Delors je bil predsednik Evropske komisije tri mandate. Foto: Reuters
Delors je bil predsednik Evropske komisije tri mandate. Foto: Reuters

Delors je bil osmi predsednik Evropske komisije. Predtem je bil med letoma 1981 in 1984 francoski finančni minister v vladi nekdanjega predsednika Françoisa Mitterranda. Še prej je bil v letih od 1979 do 1981 poslanec Evropskega parlamenta.

Njegovo obdobje sta zaznamovala padec Berlinskega zida in ponovna združitev Nemčije, s čimer se je začel uresničevati povojni ideal enotne celine, kar so bile sanje federalistov.

Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope. Med drugim je vzpostavil enotni trg, podpisal schengenske sporazume, uvedel program študentske izmenjave Erasmus, reformiral evropsko kmetijsko politiko in začel pripravljati monetarno unijo, ki je privedla do uvedbe evra. "Evropa ne potrebuje le gasilcev, ampak tudi arhitekte," je dejal nekoč.

Njegova povezovalna prizadevanja so naletela na odpor nekaterih takratnih članic EU-ja, zlasti Velike Britanije pod vodstvom nekdanje premierke Margaret Thatcher, ki se je odločno upirala kakršni koli selitvi oblasti v Bruselj.

Kljub temu pa so tudi njegovi sovražniki priznali, da ima Delors močno vizijo in da je prispeval k ugledu EU-ja v svetu.

Delors je bil neomajen federalist in zagovornik tesnejšega povezovanja na celini. Foto: Reuters
Delors je bil neomajen federalist in zagovornik tesnejšega povezovanja na celini. Foto: Reuters

Pod njegovim vodenjem Evropske komisije se je EU leta 1986 razširil z desetih članic na 12 s pristopom Španije in Portugalske, nato pa na 15 članic leta 1995, ko so se pridružile še Švedska, Avstrija in Finska.

Leta 1995 je zavrnil predsedniško kandidaturo, čeprav so mu ankete obetale zmago. Leta 2021 je za francosko revijo Le Point pojasnil, da svoje odločitve ni nikoli obžaloval, saj je imel "preveliko željo po neodvisnosti". Obenem je dodal, da ne trdi, da se je odločil prav.

"Vizionar, ki je Evropo naredil močnejšo"

V intervjuju ob 50. obletnici ustanovne Rimske pogodbe marca 2007 je Delors za Reuters povedal, da ga skrbi, da bi lahko EU razpadel v 20 letih, če ne bo reformiral svojih institucij in racionaliziral svojega odločanja.

Kljub temu je Delors takrat izrazil ponos nad dosežki EU-ja pri širjenju miru, blaginje, demokracije in vladavine prava na celini, ki so jo zabrazgotinili vojne, diktature in grozodejstva.

"Jacques Delors je bil vizionar, ki je naredil Evropo močnejšo," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Delors se je rodil 20. julija 1925 v Parizu. Javnosti bolj znan je postal, ko se je zavihtel na položaj namestnika guvernerja francoske centralne banke, kjer je delal že njegov oče. Francoski socialistični stranki se je pridružil šele leta 1974, zasledoval pa je bolj sredinsko politiko. Delors je leta 2015 prejel naziv častni državljan Evrope za svoj izjemni prispevek k razvoju evropskega projekta.

Umrl arhitekt sodobne Evrope Jacques Delors