Evropska unija
Manfred Weber
Manfred Weber je v Bruslju napovedal, da se bo potegoval za položaj predsednika Evropske komisije (EK). Foto: EPA
Manfred Weber
Bo Weber naslednik Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja (desno) na čelu EK? Foto: EPA
VIDEO
Weber kandidat ljudske st...

Dodaj v

Weber si želi postati vodilni kandidat Evropske ljudske stranke za vodjo Evropske komisije

Evropske volitve konec maja prihodnje leto
5. september 2018 ob 16:24
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), Nemec Manfred Weber je potrdil, da se bo potegoval za mesto vodilnega kandidata svoje skupine v volilni tekmi za predsednika Evropske komisije.

Volitve v Evropski parlament bodo spomladi prihodnje leto. "Postati želim vodilni kandidat EPP-ja za evropske volitve leta 2019 in biti naslednji predsednik Evropske komisije. Evropa potrebuje nov začetek in več demokracije," je Weber sporočil po Twitterju v angleščini, francoščini in nemščini.

Gre za preživetje evropskega načina življenja
Ob tem je Weber opozoril, da je Evropa na prelomnici in da bodo evropske volitve konec maja prihodnje leto usodne za prihodnost EU-ja. "Gre za obrambo naših vrednot, ker smo izzvani od zunaj in znotraj. Gre za preživetje evropskega načina življenja," je poudaril v tvitu. Svojo odločitev je utemeljil z obljubo, da bo "pomagal Evropo vrniti ljudem in znova vzpostaviti vez med državljani in EU-jem". "Začeti želim novo poglavje v EU-jem," je še zatrdil v nizu tvitov, s katerimi je potrdil kandidaturo.

Ne smemo dovoliti delitve Evrope
Nato je Weber v izjavi za medije izpostavil še nekaj poudarkov, na primer da "ne smemo dovoliti delitve Evrope na vzhod in zahod, bogate in revne, majhne in velike države, saj bi bil to konec EU-ja", ter da so potrebne nove ideje, saj je EU videti kot birokratska in elitna struktura. Napoved kandidature je sprožila vrsto kritičnih odzivov na družbenih omrežjih v povezavi z njegovo neprepoznavnostjo in izjavami. Odmeva na primer ena izmed njegovih starih izjav, da "Evropa potrebuje razpravo o identiteti in dominantni kulturi".

Weber je tarča kritik tudi zaradi premehke drže do madžarskega premierja Viktorja Orbana. EPP je glede Orbana razdeljen, Weber pa pripada struji, ki je Orbanu bolj naklonjena. Koncept vodilnih kandidatov ali "spitzenkandidatov" je EU uvedel pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi nadel obraze odtujeni evropski politiki in okrepil volilno udeležbo, tudi z obljubo po večji demokratičnosti.

Vodilni kandidat naj bi v tem duhu po tolmačenju Evropskega parlamenta ob zmagi svoje politične družine na volitvah postal predsednik Evropske komisije. A koncept je sporen. Članice Unije so iz pravnih in političnih razlogov do njega zadržane ter pravijo, da ni samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika komisije.

EPP bo kandidata potrjeval 7. in 8. novembra na vrhu v Helsinkih
45-letni Weber se je maja v pogovoru za STA predstavil v prvi vrsti kot Bavarec, sicer pa kot "prepričan Evropejec", ki ima rad dobro vsebinsko razpravo in nad vse postavlja kompromis. Bavarec iz vrst Krščansko-socialne unije (CSU), sestrske stranke Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel, si je zagotovil podporo te najvplivnejše političarke v Evropi. Zato po neuradnih ocenah ni zelo verjetno, da bo na kongresu EPP-ja 7. in 8. novembra v Helsinkih, kjer bo EPP dokončno potrdil svojega vodilnega kandidata, sploh imel tekmece.

Weber najbrž ne bo imel konkurence
Rok za oddajo kandidatur za vodilnega kandidata EPP-ja je 17. oktober. Med morebitnimi kandidati sta se v preteklih mesecih poleg Webra največ omenjala Finec Alexander Stubb in Francoz Michel Barnier. Barnier se je sicer za položaj vodilnega kandidata EPP-ja potegoval pred prejšnjimi evropskimi volitvami, a so v EPP-ju z glasovanjem izbrali Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja, ki je na koncu tudi postal predsednik Evropske komisije. Tokrat se zdi po neuradnih napovedih verjetneje, da glasovanja ne bo in da bo Weber edini kandidat EPP-ja za vodilnega kandidata za evropske volitve. Stubb se je na Webrovo napoved danes takoj odzval po Twitterju. Spomnil je, da sta oba istega leta postala evropska poslanca, ter zapisal: "Manfred je odličen kandidat. Želim mu vso srečo."

Weber evropski poslanec od leta 2004
Weber je evropski poslanec od leta 2004. Na položaju predsednika politične skupine EPP v Evropskem parlamentu pa je leta 2014 nasledil Francoza Josepha Daula, ki je zdaj predsednik stranke EPP. O njegovi kandidaturi za "spitzenkandidata" EPP-ja se ugiba že dolgo, a doslej se ni izpostavljal. Zunaj bruseljskega balona ni poznan. Tudi če EPP novembra potrdi Webra za vodilnega kandidata in če EPP zmaga na evropskih volitvah, to sicer še ne pomeni, da bo Nemec dejansko predsednik komisije. Jamstev ni, to je le košček kadrovske sestavljanke EU-ja. Če bi se Webru uspelo zavihteti na položaj predsednika komisije, bi bil to prvi Nemec na tako vplivnem položaju po petdesetih letih. Walter Hallstein je bil namreč sploh prvi predsednik komisije v letih 1958–1967.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 05.09.2018 ob 16:50
"Gre za obrambo naših vrednot, ker smo izzvani od zunaj in znotraj. Gre za preživetje evropskega načina življenja,"

Puf, pa je odletel pridevnik "karizmatični" na RTV v koš za smeti
mike_casper
# 05.09.2018 ob 16:41
Sem že mislo, da naš Veber.
Applecore
# 05.09.2018 ob 16:48
EU je v tem Junckerjevem mandatu precej izgubila kompas, poglobile so se razlike med članicami in hkrati ni nobene vizije o prihodnosti. Zdi pa se mi, da v novem mandatu pod vodstvom EPP (in očitno Webra) ne bi storili nobenega koraka naprej v smeri večjega evropskega povezovanja in bi ostajali na statusu quo. Zato bi si sam želel, da v EU vsaj za en mandat krmilo prevzame druga politična skupina.

Žal večina ljudi na evropskih volitvah glasuje na podlagi domače politike, in zato žal ne bo nobenih bistvenih sprememb. Zato vsaj bralcem tega portala polagam na srce, naj glasujejo skladno s situacijo v Evropi, in ne na poflagi politične situacije v Sloveniji! Glasovati za usmeritve Slovenije ste namreč že imeli priložnost na junijskih volitvah.
MajWill
# 05.09.2018 ob 17:18
To je ze vse zmenjeno... Zato tud Weidmann ne bo predsednik ECB...
Bivši uporabnik
# 07.09.2018 ob 19:41
Če bo za krmilom EK Nemec, ne bo nobenega dvoma: Nemčija bo končno tudi formalno ključna država EU, ki sme diktirati članicam kako naj usmerjajo svoje korake. Proti!
Alchemist
# 06.09.2018 ob 10:06
Tu se bije boj za demokracijo v EU. Kdo bo imel glavno besedo? EU Parlament (direktno izvoljen) ali EU Svet (predsedniki vlad).
Rozka
# 06.09.2018 ob 07:18
Vsaj ne bo spolno nadlegoval - Andreja Plenkovića.
Springbok
# 05.09.2018 ob 19:47
Weber se je pojavil na predvolilnem kongresu SDS, in je izrecno podprl Janšo za premiera. Na predvolilni kongres NSi ga ni bilo. In prijateljuje s Plenkovićem.

Torej na volitvah pamet v roke 25.05.2019, ko bodo volitve v Evrospki parlament. Kdor bo glasoval za SDS, NSi ali SLS bo posedno podprl Webra,
TineB
# 05.09.2018 ob 17:11
Definitivno boljši kot Barroso In Juncker.
Bivši uporabnik
# 07.09.2018 ob 20:16
Pardon, tipkarske napake.
Na spletišču EU v biografiji WH torej tega, kar sem našel na spletu, ni.
Bivši uporabnik
# 07.09.2018 ob 20:13
Walter Hallstein je bil namreč sploh prvi predsednik komisije v letih 1958–1967.

Med vojno vpoklican v wehrmacht, nato so ga zajeli in poslali v ZDA.
V kontekstu hladne vojne je bil strateški načrt za EU, ki ga je pripravila Cia, logična poteza,
ljudje z izobrazbo in izkušnjami, kot jih je imel WH, pa kot naročeni za izvedbo.

EU kot Ciin projekt:

https://www.telegraph.co.uk/news/worldne
ws/europe/1356047/Euro-federalists-financed-by-US-spy-chiefs.html
https://www.telegraph.co.uk/business/201
6/04/27/the-european-union-always-was-a-cia-project-as-brexiteers-discov/

https://langleveeuropa.nl/2016/07/de-eu-is-een-project-van-de-cia/
Preberite citate.

http://www.profit-over-life.org/books/books.php?book=54
Fotokopija gradiva, ki ga je WH pripravil za govor v Rostocku l. 1939, v katerem je spregovoril o pravni germanizaciji novih ozemelj in o uvedbi zakonodaje, ki naj obvaruje nemško kri in čast.
Vloga WH pred drugo vojno, ki na spletišču EU (https://europa.eu/european-union/sites/europaeu/files/docs/body/wal
ter_hallstein_en.pdf) ni omenjena:
https://www.dr-rath-foundation.org/2016/06/the-hidden-nazi-background-of-walter-hallstein-founding-president-of-the-brussels-eu-commission/
http://reignoftheheavens.com/wp-content/uploads/2016/02/chap-uk-hallstein.pdf

Preverjen strokovni vir o tem, da je EU projekt Cie:
https://warwick.ac.uk/fac/soc/pais/peopl
e/aldrich/publications/oss_cia_united_eu
rope_eec_eu.pdf

Lahko da se je WH spreobrnil, nimam pravice soditi.
Mislim pa si svoje.
Grof_von_Baron
# 20.09.2018 ob 11:16
Ruski vs britanski oglas za vojsko. LOL:ogenj
# 09.09.2018 ob 23:53
po Merklovi trideset let vsaj -- nobenega nemškega prvaka za vodenje Evrope več!
zamudnik
# 06.09.2018 ob 11:05
/…/ je Weber sporočil po Twitterju v angleščini, francoščini in nemščini

Pol Evrope ne razume. Iz principa.
cairns
# 05.09.2018 ob 21:39
Če bi se Webru uspelo zavihteti na položaj predsednika komisije, bi bil to prvi Nemec na tako vplivnem položaju po petdesetih letih. Walter Hallstein je bil namreč sploh prvi predsednik komisije v letih 1958–1967.

Merklova komaj čaka. Po visokem nacističnem veljaku se obeta da bo spet Nemec na čelu EK.

V uradnem življenjepihu Hallsteina ni nič o nacistični preteklosti. Tu pa se da prebrati veliko:

https://www.dr-rath-foundation.org/2016/06/the-hidden-nazi-background-of-walter-hallstein-founding-president-of-the-brussels-eu-commission/
DrKult
# 05.09.2018 ob 19:18
To bi dejansko bilo zelo dobrodošlo. Za razliko od pijanega Junckerja, bi znal celo postaviti EU v svoje tire.
cairns
# 05.09.2018 ob 21:31
Manfred Weber je v Bruslju napovedal, da se bo potegoval za položaj predsednika Evropske komisije

Seveda bo nameščen. O tem ni dvoma. Zanima pa me, a bo ob inavguraciji oblekel rjavo ali črno uniformo.
cairns
# 05.09.2018 ob 21:20
Bo Weber naslednik Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja (desno) na čelu EK?

Seveda saj je Nemec. Tako bo Pandora Merkel še bolj utrdila oblast.

Nacistični plan ''B'' v polnem zagonu.
RibičIČ
# 05.09.2018 ob 18:23
Verjetno precej bolj realen politik od trenutno vladajoče garniture. Če politiki resno mislijo s svojimi izjavami o tem, kako je treba ustaviti nevarno širjenje populizma, potem mora na mesto predsednika EK pač priti bolj kredibilna oseba, ki bo imela več posluha za državljane in ki bo razumela, da je številne upravičeno strah za evropsko identiteto. Vsekakor bo Weber prej preprečil delitve kot pa trapasti Juncker.
mjurma2
# 05.09.2018 ob 18:19
Weber je OK, samo če je dvojni. :)

Izbrani že veste o čem govorim.
roli
# 05.09.2018 ob 16:51
In Slovenija si lahko obeta priložnosti, saj je g.Weber baje
osebni prijatelj g.Šarca saj je bil celo na njegovi konvenciji stranke v
Sloveniji. hahaha
Upam ,da mu uspe.
Zlobni škrat
# 05.09.2018 ob 16:54
SDS in Orbanova stranka bi morali zapustiti to EPP zato, ker ta satranka zagovarja prisilne kvote.
Kazalo