Peter Janeš, SMS, je na Facebooku dobil največjo podporo. Foto: MMC RTV SLO
Peter Janeš, SMS, je na Facebooku dobil največjo podporo. Foto: MMC RTV SLO
Lista za pravice bolnikov med drugim obljublja krajše čakalne dobe. Foto: MMC RTV SLO

Poleg Stranke mladih bodo poskušali do mesta v Evropskem parlamentu priti tudi Krščanski socialisti, ki bodo na volitvah nastopili samostojno s podporo poslancev, Zeleni Slovenije pa se bodo povezali z vsemi zelenimi strankami in okolijskimi organizacijami. Prav tako namerava na volitvah nastopiti neodvisna Lista za pravice bolnikov.

Kot je o nekoliko nenavadnem načinu iskanja kandidatov za TV Slovenija dejal predsednik SMS-ja Darko Krajnc, gre za to, da bi našli ljudi, ki kritično razmišljajo in imajo podobne demokratične ideje kot stranka; obenem pa bi radi vključili tudi take, ki ne verjamejo, da je mogoče prek pobude države sploh priti na kakršno koli volilno listo.

Med njihovimi kandidati bo tako tudi 35-letni Peter Janeš, zmagovalec po številu glasov podpore na Facebooku, ki se doslej še nikoli ni resneje ukvarjal s politiko, a meni, da je treba priložnost dati tudi neznanim mladim, ki imajo inovativne ideje.

Lista za pravice bolnikov za boljše stanje v zdravstvu
Medtem pa pri Listi za pravice bolnikov zatrjujejo, da sami nimajo strankarskih interesov, so le neodvisni, običajni državljani, ki menijo, da na področju zdravstva stvari niso dovolj urejene. Če jim bo uspel preboj v parlament, obljubljajo skrajšanje čakalnih dob za operacije in v domovih za starejše, vpeljavo najuspešnejih načinov in metod zdravljenja ter evropski organ za ugotavljanje zdravniških napak.

"Krščanske vrednote namesto pohlepa"
Krščanski socialisti bodo na volitvah nastopili z žensko nosilko liste. Kot pojasnjuje Maruša Benkič, je prav zdaj, med krizo, prostor za pristne krščanske vrednote, na katere pozabljamo, zamenjala pa sta jih pohlep in želja po dobičku.

Zeleni: Na okolje se po volitvah pozabi
Vlado Čuš
, Zeleni Slovenije, pa opozarja, da pred volitvami številne stranke obljubljajo večjo skrb za okolje, pozneje pa na to pozabijo. Da je skrb za okolje, socialo, energetiko in promet zapostavljena, po njegovem mnenju dokazuje tudi rebalans proračuna.

Volilna kampanja pred evropskimi volitvami se bo začela 8. maja, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list.

E. S.