Hrvaška je še zmeraj najbolj priljubljena počitniška destinacija Slovencev. Foto: Policija
Hrvaška je še zmeraj najbolj priljubljena počitniška destinacija Slovencev. Foto: Policija
Ni denarja
Prazna denarnica je najpogostejši razlog za ostajanje doma. Foto: MMC RTV SLO

Izmed teh, ki nameravajo oditi na dopust, naj bi se jih 33 odstotkov odpravilo na potovanje z od 3 do 13 prenočitvami, 10 odstotkov pa na potovanje z do tremi prenočitvami. Sedem odstotkov naj bi se jih med junijem in avgustom odpravilo na daljše potovanje z več kot 13 prenočitvami.

Največ anketirancev, 57 odstotkov, namerava v poletnih mesecih dopustovati na Hrvaškem, v Sloveniji bo počitnikovalo 23 odstotkov vprašanih, v Italiji jih bo predvidoma dopustovalo šest odstotkov, enak odstotek v Grčiji.

Za dopust od 524 do 636 evrov
Povprečen znesek, ki naj bi ga vprašani predvidoma porabili za potovanje, znaša 580 evrov, oziroma se giblje med 524 in 636 evri. Skoraj dve tretjini anketirancev ocenjujeta, da bodo za počitnice letos namenili približno enako denarja kot lani. 22 odstotkov jih meni, da bo proračun večji, 14 odstotkov pa bo varčnejših. Večina se je odločila varčevati z zmanjšanjem števila dni, namenjenih dopustu, drugi pa načrtujejo znižanje stroškov na potovanju.

V prvem četrtletju leta 2010 se je 25 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, udeležilo okoli 860.000 turističnih potovanj, bodisi zasebnih ali poslovnih. 62 odstotkov zasebnih potovanj je bilo v Sloveniji, 38 odstotkov pa v tujini (od tega 42 odstotkov na Hrvaškem, 17 odstotkov v Italiji in 14 odstotkov v Avstriji).

Doma večina ostaja zaradi finančnih težav
Med tistimi, ki letos ne načrtujejo dopusta, jih večina, 54 odstotkov, kot razlog navaja nezadostna finančna sredstva. Devet odstotkov jih ne bo dopustovalo zaradi zdravstvenih težav ali pomanjkanja časa, osem odstotkov nima želje po potovanju, enak odstotek pa kot glavni razlog ostajanja doma navaja starost.

Na vprašanja o potovalnih namerah je odgovarjalo 845 anketirancev.