Junija se bo odločalo o novih poslancih Evropskega parlamenta. Foto: EPA
Junija se bo odločalo o novih poslancih Evropskega parlamenta. Foto: EPA

Vsekakor je ena najmočnejših desničarskih strank - britanska konservativna stranka (torijci) - napovedala, da v novi sestavi ne bo več članica bloka doslej večinskih ljudskih strank (EVP-ED), enako namero pa je objavil tudi češki ODS premierja Topolanka.

Obe stranki sta napovedali, da bosta poskušali ustanoviti novo poslansko skupino, torej bo doslej večinska skupina ljudskih in krščansko naravnanih strank (doslej 288 članov, druga najmočnejša socialistična z 217 člani) dobila konkurenco z desne.

Več klubov na desni?
Evropski parlament šteje 785 poslancev, posamezna parlamentarna frakcija pa mora pridobiti najmanj 20 poslancev.

Glede na šibkost zdajšnje laburistične vlade v anketah javnega mnenja računajo britanski konservativci z najmanj toliko poslanci kot v dozdajšnjem sklicu – torej 28. Nekaj težav pa poznavalci pričakujejo z oblikovanjem nove frakcije.

Poleg češkega ODS-ja bi se lahko za vključitev zanimal tudi poljski PiS (Stranka reda in pravičnosti bratov Kaczynski – predsednika države in nekdanjega premierja), ki je doslej sodeloval v drugem poslanskem klubu UEN (Evropa nacij) in v katerem so bolj evroskeptične politične stranke. Britanski konservativci so tudi skeptični, a bolj jih moti, da dajejo v EVP-ED-ju ton krščansko usmerjene stranke, ki ne dopuščajo dovolj liberalno-konservativnega prostora.

Kdo bo najmočnejši?
Pri takem razslojevanju je vprašljivo nadaljevanje zdajšnjih razmerij v Evropskem parlamentu in tudi nadaljevanje tolikšne večine EVP-ED-ja. Znano pa je, da poslanci v Evropskem parlamentu v glavnem glasujejo v skladu s strankarsko pripadnostjo. Večino svojih predlogov poskušajo uveljavljati znotraj poslanskih klubov .

B.B.