: Stranka še nikoli ni bila v koaliciji, čeprav je do sedaj še vedno prišla v državni zbor. Foto: MMC RTV SLO
: Stranka še nikoli ni bila v koaliciji, čeprav je do sedaj še vedno prišla v državni zbor. Foto: MMC RTV SLO
Poleg starih znancev iz parlamentarnih klopi – Zmaga Jelinčiča, Bogdana Baroviča in Srečka Prijatelja - , v tem mandatu v DZ-ju sedita še dva nova poslanca, Silven Majhenič in Miran Györek. Foto: MMC RTV SLO

Na volitvah leta 1992 je SNS dobil največ glasov do sedaj, kar deset odstotkov, to pa je pomenilo 12 sedežev v državnem zboru. A ne dolgo za tem je Jelinčič, domevno zaradi različnih pogledov na narodnoosvobodilni boj sedem poslancev izključil iz stranke. Volitve štiri leta pozneje so prinesle precej slabši volilni, z nekaj več kot tremi odstotki glasov so si priborili le štiri parlamentarne sedeže.

Le v mandatu 1996-2000 brez sprememb
Isto število sedežev je s 4,3 odstotka glasov stranka dobila tudi na naslednjih volitvah leta 2000, vendar tudi takrat ni minilo brez zapletov. Ko se je glasovalo o podpori Bajukovi vladi, je odločilni glas za potrditev vlade dala SNS-ova poslanka Polonca Dobrajc, zatem pa zapustila stranko in postala članica SDS-a.

Lani še en razkol
Potem, ko je na volitvah leta 2004 stranka dobila štiri sedeže je proti koncu mandata - januarja 2008 prišlo do novega razkola. Stranko so zapustili trije poslanci in tudi sicer zelo vidni člani stranke; Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac, ki so ustanovili poslansko skupino in stranko Lipa.

Rezultat zadnjih volitev je bil slabši kot tisti na volitvah leta 2004 – s 5,4 odstotka glasov jim je pripadlo pet poslanskih sedežev. Poleg Zmaga Jelinčiča, Bogdana Baroviča in Srečka Prijatelja, ki so interese stranke in njenih volivec zastopali že v prejšnjem mandatu, so v državnozborske klopi prišla še Silven Majhenič in Miran Györek.

Prednost Sloveniji
SNS je znan kot stranka bolj kontroverznih stališč, ki nasprotuje Cerkvi, desnici in EU-ju. Prednost daje vsem vprašanjem, ki so pomembna za domovino in socialno varnost, izobraževanje in zdravstvo, mnogi pa ji očitajo preveč nacionalistična stališča, ki včasih utegnejo biti tudi žaljiva, zato se je stranka že zapletala v spore glede državnih, spolnih, etničnih in rasnih vprašanj.

"Zoprni in neprijetni Evropi"
In ravno zaradi dajanje velike prednosti slovenskim pred evropskim interesom na volitvah v Evropski parlament, kjer v prejšnjem mandatu niso imeli predstavnika, nastopajo z dokaj jasnim sloganom "Slovenija pred Evropo". Kot napovedujejo, bodo poslanci SNS v Evropskem parlamentu, "zoprni in neprijetni Evropi, ker bodo odpirali teme, za katere Evropa še ni slišala".
Pred vložitvijo uradne kandidature so pojasnili, da so njihovi kandidati, med katerimi so štiri ženske in trije moški in pa nobenega strankinega poslanca, izbrani po prepričanju, zagnanosti ter razmišljanju v pravo smer. Nosilec liste je Sergej Čas, poleg njega pa kandidirajo še Barbara Jerman, Nina Mavrin, Donja Hudoklin, Aleš Bandur, Janja Čas in Matej Ivanuša.

S. Z.