Evropski parlament. Foto: EPA
Evropski parlament. Foto: EPA

Več kot 120 evropskih poslancev in poslank, med njimi štirje iz Slovenije, je podpisalo peticijo o zaostritvi postopka, s katerim bi Madžarski zaradi kršenja evropskih vrednot zamrznili glasovalne pravice.

Pobudnik peticije, evropski poslanec iz Finske Petri Sarvamaa, prihaja iz Evropske ljudske stranke, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, v kateri je bila do leta 2021 tudi madžarska vladna stranka Fidesz.

Podpisniki pozivajo k zaostritvi postopka po 7. členu pogodbe o Evropski uniji, ki zaradi kršitve evropskih vrednot proti Madžarski poteka od leta 2018 in ki kot skrajno sredstvo za državo kršiteljico predvideva tudi začasni odvzem glasovalnih pravic.

A postopka po 7. členu – poleg Madžarske ta poteka tudi proti Poljski – bolj ali manj stojita, saj ju predsedujoče države na dnevne rede ministrskih zasedanj praktično ne uvrščajo, Madžarska in Poljska pa sta se doslej tudi uspešno medsebojno ščitili.

A pritisk Evropskega parlamenta ne pojenja. Okrepil se je, potem ko je Evropska komisija sprostila del evropskega denarja, ki ga je Madžarski zamrznila zaradi kršitev načel pravne države, še posebej pa po tem, ko je madžarski premier Viktor Orban, ki javno nasprotuje nekaterim skupnim evropskim stališčem glede vojne v Ukrajini, na decembrskem vrhu v Bruslju blokiral dogovor o novem svežnju finančne pomoči za Ukrajino.

Med evropskimi poslanci in poslankami iz Slovenije so peticijo podpisali Klemen Grošelj in Irena Joveva iz politične skupine liberalcev, Matjaž Nemec iz vrst Socialistov in demokratov in Ljudmila Novak iz Evropske ljudske stranke.