K visoki gospodarski rasti v 2006 naj bi največ prispevalo prav domače povpraševanje. Foto: EPA
K visoki gospodarski rasti v 2006 naj bi največ prispevalo prav domače povpraševanje. Foto: EPA

Triodstotno zvišanje davka na dodano vrednost je najvišje po 2. svetovni vojni, oblasti pa so se za ta ukrep odločile, ker želijo zmanjšati proračunski primanjkljaj na manj kot 3 odstotke BDP-ja, kakor zahteva Pakt o stabilnosti in rasti. Z dvigom davka se bo proračun povišal za 20 milijard evrov na leto, zato bo Nemčija lahko znižala davek na plače, kar naj bi spodbudilo zaposlovanje.

Nemški ekonomisti so sprva predvidevali, da se bo gospodarska rast znižala na 1,7 odstotka, vendar so zaradi trenutne ugodne gospodarske klime nekoliko omilili svoja predvidevanja. Gospodarska rast v letu 2006 je znašala 2,7 odstotka, kar je največ v zadnjih 15 letih. Zaradi ugodnih razmer in še vedno visokega domačega povpraševanja ekonomisti za letos napovedujejo okoli 1,9-odstotno gospodarsko rast, bolj optimistični pa kar 2,1-odstotno.

Poteza Berlina bo imela na nemško gospodarstvo manjši vpliv od prvih napovedi, kljub vsemu pa naj bi prinesla nekoliko višjo inflacijo in upad domačega povpraševanja, saj se je indeks porabniškegazaupanja za januar v primerjavi z decembrom znižal z 9,2 na 8,7.