Približno 70 odstotkov prihodkov Unija ne črpa iz lastnih sredstev ampak iz nacionalnih proračunov. Foto: EPA
Približno 70 odstotkov prihodkov Unija ne črpa iz lastnih sredstev ampak iz nacionalnih proračunov. Foto: EPA

Člani Evropskega parlamenta v poročilu o reformi lastnih virov EU-ja, kjer so predstavili predloge za spremembo sedanjega financiranja Unije, menijo, da je obstoječi sistem prezapleten, javnosti nerazumljiv in netransparenten.

Predlagajo, da bi v prihodnje prihodke v skupni proračun določali na osnovi načela enakopravnosti držav in solidarnosti. Članice bi še vedno ohranile fiskalno neodvisnost in bi tako same določale davke.

Evropskega davka za zdaj še ne bo, ga pa v prihodnje ne izključujejo.Vsekakor pa je reforma nujna, saj pomen tradicionalnih lastnih virov, med katere sodijo tudi carine in kmetijske dajatve, upada.

Pogovori o reformi proračuna EU-ja tako na odhodkovni kot tudi prihodkovni strani se bodo začeli v prihodnjih dveh letih, kot so se evropski voditelji dogovorili v okviru pogajanj o finančni perspektivi 2007-2013 decembra 2005.

Proračun Unije se polni večinoma iz državnih proračunov (70 odstotkov) in iz davka na dodano vrednost (15 odstotkov). Tradicionalni lastni viri so v zadnjih dveh desetletjih upadli za polovico, eden izmed razlogov za to pa je postopna liberalizacija svetovne trgovine.