Kandidatne liste so že potrdili v SDS-u in NSi-ju, medtem ko v drugih strankah, ki bodo sodelovale na volitvah, postopki določanja kandidatov za evropske poslance še tečejo. Foto: MMC RTV SLO
Kandidatne liste so že potrdili v SDS-u in NSi-ju, medtem ko v drugih strankah, ki bodo sodelovale na volitvah, postopki določanja kandidatov za evropske poslance še tečejo. Foto: MMC RTV SLO
Evropski parlament je edino neposredno izvoljeno telo Evropske unije. 785 evropskih poslancev predstavlja vas, državljanke in državljane. Izvoljeni so vsakih pet let, v vseh 27 državah članicah Evropske unije in v imenu njenih 492 milijonov državljanov. Foto: MMC RTV SLO
Odhodki EP-ja za poslance so leta 2007 znašali 288 milijonov evrov, kar je 22 % skupnega proračuna EP-ja, zajemali pa so vsa plačila in nadomestila stroškov poslancev, vključno s plačami osebnih pomočnikov (na sliki dvorana v Strasbourgu). Foto: EPA
Odhodki za vse zaposlene so v Evropskem parlamentu leta 2007 znašali 601 milijon EUR, kar predstavlja je 44 % skupne porabe. Foto: RTV SLO
EUtrinki

Slovenke in Slovenci smo predstavnike v Evropski parlament enkrat že volili. Izkušnje kažejo, da izidov ne gre jemati kot "vmesni čas", ki bi strankam pomenil kot morebitni kazalnik (ne)priljubljenosti pred domačimi parlamentarnimi volitvami. Zmagovalka prvih evropskih volitev je bila namreč nekdanja parlamentarna Nova Slovenija. Na drugi strani pa je Borut Pahor sedež v Bruslju oziroma v Strasbourgu dobil s preferenčnimi glasovi, čeprav je na listi svojega SD-ja zasedal zadnje, sedmo mesto.

Kandidatne liste so že potrdili v SDS-u in NSi-ju, medtem ko v drugih strankah, ki bodo sodelovale na volitvah, postopki določanja kandidatov za evropske poslance še tečejo. V največji koalicijski stranki, SD, so podaljšali postopek evidentiranja kandidatk in kandidatov za volitve poslancev v Evropski parlament. Kot so pojasnili, se Socialni demokrati pripravljajo na kongres, ki bo 28. marca 2009 v Mariboru, nato pa se bodo bolj posvetili evropskim volitvam.

SDS z "zvezdniško" zasedbo
Kandidatno listo za evropske volitve so že potrdili v največji opozicijski stranki, SDS-u. Nosilec liste bo podpredsednik stranke Milan Zver. Na listi so še sedanja evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, nekdanja ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, nekdanji notranji minister Dragutin Mate, nekdanji poslanec Mirko Zamernik, Bernarda Ronutti in nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Anže Logar. Po besedah predsednika sveta stranke Branka Grimsa listo odlikujejo izjemna strokovnost in izkušnje ter izjemne človeške kvalitete. Nosilec liste Milan Zver je v izjavi za medije izrazil upanje, da bo lista dovolj konkurenčna in da bo stranka na volitvah zmagala.

Vabljeni k ogledu pripetega videa, v katerem lahko izveste, koliko jezikov se v EP-ju govori, koliko prevajalcev je za to potrebnih, ali prihaja do nesporazumov ...


V Zaresu postopek evidentiranja kandidatov za volitve v Evropski parlament še poteka, končal pa se bo 9. marca, na dan, ko je bilo pred dvema letoma ustanovljeno društvo Zares, predhodnica današnje stranke.

Erjavec na listo?
Dokončna odločitev o sodelovanju stranke DeSUS na volitvah v Evropski parlament še ni bila sprejeta, bo pa 24. februarja na seji izvršnega odbora stranke, je povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Po njegovem mnenju si v stranki želijo sodelovanja. "Menim, da bo sprejeta odločitev, da nastopimo na evropskih volitvah, potem pa se bo treba pripraviti za evidentiranje ustreznih kandidatov," je napovedal. Razprave o kandidatih po njegovih besedah še niso imeli, povedal pa je, da so se pojavljala mnenja, da bi bil nosilec liste on sam. "To je zdaj še težko reči. Gre za zahtevne odločitve," je pojasnil Erjavec in dodal, da je glede tega treba najti enotno stališče v stranki.

SLS bo dokončno odločitev o kandidatih liste za volitve v Evropski parlament in s tem tudi o nosilcu liste sprejel predvidoma v začetku marca 2009. Večina udeležencev posveta SLS-a, ki je bil v Krškem 7. februarja, pa je izrazila razmišljanje in željo, da bi bil nosilec liste za evropske volitve poslanec in nekdanji prometni minister Radovan Žerjav. Kot so pojasnili v stranki, je bila na posvetu izražena tudi želja, da bi kandidati liste "pokrivali" vse slovenske pokrajine. Kandidacijski postopek še poteka in bo končan do konca februarja.

PREBERITE VEČ
Uradna spletna stran Evropskega parlamenta
(v slovenščini)


Jelinčič: Najprej Hrvaška, nato EU
Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da je časa za premislek o kandidatni listi za evropske volitve še dovolj. Po njegovih besedah je v tem trenutku najpomembnejše vprašanje referenduma o vstopu Hrvaške v EU in se zato z evropskimi volitvami v SNS-u še ne obremenjujejo.

Tudi v LDS-u kandidatne liste še niso potrdili, toda v stranki potekajo intenzivne priprave na evropske volitve. Vodstvo stranke je tako pozvalo organe stranke in občinske odbore k evidentiranju kandidatov, 26. januarja pa je bil postopek evidentiranja mogočih kandidatk in kandidatov končan. Kot so sporočili, so prejeli približno 30 različnih predlogov, med najpogosteje evidentiranimi kandidati pa je dosedanji evropski poslanec Jelko Kacin, več organov stranke je evidentiralo tudi evropsko poslanko Mojco Drčar Murko. Izvršni odbor in svet stranke bosta prispele predloge obravnavala do konca februarja.

Popravni izpit za Novo Slovenijo
Kandidatno listo so že potrdili v zunajparlamentarni Novi Sloveniji. Nosilec liste NSi-ja je zdajšnji evropski poslanec Lojze Peterle, poleg njega pa bodo na strankini listi kandidirali še predsednica NSi-ja in evropska poslanka Ljudmila Novak, nekdanja ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, nekdanji poslanec Anton Kokalj, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Šverc, Klemen Žumer in Ksenija Kraševec. Novakova je ob predstavitvi kandidatne liste pojasnila, da si prizadevajo za to, da bo izid na junijskih volitvah čim boljši in "da bo kar se da primerljiv s prvimi volitvami".

Na evropskih volitvah leta 2004 sta bila sicer po dva poslanca izvoljena z list SDS-a, LDS-a in NSi-ja, eden pa z liste SD-ja. Sedem sedanjih slovenskih poslancev in poslank je razporejenih v treh največjih političnih skupinah. Mihael Brejc, Romana Jordan Cizelj, Ljudmila Novak in Alojz Peterle so iz EPP-ED, Mojca Drčar Murko in Jelko Kacin sta v ALDE, edini član skupine PES iz Slovenije pa je Aurelio Juri, ki je na poslanskem stolčku oktobra lani zamenjal premierja Boruta Pahorja.
EUtrinki