Donald Tusk se je na izjavo Borisa Johnsona odzval med obiskom na Danskem. Foto: EPA
Donald Tusk se je na izjavo Borisa Johnsona odzval med obiskom na Danskem. Foto: EPA

"Ko slišim, da se EU primerja z načrti in cilji Adolfa Hitlerja, ne morem ostati tiho," je med novinarsko konferenco v Köbenhavnu poudaril Tusk. Dodal je, da bi tako absurdne argumente ignoriral, če jih ne bi izrekel eden od najvplivnejših politikov vladajoče stranke na Otoku. "Boris Johnson je prekoračil vse meje racionalne razprave in izkazal politično amnezijo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Tusk.

Johnson je eden vodilnih ljudi v kampanji, ki pred referendumom 23. junija zagovarja odhod Velike Britanije iz osemindvajseterice. V pogovoru za časnik Sunday Telegraph je v nedeljo primerjal Hitlerjeve načrte s cilji EU-ja. "Napoleon, Hitler in drugi posamezniki so to poskušali in končalo se je tragično. EU predstavlja poskus doseči to z drugačnimi metodami," se glasi njegova sporna izjava.

Johnson že predtem razburil z izjavami
Tusk je, ob poudarku, da ne želi posegati v britansko politično razpravo, ocenil, da gre za zgodovinski nesmisel: "EU-ju je mogoče očitati veliko stvari, a je eden najučinkovitejših branikov pred še vedno grozečimi in pogosto tragičnimi spopadi med evropskimi državami."

Johnsonova nedeljska izjava ni bila prva sporna v kampanji pred referendumom, na katerem se bodo Britanci odločali o svojih prihodnosti v Uniji, njegovi priljubljenosti pa so doslej takšne besede predvsem koristile. Prejšnji mesec so mu med drugim očitali rasizem, ker je dejal, da ima ameriški predsednik Barack Obama zaradi delno kenijskih korenin protibritanska nagnjenja.