V Vatikanu je vse pripravljeno na beatifikacijo Janeza Pavla II. Po nekaterih napovedih naj bi se slovesnosti udeležilo milijon ljudi. Foto: EPA
V Vatikanu je vse pripravljeno na beatifikacijo Janeza Pavla II. Po nekaterih napovedih naj bi se slovesnosti udeležilo milijon ljudi. Foto: EPA
Jose Manuel Barroso in Janez Pavel II.
Barroso med srečanjem s pokojnim papežem maja leta 2004, ko je kot portugalski premier podpisal sporazum med Portugalsko in Vatikanom. Foto: EPA
Rim pred beatifikacijo

V nedeljo bo v Rimu potekala slovesnost ob beatifikaciji prejšnjega papeža, ki se je bo po napovedih udeležilo nekaj sto tisoč romarjev. Iz Bruslja se bodo na slovesnost odpravili predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, poroča evropski medijski portal Euractiv, ki dodaja, da bo na slovesnosti le malo voditeljev iz držav članic EU-ja.

Beatifikacijo Janeza Pavla II. bo 1. maja z začetkom ob 10. uri prenašala TV Slovenija na 1. programu. Slovesnost bomo neposredno spremljali tudi na MMC-ju.


Po poročanju medijev se bodo slovesnosti udeležili poljski predsednik Bronislaw Komorowski in premier Donald Tusk, francoski premier Francois Fillon in estonski predsednik Toomas Ilves. Udeležba poljskega političnega vrha vsekakor ni nobeno presenečenje, saj si bo beatifikacijo njihovega rojaka prišlo ogledat tudi okoli 80.000 Poljakov.

Toda v Rimu ne bo drugih voditeljev držav in vlad članic EU-ja, vključno iz tradicionalno katoliških držav, saj se bodo po poročanju Euroactiva udeležili praznovanj v svojih državah ob 1. maju, prazniku dela.

Poklon papeževi vlogi v Evropi
Razglasitev Janeza Pavla II. za blaženega velja za strogo versko slovesnost, ki vodi na pot do svetništva. Na vprašanje, zakaj se je Barroso odločil za udeležbo verske slovesnosti na mednarodni praznik, je tiskovni predstavnik Evropske komisije Olivier Bailly dejal, da se je predsednik odzval vabilu, tako kot se je udeležil pogreba nekdanjega papeža leta 2005.

"Razlog je zelo preprost. Komisija in predsednik Komisije se želita pokloniti vlogi, ki jo je Janez Pavel II. imel v evropski zgodovini in pri razvoju demokracije ter svobode ob koncu 20. stoletja v Evropi," je pojasnil Bailly in dodal, da je za Komisijo nekdanji papež odigral izjemno vlogo pri odpiranju držav, ki so bile nekoč pod sovjetskim jarmom.

Čeprav je udeležba treh prvih mož EU-ja za nekatere mogoče presenečenje, pa so za to globlji vzroki, piše Euractiv in pojasnjuje, da ima Van Rompuy močne katoliške korenine, Barroso prihaja iz globoko verne države, Buzek pa je Poljak in rojak Janeza Pavla II., zato je njegova udeležba pričakovana. Vsi trije so tudi člani Evropske ljudske stranke, ki se je zavzemala, da bi bile v zdaj že propadli evropski pogodbi omenjene krščanske korenine.

Rim pred beatifikacijo