Evropska unija
Federica Mogherini
Novo strategijo je predstavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Zahodnemu Balkanu vrata v EU odprta le z rešenimi dvostranskimi spori

Regija geostrateško pomembna za EU
6. februar 2018 ob 16:25
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Bruselj želi z novo strategijo za Balkan po letih odrinjenosti na stranski tir oživiti širitveni proces, pri čemer pa bo pogoj za vstop v EU rešitev dvostranskih vprašanj.

Zahodni Balkan je geografsko del Evrope, delili bomo skupno prihodnost - to je ključno politično sporočilo, je ob predstavitvi nove strategije poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.

Če je bila širitev EU-ja dolgo v senci finančne in migracijske krize ter brexita, pa se je konec lanskega leta znova začela vračati v ospredje pozornosti. Zato je notranje utrjena Evropska unija ob prehodu iz kriznega v običajno delovanje začela poudarjati, da bo to leto okno priložnosti za Zahodni Balkan.

Za nekatere diplomatske vire je nova strategija kot "popravni izpit" za Unijo, ki je le spoznala, da je potreben bolj proaktiven pristop, saj se na območju krepijo vplivi Rusije, Kitajske in Turčije. Ta regija je tudi ključna pri spoprijemanju z migracijskimi izzivi in geostrateško pomembna za EU, ki si ne želi nestabilne soseščine.

Z novo strategijo EU potrjuje, da evropska perspektiva velja za vseh šest držav na Zahodnem Balkanu: Črno goro, Srbijo, Makedonijo, Albanijo, BiH in Kosovo, ki so sicer na različnih postajah na poti v Unijo, pri čemer sta najdlje Črna gora in Srbija, ki sta že v pristopnih pogajanjih.

Črna gora in Srbija najbližje
Strategija omenja letnico 2025 kot perspektivo za prihodnjo širitev, a Evropska komisija poudarja, da se to ne sme razumeti kot rok. Ta letnica se sicer nanaša na Črno goro in Srbijo, ki se omenjata kot vodilni v širitvenem procesu.

Zaradi izkušnje z mejnim sporom med Slovenijo in Hrvaško strategija vključuje tudi sporočilo, da EU v prihodnje ne bo uvažal dvostranskih sporov držav na območju.

"Vse države se morajo nedvoumno zavezati, z besedo in dejanji, da bodo premostile zapuščino preteklosti z doseganjem sprave in reševanjem odprtih vprašanj, zlasti sporov o meji, precej pred pristopom k EU-ju," je poudarjeno v strategiji.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ob tem opozarja na odgovornost Slovenije in Hrvaške v povezavi s širitvenim procesom. Nekateri neuradni viri celo menijo, da lahko spor Slovenije in Hrvaške, če ne bo rešen zelo kmalu, uniči celoten proces.

EU v novi širitveni strategiji opredeljuje niz pobud v pomoč regiji pri uresničevanju reform za izboljšanje konkurenčnosti in povezljivosti, regionalnega sodelovanja in dobrososedskih odnosov, sprave in vladavine prava, ki ostajajo ključne prednostne naloge za regijo.

Srbija in Črna gora zadovoljni
V odzivu na strategijo je srbska premierka Ana Brnabić dejala, da je Evropa dala Srbiji priložnost, ki jo je potrebno izkoristiti. Po njenih besedah je Evropska komisija v omenjeni strategiji Srbijo prepoznala kot vodilno v regiji, zaradi česar bo ta država še hitreje izpolnjevala kriterije in reforme, regionalno sodelovanje pa bo še naprej prednostna naloga Beograda.

Srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović je širitveno strategijo označila za "eno od najmočnejših sporočil", ki jih je prejela Srbija, odkar je krenila na pot evropskih integracij. Hkrati je opozorila, da bo "potrebno storiti še veliko" za izpolnitev kriterijev za vstop v povezavo.

Odzval se je tudi črnogorski premier Duško Marković, ki je strategijo ocenil kot pozitiven signal. Poudaril je, da bo Črna gora morda pripravljena za vstop v EU še pred letom 2025. "Zagotovo je to pozitiven in potreben signal, ki regiji kaže, da je evropska prihodnost živa. Danes smo dobili sporočilo, ki je kompleksno, kot je pridružitveni proces, a je jasno, bomo del EU-ja," je še dejal.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je pozdravilo tako objavo nove širitvene strategije EU-ja kot tudi dejstvo, da širitvena strategija vključuje vse države regije, podaja močna politična sporočila ter ob poudarjenem pričakovanju izpolnjenih kriterijev, izpostavlja tudi konkretne korake možnega napredka.

Ob tem je MZZ tudi izrazil zadovoljstvo, da je k strategiji s posredovanjem svojih pričakovanj vsebinsko prispevala tudi Slovenija, saj med drugim dokument vsebuje tudi poudarke, ki so bili usklajeni na zasedanju ministrov za zunanje zadeve držav procesa Brdo-Brioni lanskega junija na Brdu pri Kranju.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 06.02.2018 ob 16:34
Sedaj bodo Hrvati blokirali vse ostale, razen če bodo pristali na njihove zahteve po tujem ozemlju, to ne bo rešitev.
Adder
# 06.02.2018 ob 16:55
Problem je samo eden - država z največ nerešenimi mejnimi spori je ŽE v EU.
Highland
# 06.02.2018 ob 16:35
Samores, se strinjam s tabo.. Dejansko je to voda na mlin Hrvatom.
Fuk-U
# 06.02.2018 ob 16:35
EU je smesna..
based god
# 06.02.2018 ob 16:54
hrvati absolutni zmagovalci tele serije
hvala ti pahor, hvala ti res
kaksen fantasticen dan za hrvate, ne morem verjet kok zmagujejo povsod kjer je mozno
hrvati zdaj vodijo ene 4:0
>ni jim bilo treba resit spora s slovenijo in so v eu
>noben njihovih sosedov ne bo v eu
pa to je cista zmaga

eu je zelo lepo obrnila kaseto na stran B, tam pa vsi vemo da so ponavadi slabsi komadi kot na strani A, vse to je je pa zakuhal nihce drug kot pahor, ki je namesto da bi reseval krizo prioretno reseval probleme nekoga drugega (hrvatov??) samo zato da se je rokoval z obamo in slikal se na kaksen panelu eu
crtomirjansa
# 06.02.2018 ob 17:06
Bruselj in glavne clanice EU so zakuhale te probleme z ozemljem, sedaj bi g pa rade se resevale kot izjemn prijazni mediatorji.
Z zahodnimi drzavami je treba cim vec poslovat, vendar imet cim bolj formalne odnose, ker to so njvecji hinavci. Eno govorijo, delajo drugo, za svoj onteres in dobicek so pa pripravljeni tudi morit, ponavadi preko posrednikov...
Highland
# 06.02.2018 ob 16:34
Po toci zvonit...
Grob
# 06.02.2018 ob 16:57
Vsa tista bruseljski masinerija z deset tisočimi zaposlenimi birokrati ni v resnici čisto nič vredna... A napaja se z našimi davki? Naj se gre ves ta bruseljski nič nekam solit
kapljač
# 06.02.2018 ob 18:10
Naj se v EU navadijo ločevati. Meja ni problem Slovenije in Hrvaške. Meja je problem zaradi Hrvaške, je pravilno.
genniuuss
# 06.02.2018 ob 17:44
idealna priložnost za Slovenijo,
povečati kontrolo na schengenski meji,
dodatno namontirati kontejnerje, še več žice,
pa lepo po eu standardih,
pa še Avstrijci bodo nehali dežurat na mejah,
lahko jih pa povabimo da pomagajo na naših Yugo mejah.
moonylink
# 06.02.2018 ob 16:55
Turizem
smajček
# 07.02.2018 ob 09:33
Sploh še danes ne razumem kako je lahko Erjavec ostal na pomembni funkciji pa je že stokrat dokazal, da ni NE USPOSOBLJEN, ne diplomatski in ne dovolj pretkan za delo na zunanjem ministrstvu.. noben ni zgubil službe, vsi so profesionalni, še do danes pa niso rešili enega problema, ki so ga skuhali.. PODN!
kapljač
# 06.02.2018 ob 17:58
To gre v prilog samo Hrvaški. Hrvaška pa je vso zgodovino bila "izrodek" balkana. Dokler je še čas, je Hrvaško potrebno, iz EU ,ven zabrisat:
somebody_87
# 06.02.2018 ob 17:40
To je že Bolgarski predsednik opozarajal, če naštetim državam ne bodo dali jasne evropske perspektive, jih bodo porinili v naročje Rusiji, Kitajski in še huje Turčiji in Savdski Arabiji.
Srbija že tako postaja kitajska, že skoraj vse je pokupljeno in narejeno od Kitajvec, Arabcev je vedno več v BiH, ne vem ampak bi bilo pošteno da je tudi EU poštena do ostalih članic in jim jasno pove, ali jih mislijo ali ne mislijo sprejeti, ampak EU in poštenje...
RJSlo
# 06.02.2018 ob 17:22
Zahodnemu Balkanu vrata v EU odprta le z rešenimi dvostranskimi spori
---------------------------------------
No ja. Torej nikoli?
moonylink
# 06.02.2018 ob 16:55
Schengen
cairns
# 06.02.2018 ob 21:35
no72
Juncker je velika sramota sodobne EU in očitno bo njen grobar, skupaj z Mogerinijevo !!!!!!

EU je uresničevanje nacističnega plana ''B'' ker je 3.rajh vojno izgubil. Politika EU se je izkristalizirala do te mere, da je sadaj vidno da o vsem odloča Nemčija, da imajo na čelu EK zapitega pajaca, ki so ga imenovali in ne izvolili in da so ostale članice samo razširjeni trg in vir poceni delovne sile.

Takšna EU ne more in ne sme obstati. Majhne članice morajo imeti enako moč kot velike. Da je EU postala birokratska diktatura z Pandoro Merkel na čelu je jasno pri vprašanju razdelitve migrantskih kvot. Grki morajo biti tiho, drugače ne bo denarja, Italija je zadnja luknja na flauti, Francija in Belgija se utapljajo v muslimanih, terorističnih napadih in izrednih razmerah......Švedska pa je itak izgubljena. Vzhod se drži vzravnano in ne popušča, saj imajo z germani slabe izkušnje. Med članicami je vedno več trenj, ki jih pijanček s svojo ekipo namerno noče reševati, ker je še vedno v veljavi divide et impera. Od ugodnosti ki jih je prineslo članstvo v EU ima Slovenija le še do neke mere prost pretok blaga. Vse ostalo pa je padlo v vodo. Tudi na severni strani je meja kot je bila v času Juge ali prvih let samostojnosti.

Če nacistom ni uspelo na silo, pa so mislili da jim bo uspelo s kosom belega kruha imenovanih EU. Pa je ta kruh napadla zelena plesen. Kdor ga noče pojesti pa mu Nemčija grozi s sankcijami.

Če se stanje hitro ne popravi pa ne bo ostalo samo pri brexitu ampak bo allexit.
Miham
# 06.02.2018 ob 18:35
skratka, gredo na roke Hrvatom, ki imajo neresene mejna vprasanja prakticno z vsemi sosedami razen z Madzarsko

namesto da bi EU spodbujala MEDNARODNO resevanje takih sporov...

tako bodo omogocali Hrvatom, da ne bodo NIKOLI! sprejeli mejne resitve, ce ni njim dovolj v prid, saj so ze v EU!

Povejte mi se enkrat, kaj je dobrega v EU???
Grob
# 06.02.2018 ob 18:10
Ista zgodba je z našimi referendumi.. Politiki v Sloveniji so non stop zlorabljali statut referenduma da so z njim blokirali delovanje nekomu na oblasti... Danes so pa nam politiki pravice do referendumov tako omejili da imamo praktično zvezane roke da bi lahko civilna iniciativa karkoli storila ali preprečila... In za omejevanje referendumov naj se zahvalim našim politikom? Zagotovo o tem e... Se vedno ne razumem zakaj ne moremo v demokraciji imeti en točno določen dan v letu namenjen za referendumske volitve?!! Na obrazcu bi pa bilo vprašanj toliko kolikor pač stvari bi bilo tisto leto perečih in aktualnih. Mi sploh v resnici ne živimo v demokraciji.. To demokracijo imajo Švicarji.. Mi zagotovo ne. So nam jo naši politiki izpred nosu vzeli kot najspretnejši prevaranti!
kapljač
# 06.02.2018 ob 18:06
Nič povečat kontrolo šengenske meje. Slovensko mejo hermetično zapret. Šengen pa preusmerit preko Madžarske po kopnem in Italije po morju.
kapljač
# 06.02.2018 ob 18:04
Spet ena "prazna rupa" v celotni strukturi EU ja . Kako neobogljeno je vodstvo EU ja , da te kap-
cairns
# 06.02.2018 ob 17:38
Bruselj želi z novo strategijo za Balkan po letih odrinjenosti na stranski tir oživiti širitveni proces, pri čemer pa bo pogoj za vstop v EU rešitev dvostranskih vprašanj.

Najpomembnejše dvostransko vprašanje med EU in kandidati, ali med posameznimi kandidati, ni meja, ampak koliko ilegalnih migrantov bo posamezna država futrala nadaljnih 100 let.
Nemčija zagotovo ne bo popuščala pri kvotah.

Nas pa je zgodovinsko zahebal Pahor. Hrvati najprej v EU in šele kasneje meja. Seveda so nato hrvati našli izgovor da meje ne priznajo. Pahor bi moral manj solirati in manj sliniti po predsedničinem oprsju in bolj misliti z glavo.
cairns
# 06.02.2018 ob 20:35
Novo strategijo je predstavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

Ona je med največjimi zagovornicami ilegalnih muslimanskih migrantov na poti v Evropo. Zagotovo na plačilni listi Sorosa.
Churchill W.
# 06.02.2018 ob 21:57
Komisarji EU ste navadni hinavci, ki niste z mezincem pripravljeni rešiti balkanskega problema, njenih meja in Hrvatski končno stopiti na prste, in pod temi pogoji, s ščitenjem hrvatskega agresivno - posesivnega obnašanja na Zahodnem Balkanu, vse to pelje v razkroj in uničenje EU.

Evropa nikoli, niti 150 let nazaj ni razumela balkanske mentalitete. Dvomim, da jo kdaj bo, ker se še balkanci ne morejo razumeti in si jo vsak razlaga po svoje.
Churchill W.
# 06.02.2018 ob 21:53
Hrvati so ko jim je Slovenija “nagajala” in jih ni želela spustiti v EU, z zaprtjem vseh Pogba ji - posledica je bil dogovor o arbitraži - zagotavljali, da oni sosedov ne bodo blokirali na tak grd način, da bodo sosedom pomagali.

Če se Bosna, Črrna Gora in Srbija ne bodo uklonile in pristale na htvaško tomačenje kje poteka meja, ne bodo videle EU do leta 3000!
Ali pa se motim?
no72
# 06.02.2018 ob 20:40
"Vrata v EU odprta le z rešenimi bilateralnimi spori..."

Komisarji EU ste navadni hinavci, ki niste z mezincem pripravljeni rešiti balkanskega problema, njenih meja in Hrvatski končno stopiti na prste, in pod temi pogoji, s ščitenjem hrvatskega agresivno - posesivnega obnašanja na Zahodnem Balkanu, vse to pelje v razkroj in uničenje EU.

Juncker je velika sramota sodobne EU in očitno bo njen grobar, skupaj z Mogerinijevo !!!!!!
Grob
# 06.02.2018 ob 22:48
Vstop Hrvaške v EU je bil izdajstvo slovenskih interesov...
Grob
# 06.02.2018 ob 22:01
Kako ima lahko druga najmanjša država na svetu Monako prost dostop do odprtega morja peko svojega teritorija mi ga pa ne moremo imeti!?? Pa kakšno je to pomorsko pravo da s 45km obale ne moreš imeti tega?!
Grob
# 06.02.2018 ob 19:47
Ženska na sliki pa kot da je zaljubljeeeena ali pa da kot da jo nosi polna luna... Luuuuuuuv.... Boga mi za kaj vse gredo evropski davki v Bruselj.. Bruselj=Vreča brez dna.. Ponor... Pročelje zunanji videz brez vsebine
el CARTEL
# 06.02.2018 ob 18:43
Politiki v Sloveniji so non stop zlorabljali statut referenduma da so z njim blokirali delovanje nekomu na oblasti

če vlada dela v interesu ljudi, potem se referendum ne more zlorabljati.

če pa dela mimo ljudi, potem pač se dogaja to, ja.
politiki pač mislijo, da je oblast njihova, v resnici pa jim je le posojena s strani ljudstva, da deluje v imenu večine.
no72
# 07.02.2018 ob 11:16
Pahorju bo na duši za vedno ostal črni madež sklenjene prevare s Hrvati.
V uteho mu je lahko le to, da ni skoraj nihče verjel, da so v resnici Hrvati tako pokvarjeni, da bi naknadno igorirali sklep AS in da se bo EU in njeni subjekti obnašali do hrvatske pokvarjenosti tako nonšalantno.

Za razliko od 2010, sedaj leta 2018 Slovenci vemo vse. Spoznali smo Hrvate do obisti, najbolj zahrbten in hinavski narod v Evropi in dejstvo, da je tudi EU lagala, ko nam je ex katedra lažnivo ponujala pomoč pri implementaciji AS, danes pa cepec Juncker seveda o tem noče nič slišati.

Žal vse skupaj prepozno, pokvarjeni Hrvati so ubrali drugo taktiko, če zaliv ni naš, ga bomo s stalnimi zdrahami naredili neuporabnega tudi za Slovence.

Menim, da je napočil čas, da začnemo Slovenci po malem greniti življenje tudi Hrvatom, priložnosti za to verjetno ni treba naštevati, zaenkrat še neuporabljeni asi so večinoma še v naših rokavih....
Roky89
# 07.02.2018 ob 01:33
@no72

Juncker ni bil ne v Komisiji, niti ni bil predsednik Komisije, ko je v EU vstopala Hrvaška. Bil je predsednik vlade ene izmed njenih članic. Gospod Barrosso je tisti na katerega se obrni s svojo jezo. On je glavni krivec za zamujene priložnosti v razvoju EU, saj je dal preveliko prednost članicam namesto skupnosti. Poteptal je vse kar je ustvaril Delors.
cairns
# 06.02.2018 ob 20:36
Srbska ministrica za evropske integracije Jadranka Joksimović je širitveno strategijo označila za "eno od najmočnejših sporočil", ki jih je prejela Srbija, odkar je krenila na pot evropskih integracij.

Kar naj počaka pa bo videla hrvaško mino, na katero bodo morali stopiti.
el CARTEL
# 06.02.2018 ob 18:41
Sedaj bodo Hrvati blokirali vse ostale, razen če bodo pristali na njihove zahteve po tujem ozemlju, to ne bo rešitev

hrvati bodo plesali točno tako, kot jim bo bruselj (nemčija) ukazala.
malce na začetku bo histerije, potem pa gladko skozi... kot pri nas pri vstopu hrvaške.

če je Nemčiji v interesu vstop teh držav (kar je), potem drugi nimajo kaj za praskat preveč.

na srečo se bo pol držav samih blokiralo: tu mislim predvsem srbijo in kvazi državo kosovo (privi bi dobili prevrat s priznanjem kosova, drugi pa zaradi španije pač ne bodo nikoli v EU), v manjši meri makedonija (če bo spremenila ime). bosna ne bo nikoli pripravljena za EU, ker je disfunkcionalna država, ostane le črna gora.
EU se bo torej širil na nepomembno državico velikosti cipra.
mile952
# 07.02.2018 ob 13:00
Sicer pa ne bi bilo slabo, če bi za izjave, ki jih daje omotičen Juncker,Slovenija zahtevali opravičilo od EK. Tip je zelo na hitro pozabil, kaj je EK in on osebno čvekal pred pričetkom AS.

Drugače pa s Hrvaško ne bo mogoče karkoli dogovoriti. Zato si bo treba od Trumpa sposoditi načrte za njegov zid z Mehiko. Mislim da bo tam okrog 8 metrov višine dovolj.
freelander1
# 07.02.2018 ob 11:39
based god

"hvala ti pahor
krizo prioretno reseval probleme nekoga drugega (hrvatov??) samo zato da se je rokoval z obamo in slikal se na kaksen panelu eu"...
in mu ob tem podaril še nekaj dobrih visokotehnoloških firm!!!
Springbok
# 07.02.2018 ob 09:38
O odpravi geo-blokade pri nakupih preko spleta preko meja v EU in o transnacionalnih listah za naslednje volitve v EP pa nič.

Samo Balkan v naših glavah.
abi normal
# 07.02.2018 ob 08:11
Ni Slovenija odločala ,ali se bo arbitražni postopek nadaljeval ali ne ,ampak sodišče. Ta stavek bi moral zadostovati in bi ga bilo treba večkrat poudariti.
Nekako tega soseda ne razume. Tale kekec Juncker pa tudi ne.
EU je hinavska tvorba.
no72
# 06.02.2018 ob 21:59
cairns@ 21.35:

Podpis.
kapljač
# 06.02.2018 ob 18:08
Tako kot določena meja na kopnem nič ne koristi Sloveniji, tako Hrvaški ne sme koristiti meja na kopnem.
Nikolas
# 07.02.2018 ob 11:39
Že večkrat smo spraševali kdo in kaj/koliko je ta nekdo pokasiral za pristanek, da lahko Hrvaške vstopi v EU ... zanimivo bo tudi spremljat, kdo bo taisto (za državo negativno, za žep podpisnika pa najbrž blagodejno...) to naredil pri vstopu Hrvaške v Shengen (in še kam..) ...
Springbok
# 07.02.2018 ob 08:38
Vsi se učijo iz lastnih izkušenj.

Nas so blokirali Italijani (Oglejski sporazum) in Avstrijci (denacionalizacija).
Mi smo blokirali Hrvate.
Hrvati bodo blokirali Srbe.
Srbi bodo blokirali Kosovo....

Temu se reče realpolitik.
JM39
# 07.02.2018 ob 13:06
Brihte evropske. Ko ste spustili hrvate not, ste še vrejel da vas ne bodo nat...zadaj pa imate!. . j Ostali bodo pa naj... in to zaradi enih ki so skregani z vsemi sosedi in se hvalijo kako so najprijazneši narod na svetu.
EnGlažek
# 07.02.2018 ob 11:57
smajček
Sploh še danes ne razumem kako je lahko Erjavec ostal na pomembni funkciji pa je že stokrat dokazal, da ni NE USPOSOBLJEN, ne diplomatski in ne dovolj pretkan za delo na zunanjem ministrstvu.. noben ni zgubil službe, vsi so profesionalni, še do danes pa niso rešili enega problema, ki so ga skuhali.. PODN!
Samo na volitvah bo spet dobil zadosti da bo drek mešal nadaljnje štiri leta.Le kako ga narod ne spregleda.
RJSlo
# 06.02.2018 ob 23:52
Churchill W.
# 06.02.2018 ob 21:53
--------------------------------------------
No ja. Do leta 3000 bosta Srbija in BiH komaj izpolnili vse zahteve in zaključi pogajanja. Tako, da je realno leto za njuno članstvo leta 3500.
if
# 09.02.2018 ob 16:24
Dokazana je norost levičarskega arbitražnega referenduma!
Arbitražni sporazum je totalen fiasko za Slovenijo, ali "Danes je fantastičen dan-Borut Pahor po podpisu arbitražnega sporauma".
mile952
# 07.02.2018 ob 12:53
Je rekel v intervjuju za črnogorsko TV Vujović, da če bi treniral Črnogorce se ne bi mogel tako izživljati nad igralci kot to dela s Slovenci in prej z Makedonci, ker Črnogorci tega ne bi prenašali, ker so ponosen narod, he, he, he... Torej, tako nas imajo za butle že Jugoviči, kaj šele Avstrijci, Nemci in Italijani, ki imajo sebe za ibermenše.
RJSlo
# 07.02.2018 ob 12:17
Kekec99
# 07.02.2018 ob 07:37
------------------------------------
No ja. Če odšteješ še Vojvodino bo celovita.
Kekec99
# 07.02.2018 ob 07:37
Zahodnemu Balkanu vrata v EU odprta le z rešenimi dvostranskimi spori
---------------------------------------------
Se pravi priznati Kosovo kot samostojno državo, kaj pa resolucija ZN ki Srbiji garantira celovitost?
samogledam
# 07.02.2018 ob 05:54
ko bo zadnja Balkanska clanica vstopila v EU bo ta zdruzba razpadla.
Kazalo