Kad skladno z vladnimi napovedmi o umiku iz gopsodarstva načrtuje svoje preoblikovanje. Foto: RTV SLO
Kad skladno z vladnimi napovedmi o umiku iz gopsodarstva načrtuje svoje preoblikovanje. Foto: RTV SLO
Sod je zadolžen za namensko plemenitenje premoženja za popravo premoženja preteklih krivic. Foto: RTV SLO

Pravzaprav ne mine dan, ko ne bi v prostoru slovenskega gospodarstva ali trga vrednostnih papirjev beseda tako ali drugače nanesla na oba paradržavna sklada. Marsikdo, ki na omenjenih področjih ni najbolj domač, se nemalokrat vpraša, kako in čemu družbi delujeta.

Blaženje demografskih trendov
Kapitalska družba, d.d., je organizirana kot delniška družba, katere edini ustanovitelj in lastnik je Republika Slovenija. Kad upravlja in razpolaga z vrednostnimi papirji in drugimi sredstvi, pridobljenimi v postopku lastninskega preoblikovanja. Družba pa upravlja tudi štiri pokojninske sklade.

Cilj Kad-a je zagotavljati dodatna sredstva za pokojninsko in invalidsko zavarovanje z upravljanjem lastnega premoženja ter pokojninskih skladov. Zagotavlja dolgoročna sredstva za izplačevanje dodatnih pokojnin zaposlenih prebivalcev Republike Slovenije. V ta namen Kad prek pokojninskih skladov zbira, upravlja in plemeniti sredstva za dodatna pokojninska zavarovanja ter ponovno vlaga v vrednostne papirje doma in v tujini.

Na dan 20.8. 2006 je bil Kad z aktivnim kapitalskim deležem prisoten v 144 slovenskih družbah.

Poplačevanje preteklih krivic
Tudi Slovenska odškodninska družba, d.d., je organizirana kot delniška družba, katere ustanovitelj in edini delničar je Republika Slovenija.

Ustanovljena je bila z zakonom o Slovenskem odškodninskem skladu kot finančna organizacija za poplačilo obveznosti opravičencem po zakonu o denacionalizaciji, zakonu o zadrugah in drugih predpisih, ki urejajo denacionalizacijo premoženja, naknadno pa so se njene naloge razširile tudi na poravnavanje obveznosti po zakonu o izdaji obveznic za plačilo odškodnine za zaplenjeno premoženje zaradi razveljavitve kazni zaplembe premoženja in zakonu o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja. Z uveljavitvijo zakona o javnih skladih je bilo ime Slovenski odškodninski sklad spremenjeno v Slovenska odškodninska služba.

Na dan 20.8. 2006 je bil Sod z aktivnim kapitalskim deležem prisoten v 110 slovenskih družbah.