Številna množica je na pogrebu Janeza Pavla II. vzklikala
Številna množica je na pogrebu Janeza Pavla II. vzklikala "Santo subito" oz. "Takoj naj postane svetnik". Foto: epa
Grobnica Janeza Pavla II.
Grobnica Janeza Pavla II. je med najbolj obiskanimi grobnicami papežev pod baziliko sv. Petra. Foto: epa

Vatikan je začel odštevati dneve do največjega dogodka v Rimu po smrti karizmatičnega in izjemno priljubljenega papeža aprila 2005, ko se je na njegovem pogrebu zbralo na milijone ljudi. "Vabim vse, da pridejo. Rim je pripravljen. Ne bojte se priti ali povabiti drugih," je v Vatikan na beatifikacijo pokojnega papeža 1. maja vse povabil oče Caesar Atuire.

Pričakujejo 300.000 ljudi
Sveti sedež med tridnevnimi slovesnostmi, med katerimi bodo predhodnika zdajšnjega papeža Benedikta XVI. razglasili za blaženega - kar je korak do svetništva -, pričakujejo najmanj 300.000 ljudi, od tega na tisoče iz papeževe rodne Poljske. Množice bodo usmerjali policisti in na stotine prostovoljcev. Po celem mestu bodo namestili velikanske televizijske zaslone, 14 samo ob ulici Via della Conciliazione, ki od Tibere vodi do trga sv. Petra.

Tiste, ki se nameravajo v začetku maja podati v Rim, Vatikan opozarja pred goljufi in prevaranti, posebej tistimi, ki na medmrežju prodajajo vstopnice na ceremonijo beatifikacije. Poudarili so, da za nobeno izmed ceremonij ne bodo potrebne vstopnice.

"Etičen dogovor" s hotelirji
S hotelirsko zvezo je Vatikan sklenil "etičen dogovor", po katerem so se hotelirji obvezali, da v času ceremonije ne bodo zvišali cen sob. Številni mediji so namreč poročali o vrtoglavem naraščanju cen sob v Rimu, še posebej v zgodovinskem jedru večnega mesta in v okolici Vatikana.

Tridnevne ceremonije se bodo začele 30. aprila zvečer z množično molitvijo v Circusu Maximusu, množico pa naj bi nagovorili številni tesni sodelavci pokojnega papeža, med njimi njegov dolgoletni tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz in njegov tiskovni predstavnik Joaquin Navarro-Valls.

Papeževo krsto bodo postavili na ogled
Leseno krsto Janeza Pavla II. bodo izkopali iz grobnice pod baziliko sv. Petra. Po beatifikacijski maši 1. maja, bodo njegovo krsto prekrili z belim pregrinjalom in položili pred glavni oltar v baziliki, kjer bo na ogled, dokler si je ne bodo ogledali vsi, ki jo želijo videti. Beatifikacijsko mašo bo vodil papež Benedikt XVI., zahvalno mašo 2. maja pa njegov državni sekretar kardinal Tarcisio Bertone.