Lista za pravicew bolnikov je nestrankarska, neodvisna lista. Foto: www.zapravice.si
Lista za pravicew bolnikov je nestrankarska, neodvisna lista. Foto: www.zapravice.si
Marko Šidjanin
Marko Šidjanin je nosilec Liste za pravice bolnikov. Foto: MMC RTV SLO

Njihov program lahko strnemo v nekaj točk.
1. Za pravice bolnikov in njihovih bližnjih.
Ustanoviti EU organ, ki bi sistematično in centralno zbiral informacije iz celega sveta o najnovejših, najboljših in najbolj učinkovitih metodah zdravljenja, operativnih posegih in zdravilih, vse te informacije bi evropski organ objavljal in jih sistematično posredoval vsem državam članicam EU in vsem pomembnim inštitucijam v vseh državah EU, ki se ukvarjajo z zdravljenjem ter zdravnikom v elektronski obliki. Na ta način bi aktivno prispevali k povečanju učinkovitosti zdravljenja in s tem rešili številna življenja. Določiti zavezujoče EU standarde za najdaljše še dopustne čakalne dobe za bolezni-operacije. Na ta način bi aktivno prispevali k skrajšanju čakalnih dob in s tem bi rešili številna življenja. Določiti zavezujoče EU standarde za najdaljše še dopustne čakalne dobe za prosta mesta v domovih starostnikov. Ustanoviti EU organ za ugotavljanje zdravniških napak.

2. Za človekove pravice in pravno državo.
Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo in zagotavljajo enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na vero, spol, narodnost, raso, jezik, politično ali drugo prepričanje, invalidnost, finančno stanje, rojstvo, izobrazbo, spolno usmerjenost, izgled, težo, starost, družbeni položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

3. Za ekologijo in naravo; živali in rastline.
Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo k ekologiji in varovanju ter skrbi za naravno življenjsko okolje, za zdravo ozračje in vodo. Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo k skrbi za zdravo hrano in pijače. Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo k skrbi za divje živali, skrbi za domače živali oziroma hišne ljubljenčke in skrbi za zapuščene živali. Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo k skrbi za rastline, še posebej skrb za gozdove in skrb za naravno pokrajino.

4. Skrb za otroke in starše.
Podpiranje EU zakonodaje in programov, ki zagotavljajo varno življenjsko okolje za otroke.
Posebna skrb za zdravstveno varnost otrok. Podpiranje EU zakonodaje in programov, ki zagotavljajo pravice staršev. Podpiranje EU zakonodaje in programov, ki prispevajo k športu, kulturi, izobraževanju, igri, sprostitvi in druženju otrok.

5. Skrb za mlade in študente.
Prizadevanje za varno in svobodno življenjsko okolje mladih, za šport, kulturo, izobraževanje, sprostitev in zabavo. Prizadevanje za obvezno in brezplačno srednje šolsko izobraževanje, s tem bi v EU dobili konkurenčne prednosti. Bolj izobraženo prebivalstvo, pomeni večji in bolj varni gospodarski razvoj EU in posledično višje plače in varnost državljanov EU.
Spodbujanje ustanavljanja in delovanja malih vrhunskih butičnih fakultet. Vrhunska izjemna znanja, prispevajo k uspešnosti in razvoju družbe, večji varnosti in višjim plačam.
Spodbujanje raziskovalnega dela študentov. Prizadevanja, da bi se delo študentov štelo v delovno dobo.

6. Skrb za starejše.
Podpirati EU zakonodajo in programe s pomočjo katerih bi starostniki posredovali in prenašali znanja in izkušnje na mlade, v želji, da starostniki, ne bi bili izključeni in osamljeni, temveč bi bili bolj vključeni v družbeno življenje in bi bili in ostali koristni in pomembni za družbo.
Skrb za varnost starejših. Zagotoviti dovolj prostorskih kapacitet v domovih za upokojence, določiti EU standard za to. Na ta način bi bistveno skrajšali čakalne dobe za prosto mesto v domovih upokojencev, ki so sedaj nedopustno dolge. Zagotavljati ustrezno skrb in zdravstveno nego za starejše, še posebej za revnejši sloj starejšega prebivalstva.

7. Za mir, varnost in delo.
Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo k miru v EU in na svetu. Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo k varnosti državljanov v EU in na svetu, ob upoštevanju in spoštovanju pravice do zasebnosti in univerzalnih človekovih pravic. Podpirati EU zakonodajo in programe, ki prispevajo k svobodni gospodarski pobudi in odprtju novih delovnih mest, še posebej na področju obrtništva in majhnega podjetništva.


Ana Mušič