Vodja liberalcev v evropskem parlamentu Guy Verhofstadt meni, da se Turčiji preveč popušča. Foto: EPA
Vodja liberalcev v evropskem parlamentu Guy Verhofstadt meni, da se Turčiji preveč popušča. Foto: EPA
Donald Tusk
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je na predlog poslancev o vzpostavitvi evropske obalne straže odgovoril, da ta ne bo mogla začeti delovati še letos, poleg tega ne ve, kaj bi počela. Foto: EPA

Poslanci so ocenili, da dogovor ni učinkovit in da usodo EU-ja prepušča Ankari. Na drugi strani sta predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Evropskega sveta Donald Tusk dogovor branila, a priznala, da ni popoln.

Tusk: Idealnih rešitev ni
"Verjeti, da obstaja idealna in stoodstotno učinkovita rešitev, je nevarna iluzija,"
je dejal Tusk in kot dobro stran izpostavil, da je dogovor preprečil razpad schengenskega sistema.

Ob tem je posvaril, da bi se po dogovoru, s katerim se je praktično zaprla balkanska migrantska pot v Evropo, lahko odprla nova migrantska pot čez Sredozemsko morje, pri čemer ne bosta pomoči potrebovali samo Grčija in Bolgarija, ampak tudi Italija in Malta.

Juncker pa je poudaril, da je bil dogovor s Turčijo nujen zaradi pomanjkanja solidarnosti med članicami Unije. Dodal je, da se stališča Bruslja in Ankare razlikujejo glede vrste tem.

Juncker kritičen do Erdogana
Juncker je bil ob tem kritičen do turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je na nemškem sodišču proti nemškemu satiriku Janu Böhmermannu vložil kazensko ovadbo zaradi razžalitve. Komik je v satirični oddaji 31. marca recitiral opolzko pesem, v kateri je Erdogana označil za pedofila, homoseksualca in mu očital tudi spolne odnose z živalmi. Juncker je dejal, da spor s pesmijo EU-ja in Turčije ne zbližuje, temveč ju oddaljuje.

Verhofstadt: Če se igraš z ognjem, se opečeš
Da je bil odziv turških oblasti na satiro pretiran, je menilo tudi več poslancev v razpravi. "Če se igraš z ognjem, se lahko opečeš. In to se dogaja nam s Turčijo," je dejal vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. "Erdoganu smo že dali ključe od evropskih vrat, zdaj mu bomo dali še ključe naših medijev," je bil oster. "Zdaj se začenja politika turškega bazarja," je opozoril in vprašal, ali je prav, da "se dajemo v roke Erdogana".

Fajon: Gnil kompromis, ki pa nima alternative
Številni poslanci so tudi opozorili, da Turčija ni varna tretja država in da sirske begunce vrača v Sirijo. "Želim si, da bi sporazum deloval, ampak tako, da bodo spoštovane temeljne pravice beguncev," je poudarila poslanka iz Slovenije Tanja Fajon, ki se ji vse bolj zdi, da je dogovor gnil kompromis, ki pa trenutno nima alternative.

Farage: Vodje EU-ja klečeplazijo pred Erdoganom
Nekateri evroposlanci so tudi ocenili, da je Evropa zamižala pred turškim kršenjem človekovih pravic. "Vodje EU-ja klečeplazijo pred Erdoganom, ki hodi po EU-ju in tepta človekove pravice," je izpostavil predsednik skupine Evropa svobode in neposredne demokracije, Britanec Nigel Farage.