Stranka je bila ustanovljena 6. oktobra 2007. Foto: RTV SLO
Stranka je bila ustanovljena 6. oktobra 2007. Foto: RTV SLO
Oranžna barva je eden od prepoznavnih znakov stranke. Foto: MMC RTV SLO
Konvencija stranke
Na junijski konvenciji stranke se je kljub slabemu vremenu zbralo lepo število ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Stranka Zares - nova politika, ki na slovenskem političnem prizorišču sodi med novinke, je bila ustanovljena 6. oktobra 2007 kot naslednica Združenja za novo politiko - Zares, ki ga je vodil Matej Lahovnik. Pri pripravah na ustanovitev stranke je med drugimi sodeloval tudi lani umrli mislec Taras Kermauner.

Ta je v enem od sporočil za javnost med drugim zapisal: "Mi gre spet enkrat zares. Za prehod z roba med družbo in sanjami v vsaj pogojni politični angažma odpira meni in še komu stranka Zares možnost, da bi postala politika znova območje realne utopije, in ne več tekma med zasebnimi in grupnimi interesi."

Članstvo hitro naraslo
Kot se je na konvenciji stranke 14. junija lani pohvalil njen predsednik Gregor Golobič, je članstvo z začetnih 400 »ustanovitvenih botrov« naraslo že na 4.000. V tem času so vzpostavili terensko mrežo, pokrajinske, občinske in programske odbore. Oblikovan je bil svet stranke, pa tudi njen podmladek. V državem zboru sedem poslancev poslanske skupine Zares zaseda opozicijske klopi.

Ker stranka Zares na prejšnjih volitvah ni sodelovala, je poslanska skupina nastala iz skupine nepovezanih poslancev, ki so zapustili stranko LDS. Sprva je kazalo, da bo pri ustanovitvi poslanske skupine nekaj težav, saj so nekateri poslanci menili, da proti temu govori dejstvo, da niso nastopili na volitvah, vendar pa je oktobra 2007 predsednik DZ-ja France Cukjati ugotovil, da izpolnjujejo vse potrebne pogoje.

Nekateri prišli, drugi odšli
Decembra lani sta predsednik Zaresa in predsednik Aktivne Slovenije Franci Kek podpisala sporazum o pripojitvi AS-a Zaresu. V začetku leta 2008 je stranko zapustil eden njenih soustavnoviteljev Ivan Cencelj, ki je bil nezadovoljen s tem, da ni bil delegiran na vidnejše mesto. Na jesenskih volitvah je Zares nastopil skupaj z Zvezo za Primorsko, sporazum o tem je bil podpisan junija lani.

Glede morebitnega skupnega nastopa na jesenskih volitvah z SD-jem in LDS-om pa je Golobič dejal, da o tem ne razmišlja, saj ne nameravajo napraviti iste napake kot vladna koalicija, ki je šla na volitve enotno, nato pa razpadla.

Za brisanje mej med levimi in desnimi
Pri Zaresu radi poudarjajo, da želijo v politiki uveljaviti vrednote, kot so odprtost, odzivnost, vztrajnost, potrpežljivost in samoomejevanje. Prav tako imajo za bistveno dejavno politično udejstvovanje in dejavno državljanstvo. Predsednik stranke Gregor Golobič poleg tega meni, da k novi politiki sodi tudi brisanje mej ustaljene delitve med »levimi« in »desnimi«. Zamenjava zdajšnje vladne garniture pa je po njegovih besedah nujen, ne pa tudi zadosten pogoj za spremembe v slovenski politiki.