V Adrii Airways Tehnika se bojijo, da bodo morali v petek ustaviti poslovanje. Foto: BoBo
V Adrii Airways Tehnika se bojijo, da bodo morali v petek ustaviti poslovanje. Foto: BoBo

Družba svež denar, ki bi ga po programu prestrukturiranja sicer morala dobiti že marca, nujno potrebuje za poplačilo dolgov dobaviteljem. "Situacija je vsak dan bolj kritična," je dejal Vuga. V torek je eden izmed naročnikov že odpovedal tehnični pregled letala. Če mu bodo v Adrii Airways Tehniki danes dali pozitiven odgovor, si bo morda še premislil, sicer pa bo Adria Airways Tehnika izgubila okoli 250.000 evrov.

Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), večinski lastnik podjetja, naj bi Adrii Airways Tehniki zagotovila okoli 52 odstotkov sredstev, Aerodrom Ljubljana, drugi lastnik podjetja, pa 48 odstotkov. V Aerodromu Ljubljana je denar pripravljen, PDP pa je še pridobiva vire, je pojasnil Vuga. To so potrdili tudi v PDP-ju.

Če bi Adrii Airways Tehnika denar dali samo v Aerodromu Ljubljana, bi to kratkoročno malo podaljšalo agonijo, ne bi pa rešilo podjetja, je pojasnil Vuga. "To je bil minimum vseh minimumov in glede na to, da s tem že zamujamo, se pojavlja dodatna škoda, zato bo teh 3,4 milijona evrov rešilo manj problemov, kot bi jih sicer," je dejal.

Vuga: Mislim, da bomo morali ustaviti poslovanje
Če do konca tedna ne bodo dobili denarja, se bo v ponedeljek sestal upravni odbor, na katerem se bodo odločili, kako naprej. "Mi imamo vse indice, da bomo blokirani in da bomo morali ustaviti poslovanje, če ne dobimo denarja v petek," je opozoril Vuga.

Adria Airways Tehnika se je letos znašla v hudih finančnih težavah. Njen drugi največji kupec, španski letalski prevoznik Spanair, in pomemben partner, madžarski letalski prevoznik Malev, sta šla v stečaj.
V družbi so pripravili načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja, z zaposlenimi pa so dosegli tudi dogovor o znižanju plač. Trenutno sicer poslujejo nekoliko bolje, kot je bilo predvideno v načrtu finančnega in poslovnega prestrukturiranja.