Družba Aerodrom Ljubljana je lansko leto končala z višjim dobičkom in večjim obiskom potnikov od načrtovanega. Foto: BoBo
Družba Aerodrom Ljubljana je lansko leto končala z višjim dobičkom in večjim obiskom potnikov od načrtovanega. Foto: BoBo

Povečalo se je tudi število potnikov na ljubljanskem letališču. Lani ga je obiskalo 1,32 milijona potnikov, kar je za 10,2 odstotka več kot predlani in 2,6 odstotka več od načrtovanega. Pri tem se je število potnikov okrepilo tako na račun Adrie Airways kot tudi na račun tujih prevoznikov.

Med njimi je najuspešneje potnike privabil Wizz Air, ki ponuja nizkocenovne polete v London in Charleroi. Sicer so potniki poleg Londona najpogosteje leteli v Frankfurt, Carigrad, Zürich, München in Pariz.

Kar 87-odstotni del potniškega prometa so predstavljali potniki na rednih linijah, medtem ko so nizkocenovni prevozniki prepeljali 12,6 odstotka potnikov oziroma 3,5 odstotka več kot leta 2012.

Povečala se je tudi količina tovora v tovornem prometu, ki je lani znašala 17.777 ton oziroma 4,4 odstotka več kot leta 2012. Tudi tu je Aerodrom Ljubljana presegel svoje načrte za 2,5 odstotka.

Sicer je Aerodrom Ljubljana lani okrepil poslovne prihodke za 1,4 odstotka, medtem ko je izdatke znižala za 1,9 odstotka. Za naložbe so namenili nekaj manj kot devet milijonov evrov lastnih sredstev, pri čemer je večji del naložbenih sredstev šel za nakup hangarja, v katerem vzdržujejo letala.