Evropske volitve

Poudarki

  • Na anketo odgovarjal 601 anketiranec
  • Najbolj prepoznaven evropski poslanec Lojze Peterle, najmanj Romana Jordan Cizelj
Evropske volitve
Zagotovo bo sedmega junija na volišča odšlo več kot 30 odstotkov vprašanih, nekaj več kot 23 odstotkov pa bo verjetno volilo. Foto: Mediana
Mediana
Rezultati kažejo, da bi SD in SDS na prihajajočih volitvah lahko osvojila po dva poslanska mandata. Izvajalec raziskave je do nekoliko drugačnega rezultata prišel ob upoštevanju (nizke) volilne udeležbe, kjer bi SD-ju lahko umanjkal en glas (glej zadnjo sliko v spodnji fotogaleriji). Foto: Mediana
Milan Zver
Zdaj najbolje kaže Milanu Zveru. Po Medianinih rezultatih bi dobil skoraj 20 odstotkov vseh glasov. Foto: EPA

Dodaj v

Obeta se boljša udeležba kot leta 2004

Po izidih bi bil najuspešnejši SDS
16. maj 2009 ob 17:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Volitev v Evropski parlament se zagotovo namerava udeležiti 31,9 odstotka državljanov, največ glasov pa bi utegnil dobiti Milan Zver, SDS.

Anketiranci so na vprašanje, za katerega nosilca liste - teh je 12 - bi volili, največkrat odgovorili Milan Zver. Nosilec liste SDS-a bi po podatkih Mediane dobil skoraj petino vseh glasov, s 17,4 odstotka mu sledi Zoran Thaler (SD), 12,7 odstotka je dobil Jelko Kacin (LDS), nosilec DeSUS-ove liste Karl Erjavec pa se je na četrto mesto uvrstil s točno odstotkom manj. Za Lojzeta Peterleta, NSi, bi glasovala dobra desetina vprašanih, 8,6 odstotka anketiranih pa bi svoj glas namenilo Ivu Vajglu, nosilcu liste Zares. Preostali kandidati bi dobili precej manj glasov. Treba je dodati, da 8,3 odstotka anketiranih ne ve, komu bi dalo svoj glas.

Slabo poznavanje zdajšnjih poslancev
Poznavanje zdajšnjih kandidatov pa ni ravno najboljše, saj kar 43,5 odstotka vprašanih ne pozna niti enega. S 45,3 odstotka je najbolj prepoznaven Lojze Peterle, drugi najbolj prepoznaven je Jelko Kacin (39,3 odstotka). S komaj 13,6 odstotka je na tretjem mestu Ljudmila Novak. Da je Mihael Brejc evropski poslanec, ve le 11,4 odstotka ljudi, Mojco Drčar Murko kot evropsko poslanko pozna 8,7 odstotka, Auerila Jurija pa šest odstokov. Najmanj ljudi, 4,5 odstotka, ve, da je evropska poslanka tudi Romana Jordan Cizelj.


Skladno z rezultati bi po dva sedeža v Evropskem parlamentu dobili kandidati SDS-a in SD-ja, po enega pa kandidati NSi-ja, LDS-a in DeSUS-a. Le nekoliko drugačni so rezultati na osnovi ocene udeležbe. Dva mandata bi prejel samo SDS, po enega pa SD, NSi, LDS, DeSUS in Zares. V Evropski parlament se stranka uvrsti, ko doseže 14 odstotkov glasov.

Pomembnejši kandidat kot stranka
Za anketirance je pri izbiri, komu dati glas, precej pomembnejši kot stranka kandidat sam. Na podlagi kandidatov bi se odločalo 55,5 odstotka vprašanih, le 30,3 pa na podlagi stranke. Nekaj več kot dvanajst odstotkov vprašanih ni imelo odgovora, dva odstotka pa nista želela odgovoriti.

Udeležba na volitvah v Evropski parlament pa utegne biti boljša kot pred petimi leti, ko je na volišča odšlo le dobrih 28 odstotkov polnoletnih slovenskih državljanov. Zagotovo jih bo na volišča odšlo 31,9 odstotka, verjetno pa 23,6 odstotka. Z "verjetno ne" je odgovorilo 14 odstotkov vprašanih, zagotovo pa na volišča ne bo odšla dobra petina volivcev. Šest odstotkov se jih še ni odločilo.

Agencija Mediana je anketo po naročilu RTV SLO izvedla med 11. in 13. majem, nanjo pa je odgovarjal 601 polnoletni prebivalec Slovenije.

Sabina Zonta

Volilna udeležba
Kandidati
Napoved
Prijavi napako
Komentarji
alessio444
# 26.05.2009 ob 15:26
Spet bo tak kot pred leti po sveti maši na volitve. Lojze in Jelko sta človeka za Bruselj, dalje od oči bližje srcu.
Anja2302
# 24.05.2009 ob 20:21
sej kandidati za v evropski parlament morajo biti strankarsko opredeljeni, saj kandidirajo za stranko in tudi v parlamentu so povezani v stranke. ker mi ne volimo kateri slovenec bo največ naredil za slovenijo in je najmanj opredeljen za stranko, sej morajo biti vsi saj so v parlamentu vsi v strankah, ti voliš svojo stranko, pač tisti katero si recimo v slovenski parlament.
fakin
# 23.05.2009 ob 08:08
Udeležba bo manjša kot 23 %,kar pomeni da Slovenci ne verjamemo EU in kandidatom .
rožica00
# 20.05.2009 ob 06:22
Kristinka oprosti ampaka ne moreš reči da je bila do sedaj politično neopredeljena, če pa sedaj kandidira na listi SD. Gre preprosto za to, da pač tega direktno pokazala,se je pa pa to videlo iz njenih poročanj, ko je veliko več poročala od SD kot na primer o LDS.
Kristinka
# 19.05.2009 ob 23:28
Dobrih pet jurčkov evrov plače je vsekakor zelo dober, če ne edini razlog vseh kandidirajočih za evroposlance, da kandidirajo.
Na nas, državljanih Slovenije, pa leži odločitev, komu bomo namenili to privilegirano službo, v času recesije in vsesplošnega padca blaginje. Za moje pojme si tega ne zasluži nobena kakorkoli politično usmerjena kandidatka/kandidat.
Jaz sem za Tanjo Fajon, dosedanjo poročevalko iz Bruslja, ki vsekakor pozna razmere v EU in je vsaj do sedaj bila politično neopredeljena že po službeni dolžnosti.
rožica00
# 18.05.2009 ob 22:55
jkocja5 v bistvu prag ni 14%, ampak se ga računa na drugačen način. vse rezultate prepišeš, vsakega zdeli z 1-7 in potem ima 7 najvišjih dobljenih rezultatov sedež. ostali pa ostanejo brez.
jkocja5
# 18.05.2009 ob 22:13
Kaj ni prag 14 %?
Dragoon
# 18.05.2009 ob 15:29
@VanMico:
Če bi bila volilna udeležba 60%, verjetno ne bi porabili toliko za reklame. Tako je pa težko, ker bodo pri 30% udeležbi imeli evroposlanci težave, ker jim bodo nacionalni parlamenti velikih držav lahko z razlogom očitali, da so bili izvoljeni skoraj nelegitimno. Da nad nacionalni parlament postaviš človeka, ki v Sloveniji dobi 20.000 glasov ali celo manj, je meni namreč smešno. Je pa EU res predraga, ampak od nje tudi precej dobimo, tako da s tem smetiščem bi bil jaz bolj previden.
VanMico
# 17.05.2009 ob 22:26
Z oglaševanjem teh volitev pa sp prav nezgravžni. Gledaš slovenske programe je ta reklama, gledaš nemške, je spet, karkoli gledaš vidiš to reklamo. Upam, da bojo za to kampanijo porabli manj kot mrd€, čeprav v to dvomim. Lahko rečem, da bojo to najdražje volitve do sedaj. EU na smetišče!!!
V_n_u_k
# 17.05.2009 ob 15:01
Ne morem verjeti ,da Erjavec tako visoko kotira .Lojze Peterle ,ki je pa od naših sedanjih EU poslancev najbolj dejaven -je pa za njim . Erjavec kot minister za okolje še ni nič pametnega storil zato se ga mogoče želijo na tak način znebiti iz koalicije . Sicer pa anketam ne verjamem ! Bomo videli po volitvah !
ivanjan
# 17.05.2009 ob 13:03
a, hvala:-)
Calliope
# 16.05.2009 ob 20:34
ker je razlika med strankami po tej anketi tako majhna, bi po proporcionalni delitvi mandatov po celi državi SD-ju lahko pripadel tudi samo en mandat
ivanjan
# 16.05.2009 ob 19:23
zadnjih dveh grafov ne štekam..enkrat ma sam SDS dva poslanca, enkrat pa tud SD. anketi je naredila mediana (pod istim vprašanjem) na 601 osebi v istem časovnem obdobju...

kako lahk dobiš dvojne rezultate na eno vprašanje?

upam da mi kdo lahko razloži:-)
Kazalo