Grčija mora do konca junija IMF-u vrniti milijardo evrov in pol posojila. Foto: Reuters
Grčija mora do konca junija IMF-u vrniti milijardo evrov in pol posojila. Foto: Reuters
Aleksis Cipras
Si bodo še pred koncem meseca le segli v roke? Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zato prekinil pogovore s pogajalci Grčije. Kot je dejal neimenovani predstavnik komisije, je nekaj napredka bilo doseženega, a pogovori niso uspeli, saj razlike med načrti Grčije na eni ter skupnimi zahtevami posojilodajalcev - komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - na drugi strani ostajajo. "Predsednik Juncker ostaja prepričan, da je mogoče pred koncem meseca najti rešitev. A pogoj je večja zavezanost Grčije reformam in politična volja na obeh straneh," je dodal predstavnik komisije.

Pomembno srečanje v četrtek
Razkol med stranema po navedbah komisije predstavlja nekje med pol in enim odstotkom grškega BDP-ja oziroma dve milijardi evrov letno v trajnih fiskalnih ukrepih. Grški predlog ostaja, kot so se izrazili, "nepopoln" in ne omogoča sprostitve preostale 7,2 milijarde evrov vredne tranše pomoči Grčiji.

"Na tej osnovi bodo zdaj potekale nadaljnje razprave v evroskupini," je še povedal vir iz EU-ja in dodal, da Juncker verjame, da je rešitev še mogoča. Finančni ministri držav z evrom se bodo sicer sešli v četrtek v Luksemburgu, to srečanje pa je po mnenju številnih zadnja možnost za dosego dogovora.

Nemški socialdemokrat svari
Namestnik grškega premierja Janis Dragasakis pa je po poročanju BBC-ja poudaril, da so se še vedno pripravljeni pogajati s posojilodajalci in da bi s predlogi grške vlade, kot so jih predstavili v nedeljo, povsem pokrili fiskalni primanjkljaj. A Dragasakis je dodal, da EU in IMF še vedno zahtevata, da Grčija zniža pokojnine, česar pa Atene nikoli ne bodo sprejele.

Medtem je Nemčija še povečala pritisk na Grčijo. Vicekancler, predsednik koalicijskih socialdemokratov in minister za gospodarstvo Sigmar Gabriel je tako v časopisu Bild zapisal, da "evropski narodi izgubljajo potrpljenje z Grčijo". Nemčija si sicer želi Grčijo ohraniti v evrskem območju, a "ne izteka se le čas, pač pa tudi potrpljenje". "Povsod po Evropi se širi občutje, da ko je dovolj, je dovolj."

Grški premier Aleksis Cipras se sicer na vse kriplje trudi, da ne bi podlegel zahtevam trojke in se izognil novim varčevalnim ukrepom, a je v soboto sodržavljanom dejal, naj se pripravijo na težaven kompromis.