Bitka za sedeže v Evropskem parlamentu se je razplamtela. Foto: MMC RTV SLO
Bitka za sedeže v Evropskem parlamentu se je razplamtela. Foto: MMC RTV SLO

Stranke so soboto izkoristile za predvolilne dejavnosti v okviru kampanje za volitve v Evropski parlament, na katerih bomo volivci izbirali nove kandidate za petletni mandat v evropskem parlamentu.

Kandidati in kandidatke stranke Zaresa so v Šmartnem pri Litiji na gradu Bogenšperk predstavljali program stranke za volitve v EU-parlament. Nosilec liste Ivo Vajgl je poudaril, da Evropski parlament odloča o več kot polovici zakonov, po katerih živimo v Sloveniji.

Predlog programa za evropske volitve je obravnaval in sprejel tudi svet stranke NSi-ja. Ta po besedah kandidatke za evroposlanko Mojce Kucler Dolinar temelji na evropskih krščanskih temeljih in poseben poudarek daje družini kot osnovni celici družbe.

V Prekmurju so se predstavili kandidati in kandidatke SLS-a, ki so v Beltincih med drugim poudarili, da bi morali slovenski poslanci narediti več za kmetijstvo in regionalni razvoj, za kar daje Evropa dovolj denarja. Stranka računa na vsaj enega poslanca v Bruslju.

SDS-ovi kandidati in kandidatke za poslance so se predstavljali prebivalcem Tnovsko-Banjške planote, ki so bili, glede na zapis na spletni strani stranki, veseli, saj "se malokrat kdo spomni na prebivalce oddaljenih krajev".

SNS-ov kandidat za poslanca Sergej Čas pa je dejal, da bo v EU-parlamentu lobiral za Slovenijo, saj naša država v petih letih članstva še ni izkoristila ponujenega. Čas je prepričan, da se tudi evroskeptični poslanec v Evropskem parlamentu "popolnoma dobro znajde".

Kandidatke in kandidati SD-ja so se predstavljali v Ajdovščini, kjer je zbrane nagovoril tudi Borut Pahor. Med drugim je dejal, da je Slovenija počasi, a zanesljivo na poti iz krize. LDS in DeSUS pa (po dosegljivih virih) nista imela napovedanih dejavnosti.

A. K. K.