Po protestnem odstopu iz položaja sekretarja na ministrstvu za zdravje zaradi Ruplovega imenovanja se je odločil Ziherl kandidirati za mesto Evroposlanca. Foto: MMC RTV SLO
Po protestnem odstopu iz položaja sekretarja na ministrstvu za zdravje zaradi Ruplovega imenovanja se je odločil Ziherl kandidirati za mesto Evroposlanca. Foto: MMC RTV SLO

Slavko Ziherl je rojen leta 1945 v Ljubljani. Končal je Medicinsko fakulteto v Ljubljani 1970, specializacijo iz nevropsihiatrije v Psihiatrični kliniki Ljubljana (PKL) 1976 in specializacijo iz psihiatrije na Nizozemskem 1993. Je doktor znanosti s področja psihiatrije. Ko je izločil PKL iz Kliničnega centra je bil njen direktor do leta 2000.

Od leta 2004 je strokovni direktor te klinike. Ves čas dela tudi klinično kot psihiater. Je visokošolski učitelj psihiatrije na Medicinski fakulteti v Ljubljani in nosilec predmeta Sodna psihopatologija na Pravni fakulteti v Ljubljani. Je nacionalni koordinator za specializacijo iz psihiatrije in glavni mentor specializantom psihiatrije.

Predava na podiplomskem študiju iz psihopatologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je nacionalni koordinator za specializacijo iz psihiatrije in glavni mentor specializantom psihiatrije.

Bil je član Zdravstvenega sveta pri Ministrstvu za zdravje (1997-2002). Od leta 1999 je član Odbora za strokovno medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije. Prvič je bil predsednik Združenja psihiatrov SZD od leta 1996 do 2000. Ponovno je predsednik Združenja psihiatrov od leta 2004 dalje. Je član in bivši predsednik Razširjenega strokovnega kolegija za psihiatrijo.

Od leta 1995 je predstavnik združenja psihiatrov in ZZ Slovenije v Združenju specialistov medicine EU (U.E.M.S.), Psihiatrična sekcija in EBP (Evropski odbor za psihiatrijo). Od leta 2001 je podpredsednik EBP. Njegova bibliografija šteje preko 200 enot. Veliko objavlja v časopisih in revijah. S strokovnimi prispevki nastopa na radiu in televiziji.

Po zadnjih državnozborskih volitvah je bil imenovan za sekretarja na ministrstvu za zdravje, a je protestno odstopil zaradi imenovanja Dimitrija Rupla na mesto odposlanca za zunanje zadeve.