Posledice evropske dolžniške krize čuti tudi McDonald's. Veriga restavracij s hitro prehrano je posvarila, da varčevalni ukrepi vplivajo na prodajo, zato je bil maja prihodek nižji od pričakovanj. McDonald'sove delnice so v petek izgubile 0,7 odstotka in preprečile, da bi Dow Jones porasel za več kot 0,75 odstotka. Foto: Reuters
Posledice evropske dolžniške krize čuti tudi McDonald's. Veriga restavracij s hitro prehrano je posvarila, da varčevalni ukrepi vplivajo na prodajo, zato je bil maja prihodek nižji od pričakovanj. McDonald'sove delnice so v petek izgubile 0,7 odstotka in preprečile, da bi Dow Jones porasel za več kot 0,75 odstotka. Foto: Reuters
Nokijine delnice so se zaradi govoric o prevzemu v petek podražile za šest odstotkov, na 2,46 evra, kar je bila njihova največja enodnevna rast po 5. januarju. Nokijine delnice so sicer letos padle za več kot 40 odstotkov, saj finsko podjetje izgublja tržni delež in prevlado pri prenosnih telefonih. Odkar je Apple leta 2007 predstavil iPhone, se je Nokijina tržna kapitalizacija znižala za 70 milijard evrov. Foto: Reuters
Kitajska je v soboto objavila kar nekaj makroekonomskih podatkov. Industrijska proizvodnja je maja v primerjavi z istim mesecem lani porasla za 9,6 odstotka, kar je manj od napovedi, je pa izvoz isti mesec presegel pričakovanja, saj je porasel za 15,3 odstotka. Prodaja na drobno se je maja na letni ravni zvišala za 13,8 odstotka namesto pričakovanih 14,3 odstotka. Centralna banka je v četrtek presenetljivo znižala ključno obrestno mero za četrt odstotne točke. Foto: EPA

"Raziskava iz leta 2006 je pokazala, da tečaji na borzi tiste države, katere reprezentanca je izgubila v izločilnem delu svetovnega prvenstva, dan po porazu padejo za okrog pol odstotka," je za rubriko Finančne krivulje na Valu 202 povedal Gorazd Belavič iz skladov Abanke. Nogomet torej povzroča takšna čustva, ki premikajo celo delniške indekse. Ta hip bi "pomoč žoge" najbolj potrebovali borzi v Atenah in Madridu, ki sta v območju večletnega dna.

Španija po poti Grčije, Irske in Portugalske
V resnici seveda delnice v eno ali drugo smer dolgoročno potiskajo povsem drugi dejavniki, kot je nogomet. Osrednja novica, ki bo močno zaznamovala ponedeljkovo dogajanje, je v soboto prišla iz Madrida oziroma Bruslja: Španija je četrta evropska država, ki je tujino zaprosila za denarno pomoč. Delniški trgi so v preteklih dneh pričakovali, da se bo Madrid obrnil na Bruselj, zato je indeksom uspela največja letošnja rast na tedenski ravni.

Dow Jones pretekli teden porasel za 3,7 odstotka
Newyorški Dow Jones je pridobil 3,7 odstotka, v ponedeljek pa je pričakovati nadaljnjo rast. Analitiki so pozitivno presenečeni, da bo Španija dobila do 100 milijard evrov za rešitev bančnega sektorja. To je vsota, ki bo pregnala nekaj črnih oblakov z delniških trgov, ki so zadnje tedne prestrašeni opazovali, kako se je kaos iz Grčije selil v druge dele Evrope. Seveda težav še zdaleč ni konec, naslednji preizkus bodo grške volitve naslednjo nedeljo.

Dow Jones

12.554 točk
Nasdaq2.858
DAX30 (Frankfurt)

6.130

FTSEurofirst 300982
Nikkei (Tokio)8.459
10-letne am. obvezn.donos: 1,64 %
EUR/USD1,2518
USD/JPY79,49
EUR/CHF1,2002
Nafta brent99,85 USD
Zlato1.593 USD
Euribor, 6-mesečni0,939 %


Kitajska gospodarska rast peša
Poleg dogajanja v Evropi skrbi tudi ohlajanje kitajskega gospodarstva. Industrijska proizvodnja je maja v primerjavi z istim mesecem lani porasla za 9,6 odstotka, kar je manj od napovedi. S tem se je še okrepil strah, da bo imelo drugo največje svetovno gospodarstvo precej nižjo gospodarsko rast. Po napovedih naj bi BDP letos porasel za 8,2 odstotka, kar je najmanj v zadnjih 13 letih. Aprila je bila rast proizvodnje dejavnosti 9,3-odstotna, kar je bilo najmanj v zadnjih treh letih.

Bernanke zbil vrednost zlata
Kitajsko ohlajanje vpliva tudi na cene nafte. Brent se je pretekli teden spustil pod 100 dolarjev, potem ko je bil marca že pri 128 dolarjih. Hedge skladi in upravljalci denarja so v prvem junijskem tednu s surovinskih trgov umaknili za skoraj 1,7 milijarde dolarjev sredstev, s čimer se nadaljuje medvedje razpoloženje, ki je bilo za te trge značilno že maja. Zlato se je na tedenski ravni pocenilo za dva odstotka, saj Ben Bernanke v četrtek ni dal jasnega znaka, da Fed pripravlja QE3.

SBI TOP le malenkost pridobil
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP v vsem tednu pridobil le eno točko. Najprometnejše (2,67 milijona evrov) so bile spet delnice Krke, ki so se pocenile za 1,26 odstotka. Novomeško podjetje še naprej kupuje lastne delnice in jih ima zdaj že skoraj šest odstotkov celotne izdaje. Skoraj devet odstotkov je pridobila Zavarovalnica Triglav, Gorenjeve delnice pa so dražje za dobra dva odstotka, tako da so se spet zavihtele nad pet evrov. Delničarjem Gorenja se obeta 15 centov dividende.