo pa na meji z žepno državico Liechtenstein vzpostavljeni stalen videonadzor, obmejne patrulje in naključno preverjanje oseb, ki prečkajo mejo.

Švica in Liechtenstein sicer doslej nista imela mejnih pregledov. Po prvotnih pričakovanjih naj bi v schengenski prostor vstopila skupaj, vendar se je pri Liechtensteinu zapletlo po aferi z Nemčijo zaradi pranja denarja.

Težave s prilagajanjem letališč
Švica sicer še ima nekaj težav pri prilagajanju ureditve svojih letališč schengenskemu pravnemu redu. Če bo te težave pravočasno rešila, bo nadzor na zračnih mejah odpravljen s spremembo letalskih voznih redov 29. marca prihodnje leto, sicer pa lahko ministri EU-ja sprejmejo odločitev o preložitvi odprtja zračnih mej.

Švica bo članica schengenskega območja postala približno leto pozneje kot Slovenija, Estonija, Češka, Litva, Madžarska, Latvija, Malta, Poljska in Slovaška, ki so v schengenski prostor vstopile 21. decembra lani.

Švica bo tretja nečlanica EU, ki se bo pridružila schengnu poleg Norveške in Islandije.

C. R.