Kmetje bi za tono prvovrstne pšenice radi 200 evrov. Foto: EPA
Kmetje bi za tono prvovrstne pšenice radi 200 evrov. Foto: EPA

V sklopu dneva pšenice so partnerji v žitni verigi sedli za pogajalsko mizo. Predsednik komisije za prodajo slovenske pšenice Franc Kučan je dejal, da kmetje predlagajo za deset odstotkov višje cene kot lani na račun manjšega pridelka ter dejstva, da so lani pokrili 90 odstotkov stroškov.

Letina bo dobra, saj količinsko pridelek ne bo toliko manjši, kot je sprva kazalo, je pojasnila Tatjana Zagorc, koordinatorica žitne verige in direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Govorilo se je o 30-odstotnem izpadu, zdaj pa vse kaže, da bo pridelek manjši od 10 do 15 odstotkov. Kakovost letošnje žetve pa bo na višji ravni kot lani, ko smo v Sloveniji uradno pridelali 172.000 ton pšenice.

Slovenski trg je zelo majhen, zato moramo počakati na sosednje trge, a je treba biti po mnenju Zagorčeve pri postavljanju cene previden, saj bi previsoka cena pomenila dražjo moko, te pa si peki ne morejo privoščiti, če želijo ostati v velikih trgovskih sistemih. Do avgusta se pričakuje podoben odkup pšenice kot lani, to je približno 60.000 ton, je še dodala Zagorčeva.

Karel Pojbič iz soboškega Mlinopeka je tako kot Zagorčeva prepričan, da je treba počakati na oblikovanje cen na drugih trgih. Pogodbe s kmeti za pšenico, ki jih imajo, obsegajo 1.500 hektarjev površin in jo bodo poskusili še razširiti. Za lastne potrebe bodo odkupili od 10.000 do 12.000 ton, preostalo pa bodo izvozili.

7.000 ton krušne pšenice pa bodo pridelali v Panviti, je pojasnil Branko Virag in dodal, da je cena stvar dogovora in bo določena, ko bo pšenica v silosih. Žetev bodo na njihovih njivah začeli že prihodnji teden, količinsko bo pšenice za četrtino manj kot lani, bo pa kakovost boljša, je sklenil Virag.