Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 15 glasov Ocenite to novico!
London
Nekateri Britanci se še zdaj ne morejo sprijazniti z odhodom iz EU-ja. Foto: Reuters
Boris Johnson
Johnson je prepričan, da Velika Britanija ne bi smela plačevati EU-ju za dostop do skupnega trga. Foto: Reuters

Dodaj v

Britanci za odhod Evropski uniji pripravljeni plačati 20 milijard evrov

Mayeva naj bi predlog predstavila v petek
20. september 2017 ob 11:46
London - MMC RTV SLO, STA

Velika Britanija naj bi bila v pogajanjih o brexitu pripravljena plačati najmanj 20 milijard evrov Evropski uniji po odhodu iz povezave, s čimer bi se zapolnila proračunska luknja, ki bo nastala zaradi njenega odhoda.

Britanska premierka Theresa May naj bi po poročanju Financial Timesa ponudbo predstavila v petkovem govoru v Firencah, kjer bo spregovorila o odhodu iz Evropske unije, ki se bo predvidoma končal 29. marca 2019, ko se bo država dokončno ločila od povezave.

Svetovalec Mayeve za področje zadev EU-ja Olly Robbins naj bi o višini finančne ponudbe že obvestil nekatere evropske prestolnice, navaja FT, ki se sklicuje na neimenovane vire. Velika Britanija doslej še ni uradno predstavila predloga višine plačila ob izstopu iz EU-ja.

V medijih so do zdaj krožile govorice, da naj bi Bruselj pričakoval med 60 in 100 milijardami evrov za poravnavo obveznosti do Evropske unije, pri čemer pa naj bi bil London pripravljen odšteti 40 milijard evrov.

FT piše, da naj bi Velika Britanija zagotovila, da po njenem odhodu nobeni državi članici ne bo treba vplačevati več ali prejeti manj denarja do leta 2020, ko se konča trenutno proračunsko obdobje.

Pričakovana proračunska luknja v tem obdobju naj bi zaradi odhoda Velike Britanije znašala najmanj 20 milijard evrov, tako da se ponujena številka nanaša na plačilo zneska, ki izhaja iz obveznosti Londona glede vplačevanja v sedemletni proračun EU-ja.

Čeprav naj bi Bruselj pričakoval več denarja, poznavalci v ponudbi vseeno vidijo napredek, ki bo zastala pogajanja premaknil naprej. Kot je eden od diplomatov EU-ja dejal za FT, bodo imeli vsaj nekaj, o čemer se bodo lahko pogovarjali.

Švicarski ali kanadski model?
Brexit in prihodnji odnos z EU-jem ne povzroča samo napetosti v odnosi z Brusljem, ampak tudi znotraj britanske vlade, v kateri naj bi se predvsem zunanji minister Boris Johnson zavzemal za drugačen pristop.

Johnson naj bi za Veliko Britanijo zagovarjal prostotrgovinski sporazum z EU-jem, kot ga ima Kanada, in ne odnosa, kot ga ima Švica, ki EU-ju plačuje za dostop do skupnega trga, čemur naj bi bil naklonjen finančni minister Philip Hammond.

V medijih so se pojavile celo govorice, da naj bi Johnson odšel iz vlade, vendar je sam to zanikal in zatrdil, da se skupaj ukvarjajo s priložnostmi, ki jih ponuja brexit.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Komisar
# 20.09.2017 ob 12:16
@hektor11

Za odhod Slovenije iz EU je (na srečo) toliko šans, kot to, da tvoj tovariš iz slike prebije betonski strop grobnice, in se vrne med žive.
zmajmun
# 20.09.2017 ob 12:28
EU je zakon!
kolk se bom režal čez 20 let ko bojo zaprosili za članstvo hahaha
fafaron
# 20.09.2017 ob 12:37
Ne, aries, unija se bo končno rešila britanske diktature. Ne pozabimo, da je unija bila na poti k socialnim rešitvam, pa so Britanci to minirali. Unija ima priložnost postati bolj demokratična.
kundera 78
# 20.09.2017 ob 12:34
Vkolikor oni ponujajo okoli 20 miljard, potem bi morala biti realna cena nekje 50 + .
Juncker & co se ne bodo dali kar tako odpravit brez skrbi.
seba goričan
# 20.09.2017 ob 13:17
moje mnenje je tudi, da na koncu koncev brez EU crknemo....kmalu bi bili na nivoju Bosne in Kosova
21.12.2012
# 20.09.2017 ob 12:02
Le kdo se bo na koncu smejal.
DrKult
# 20.09.2017 ob 12:54
hektor11 Končno se bodo rešili te EU diktature. Kako lepo bi bilo, da bi odšli tudi mi....

Ne si ga bluzit samo zato, ker si si pogledal Brexit the Movie. Prvič, EU ni diktatura, temveč ima demokratično strukturo, ki je značilna za nadnacionalne organizacije. Preberi si, kako deluje Evroprski parlament, Evropska komisija in Evropski svet in mi potem argumentiraj, kaj je tu nedekokratičnega.
Drugič, Slovenija od EU profitira ogromno, izgubi pa bolj malo. Za migrante nismo pretirano interesantni. Ker smo izvozniki, profitiramo od eura in na splošno od skupnega trga. Poleg tega smo zaenkrat neto prejemniki EU sredstev, naši brezposelni (ki to niso zaradi EU, ampak zaradi problemov Slovenije, največ zaradi korupcije), pa imajo vsaj možnost sesti v avto in dobiti službo pri naših severnih sosedih.

Ne me razumet narobe, EU se trenutno sooča z ogromnimi težavami, potrebne bodo zelo obsežne spremembe. Ampak brez EU se evropske države lahko samo še poslovijo.
slovenkaaaa
# 20.09.2017 ob 12:38
To ni plačilo za dostop do skupnega trga. Dostop do skupnega trga ni naprodaj. Tega bodo izgubili, to je jasno. Skupni trg pomeni prost pretok blaga, delavcev, storitev in kapitala. Oni bi radi ohranili pretok blaga, kapitala in pa pri storitvah finančne storitve, ne pa kakih vodovodarjev. In to ni skupni trg, ampak trg a la carte.

Ta denar, ki ga ponujajo, pa je del tistega, kar se je EU-28 zavezala plačati za različne namene - del dobijo britanske univerze preko EU projektov, del britanski kmeti, del gre za razne humanitarne akcije EU v Afriki, na Haitiju idr. Ne morejo Britanci pristati, da se to plača, potem izstopiti iz EU, pa njih ti dolgovi nič ne brigajo. Za to gre. Po moje bo na koncu šlo vsaj za 80 milijard. In ne gre za plačilo dostopa do trga, še enkrat...
Norisla
# 20.09.2017 ob 12:53
Programi, ki se jim je UK zavezal, so vredni več od 20 milijard. Vse do zadnjega centa naj plačajo!
k.u.j.o.
# 20.09.2017 ob 13:42
EU je super zadeva, sam se mora reformirati. Mora v ospredje postavit interese nas Evropejcev, človek mora bit pred kapitalom.

Imamo ECB, ki je dejansko v privat rokah in ki tiska denar brez vrendnosti in ga za 0,25% posoja privatnim bankam. Države pa si morajo denar izposojat na finančnih trgih .... Zame je to norost !!

Marsi kateri narodi bi glasovali za izhod iz EU, če bi jim ponudili to možnost. In to iz preprostega razloga, ker je EU v rokah finančnih elit, katere nas stiskajo v kot...

Živ absurd je, da si država sposoja denar na finančnem trgu, tam pa pride dejansko zastonj (0,25)..
vsenior
# 20.09.2017 ob 12:37
Najprej, da se razumemo, Angleži so packi, ki želijo vladati svetu in ne le Evropi. Od vseh teh prekomorskih in tumorskih želijo ustvarjati dobiček. Nekoč s preprosto trgovino, danes s storitvami. Nekakšno koordinacijo, ki naj bi jo vodili v centru sveta Londonu. Tudi finance so se stekale v London, nadzirali so brezcarinske cone, off shore cone, oaze,... Zagotovo so menili, da dajejo za EU preveč denarja. To so jih napumpali nacionalisti, ki se niso zavedali, da imajo trg--celo Evropo. Požrešna kvazi elita.
Kar vsi premožni angleži se gredo elito. Seveda so obogateli z izkoriščanjem del. sile. Elita je lahko le TESLA, EINSTEIN,...

Kvazi elita, ki ni počela nič koristnega, razen tega, da se je z okopi borila za svoje bonitete.
slovenkaaaa
# 20.09.2017 ob 13:44
hehehe, Slovenci bi referendum za EU? Bi šli ven? In sklenili pakt z Bosno in Moldavijo? Ali s kom? S Švico morda? Švica noče pakta z Britanci, pa bi ga s Slovenci hotela? May je letela v Washington, da bi čimprej dobili trgovinski sporazum z ZDA, pogovarja se s Pakistanom, AVstralijo itd. A ti, ki ste za izstop Slovenije iz EU, veste, koliko trgovinskih sporazumov je Slovenija imela izven EU? Skoraj nič. Z Balkanom in Rusijo in še kako državo. Nemčija preko 200. Državam je škoda časa, da bi se karkoli pogovarjale ali pogajale s Slovenijo. Mi pa mislimo, da bi šli ven iz EU in bi čakale v vrsti, če lahko sklenejo sporazume z nami. Ne gre torej samo za trg EU, na katerega izvozimo ogromno svoje proizvodnje. Gre tudi za ostali svet. Slovenija s Kanado ne more nikoli do sporazuma, je preveč nerelevantna. Preko EU ga lahko ima. Enako bo z Japonsko, Avstralijo itd. Potem se pa čudimo, ko se govori proti populizmu...
Churchill W.
# 20.09.2017 ob 13:30
@conanbarbarian
Kdaj bo referendum za izstop Slovenije iz EU in Nato ?

Ker predvidevam da tvoje vprašanje ni retorično mi prosim pojasni kaj z izstopom iz teh dveh povezav Slovenija pridobi.
Populistična floskula "samostojnost in suverenost" mi ne zadostuje.

Želim slišati dobro utemeljen argument, po možnosti podprt s številkami. Konec koncev se vedno vse vrti okrog denarja.
Zjesenic
# 20.09.2017 ob 13:18
Johnson se ukvarja s priložnostmi, ki jih ponuja Brexit !? VB bo gotovo ogromno izgubila in kakšnih hudi priložnosti v tem ne vidim.
barto_
# 20.09.2017 ob 13:15
"Johnson naj bi za Veliko Britanijo zagovarjal prostotrgovinski sporazum z EU-jem, kot ga ima Kanada, in ne odnosa, kot ga ima Švica, ki EU-ju plačuje za dostop do skupnega trga, čemur naj bi bil naklonjen finančni minister Philip Hammond."

Soft-brexit?
Hijena
# 20.09.2017 ob 14:52
Britanci želijo samo korenček, palice pa ne!!!
zmajmun
# 20.09.2017 ob 13:30
ma lejte..če britanci mislijo da ne bo več migrantov, so nori

migranti so vedno bili in vedno bojo
janezvalva
# 20.09.2017 ob 12:27
popolna norost
the law1
# 20.09.2017 ob 17:52
Eni tukaj primerjate Slovenijo in UK. Dragi moji Slovenija pač ni UK in UK si izstop lahko privoši medtem, ko Slovenija pač ne. V bistvu je UK edina država, ki si lahko privošči izstop iz EU. Niti Nemčija in niti Francija si tega ne moreta privoščiti. Za nemce bil odhod iz EU in še posebno ukinitev evra popolna katastrofa.
Fickolin
# 20.09.2017 ob 17:01
Tudi mene žalosti, ko berem kako nekateri Slovenci tako zelo žeijo iti vn iz EU-ja. Pa jih vprašam katere konkretne težave bi Slovenija rešila, če bi stopila iz EU-ja? Seveda konkretnega odgovora ne dobim, samo nekaj v smislu suverenosti in neodvisnosti. Naj še dodam, da so ljudje, ki so proti, večinoma brezposelni ali pa imajo veliko časa, da gledajo takšne in drugačne dokumentarne filme in berejo takšne in drugačne teorije zarote na internetu in se potem na vse spoznajo. A doslej mi še eden ni znal točno povedat kako EU deluje, kako deluje EU parlament, Komisija in Svet.
In nenazadnje vemo, da je SLO izvozna država in da 70 % našega izvoza gre na trge EU-ja. In ali so ti ljudje, ki so toliko za izstop res pripravljeni prevzeti odgovornost za vsa delovna mesta, ki bodo izginila in dobršen del propada gospodarstva (v primeru, da bi SLO izstopila iz EU-ja) samo zato, ker so si pogledali par dokumentarcev in nenadoma vedo vse o vsem?
Pa po drugi strani naj še omenim, da smo kot članica EU-ja v toliko enih sistemih obveščanja, ki nas varuje kot državljane EU-ja, da bi bilo škoda to izgubiti. Za primer naj samo navedem, da smo kot članica EU-ja v sistemu hitrega posredovanja reševanja državljanov EU-ja v primeru spremembe varnostne situacije v določeni državi. Recimo, da ste v Yemnu in nenadoma se začne vojna, EEAS (European External action service) je dolžan takoj omogočiti vsem EU državljanom varno pot nazaj v Evropo (s pomočjo letal, ladij, ipd.). Podobnih sistemov, predvsem na področju zdravstva in varovanja potrošnikov, pa varnosti ljudi je še kar nekaj a jih ne bom naštevl tukaj. Da zaključim, EU še zdaleč ni najboljša izbira a žal je trenutno edina. In če bi šli danes ven, bi minilo 10 let in potem bi ugotovili, da je bolje biti noter in bi šli nazaj, a 10 let je že minilo. (9 let staža pri Evropski Komisiji)
furbo
# 20.09.2017 ob 15:40
Si predstavljas da izstopijo hrvati - ne priznajem ovaj sud
Zjesenic
# 20.09.2017 ob 13:16
Bistveno premalo. Realno bo med 40 in 60.
5tane
# 20.09.2017 ob 12:25
Nič ni treba dati.
osservatore
# 21.09.2017 ob 08:53
Johnson naj bi za Veliko Britanijo zagovarjal prostotrgovinski sporazum z EU-jem, kot ga ima Kanada, in ne odnosa, kot ga ima Švica, ki EU-ju plačuje za dostop do skupnega trga, čemur naj bi bil naklonjen finančni minister Philip Hammond.

Boris frizer Đonson, ki je velik zagovornik brexit-a si je izhod vedno predstavljal tako kot ga je artikuliral zgoraj. Ker je frizer Đonson blont mu takih idiotizmov niti ne morem(o) preveč zameriti. Frizer bi šel ven, ampak dostop do trga naj bi jim ostal, ane?? Pa saj skupni trg brez carin je največja pridobitev EU-ja, ker so zunanje meje migranti že zje..li, tako da so spet aktualne kontrole na noranjih mejah.

PS.
20 miljard je drobiž drobiž. VB pa tako ali tako nikoli ni bila zares "s srcem" članica EU-ja in je vedno gravitirala proti ZDA. Zdaj ima možnost, da lahko zaprosi da postane njena 51 ločena zvezna državica, hahaha.
Encefalitis
# 20.09.2017 ob 14:10
Ali lahko Britanci že enkrat nehajo s tem Brexitom? Naj grejo, nas pa naj pustijo pri miru. Imamo zadosti svojih težav.
tir1a
# 23.09.2017 ob 20:42
Če so pripravljeni toliko plačati, je to zagotovo premalo :)
politik kritik
# 20.09.2017 ob 14:09
Johnson naj bi za Veliko Britanijo zagovarjal prostotrgovinski sporazum z EU-jem, kot ga ima Kanada, in ne odnosa, kot ga ima Švica, ki EU-ju plačuje za dostop do skupnega trga, čemur naj bi bil naklonjen finančni minister Philip Hammond.

Zelo poenostavljeno si Johnson in ostala kompanija predstavlja tole trgovanje. Če povem primer je celinska Evropa do pred parimi leti imela nekoliko drugačno električno napetost za električne porabnike kot Britanija. To je potem Bruselj rešil s kompromisom in so zadevo poenotili. Samo s prostotrgovinskim sporazumom to nebi bilo mogoče in manjšinski Britanski trg bi bil odrezan od ponudbe na Evropskem, kar bi jim avtomatsko dvignilo cene in poslabšalo kvaliteto izdelkov. Za uspešno delovanje skupnosti je pač v ozadju pomembna tudi neka politična roka...
kislec
# 22.09.2017 ob 11:41
mešetarjenje kot na arabskem bazarju...
kapljač
# 21.09.2017 ob 15:11
Velika Britanija ponuja 20, vedoč, da je to smešno.
EU hoče 80 do 100, vedoč, da nikoli ne bodo dobili
našli s e bodo nekje na polovici med 40 in 50 milijardami.
smallbudget
# 21.09.2017 ob 12:41
Torej leta 2020 z novim EU proračunom postajamo neto plačnica.
Hmm.
ElTorro
# 21.09.2017 ob 12:41
Poleg tega pa na britanci v bistvu če hočejo ne plačajo prav nič
Ne drži. VB se je zavezala k izvajanju določenih programov, ki segajo tudi dlje kot leto ali dve naprej. Obveznosti do teh programov je dolžna izpolnjevati tudi, če iz EU izstopi.

Podobno kot moraš ti še naprej plačevati telefon, ki si ga vzel na obroke pri Telekomu, kljub temu da si po pol leta prestopil k A1.
moj komentar
# 20.09.2017 ob 21:37
Ta patetična in sramotna EU bo tako hitro razpadla, da se še zavedli ne boste.
the law1
# 20.09.2017 ob 17:59
@slovenkaaaa

Ta denar, ki ga ponujajo, pa je del tistega, kar se je EU-28 zavezala plačati za različne namene - del dobijo britanske univerze preko EU projektov, del britanski kmeti, del gre za razne humanitarne akcije EU v Afriki, na Haitiju idr. Ne morejo Britanci pristati, da se to plača, potem izstopiti iz EU, pa njih ti dolgovi nič ne brigajo. Za to gre. Po moje bo na koncu šlo vsaj za 80 milijard. In ne gre za plačilo dostopa do trga, še enkrat...

UK je bila po nemčiji drugi največji vplačnik v EU proračun. Ko bodo izstopili bo nastala luknja v proračunu za cca 12 milijard EUR letno. Potem pa ti pridi do teh 80 milijard kot veš in znaš.

Poleg tega pa na britanci v bistvu če hočejo ne plačajo prav nič in leta 2019 izstopijo iz EU ter trgujejo z EU po pravilih WTO.
mitgo
# 20.09.2017 ob 17:28
Spet ne berem vseh komentarjev ampak sta že na začetku dva,kam naj gremo-v višegrajsko skupino,a pozabljate da so skoraj vsi v EU?
KovacevaKobila
# 20.09.2017 ob 16:19
EU bi bila zakon, ce ne bi bil koncni rezultat menjava evropejcev za neevropejce...

Kam pa naj bi šli Evropejci, ki se jih bo zamenjalo z neevropejci?
libar
# 20.09.2017 ob 14:31
In kam bo šel ta denar?
aries
# 20.09.2017 ob 12:09
kar pomeni, da so britanci prejemali veliko več kot so vlagali? če prav razumem.
Palson
# 20.09.2017 ob 16:59
20??? Ha, Ha, še 200 je komaj dovolj.
MZ
# 21.09.2017 ob 09:59
Očitno EU proti Britancem nima vseh argumentov v svojih rokah, saj se že presenetljivo dolgo pogaja z njimi. Če bi šlo za neko Slovenijo, bi nas pomoje že brez kakšnih posebnih ceremonij vrgli ven.
WeeBay
# 20.09.2017 ob 14:57
Velik poraz in še večja sramota. Ponižali nas bodo.
Miham
# 20.09.2017 ob 12:53
EU je zakon!
kolk se bom režal čez 20 let ko bojo zaprosili za članstvo hahaha


EU bi bila zakon, ce ne bi bil koncni rezultat menjava evropejcev za neevropejce...
barezi
# 20.09.2017 ob 12:40
EU je tako zanikrna da bi ljudje še plačali samo da jih spustijo ven.
conanbarbarian
# 20.09.2017 ob 12:19
Kdaj bo referendum za izstop Slovenije iz EU in Nato ?
hektor11
# 20.09.2017 ob 12:09
Končno se bodo rešili te EU diktature. Kako lepo bi bilo, da bi odšli tudi mi....
Kazalo