Dragutin Mate se je kot politik kalil na ministrstvih za obrambo in notranje zadeve. Foto: EPA
Dragutin Mate se je kot politik kalil na ministrstvih za obrambo in notranje zadeve. Foto: EPA
Mate je kot minister za otranje zadeve v času vlade Janeza Janše preživel tudi interpelacijo. Foto: EPA

Dragutin Mate je mladost je preživel v Mariboru, nato pa šolanje nadaljeval v Ljubljani na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (danes Fakulteta za družbene vede), smer obramboslovje. Diplomiral je iz teme državni terorizem. Leta 1989 se je zaposlil kot profesor na Gimnaziji Poljane v Ljubljani, že naslednje leto pa je pričel s delom na ministrstvu za obrambo, kjer je opravljal različne dolžnosti.

Od leta 1990 do sredine leta 1991 je delal kot namestnik šefa sektorja za Civilno zaščito in v Republiškem Štabu za civilno zaščito, še istega leta pa je prevzel dela v protiobveščevalnem oddelku Morsa. Leta 1992 je postal svetovalec za mednarodno sodelovanje v kabinetu ministra za obrambo in bil odgovoren za mednarodno sodelovanje na tem ministrstvu.

Leta 1996 je prevzel dolžnosti rezidenčnega vojaškega in letalskega atašeja v Bosni in Hercegovini. V tem času je opravljal tudi dolžnost »doyena« vojaško-diplomatskega zbora v Bosni in Hercegovini. Po vrnitvi v Slovenijo je postal namestnik direktorja Uprave za vojaške zadeve na Morsu. Leta 2000 je na ministrstvu postal vodja kadrovske službe, nato pa direktor Uprave za obrambo Ljubljana. Leta 1994 je končal tečaj za diplomate »SIRUS« (Swiss international relations University seminar) v Švici, opravil pa je tudi izpit za inšpektorja na obrambnem področju in nekaj časa tudi delal kot inšpektor za obrambo. Poznamo ga tudi kot ministra za notranje zadeve v vladi Janeza Janše (2004-2008).

M. N.