Foto:
Foto:
Irci popravili ustavno pogodbo.
Gerhard Schröder in Romano Prodi med neformalnim druženjem.
Slovenski premier Anton Rop in njegov španski kolega Jose Luis Zapatero ter francoski predsednik Jacques Chirac.

Britanski evropski poslanec Andrew Duff je zatrdil, da je dogovor že dosežen, slovaški premier Mikulaš Dzurinda pa je pojasnil, da dogovor še ni dokončen, saj bo najprej treba videti zadnje besedilo.

Pred tem je irski evropski minister Dick Roche dejal, da so evropski voditelji tik pred sprejetjem dogovora.

Irsko predsedstvo je opravilo več dvostranskih srečanj s posameznimi predstavniki članic, zvečer pa naj bi voditelj zopet sedli za skupno mizo.

Tudi Velika Britanija nima več prevelikih zadržkov, čeprav hočemo še vedno zaščititi pravico do nacionalnega veta za nekatera vprašanja, pa je povedal britanski premier Tony Blair .

Zadržke glede razlage dvojne večine pa je izrazila skupina 13 majhnih držav članic. Kot so povedali diplomatski viri, želijo te države doseči zbližanje obeh deležev, to je števila držav članic, potrebnih za odločitev, in deleža prebivalstva.

Zadnji kompromisni predlog Irske
Irsko predsedstvo je sicer pripravilo manjše popravke pri vseh odprtih vprašanjih. Za Evropsko komisijo še vedno predlaga odpravo načela komisarja na članico v letu 2014 in posledično krčenje števila komisarjev, in sicer na dve tretjini števila vseh članic.

Pri dvojni večini predsedstvo vztraja pri 55 odstotkih držav članic, ki predstavljajo 65 odstotkov prebivalstva. Sprejetje bi lahko preprečile najmanj štiri države, vzdržani glasovi pa naj se ne bi nikamor ne prištevali ne odštevali.

Rop: Novi predlog sprejemljiv
Slovenski premier Tone Rop je ocenil, da je novi predlog irskega predsedstva EU-ju o novi ustavi povezave za Slovenijo sprejemljiv. Rop je za novinarje v Bruslju dodal, da je bil trud vložen v še nekatere spremembe. Ob tem je opozoril, da vse kaže, da je dosežena tista stopnja kompromisa, kjer sprememb ne bo več, kar je po njegovem prav tako sprejemljivo.

To pomeni, da bo Evropska komisija dva prihodnja polna mandata, od leta 2009 do leta 2014, delovala po načelu en komisar na državo članico, nato pa bo njen obseg skrčen, tako da bosta imeli v komisiji svoje predstavnike dve tretjini držav članic.