Začasni glavni izvršni direktor DUTB-jaTorbjörn Månsson ni razkril prenešenega seznama terjatev NLB-ja in NKBM-ja na slabo banko, ker naj bi mu to onemogočala trenutna zakonodaja in ker bi lahko s tem povzročil poslovno škodo. Foto: BoBo
Začasni glavni izvršni direktor DUTB-jaTorbjörn Månsson ni razkril prenešenega seznama terjatev NLB-ja in NKBM-ja na slabo banko, ker naj bi mu to onemogočala trenutna zakonodaja in ker bi lahko s tem povzročil poslovno škodo. Foto: BoBo
Te dni odmeva odločitev DUTB-ja, da zaradi prenizkih cen prekine prodajo stanovanj v ljubljanski soseski Celovški dvori. Gre za zavarovane terjatve NLB-ja do družbe Vegrad AM v stečaju, ki jih je največja slovenska banka prenesla na DUTB. Foto: MMC RTV SLO

Izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank Torbjörn Månsson je pojasnil, da si vsekakor prizadevajo za čim večjo preglednost in da si tudi lastnik želi, da bi bile informacije o prenosih slabih terjatev na slabo banko javne.

Toda za zdaj morajo spoštovati bančno tajnost, ker bi sicer lahko povzročili poslovno škodo vpletenim in bi si lahko celo nakopali tožbe, kar pa bi bilo neproduktivno. Navsezadnje tudi vse terjatve, ki so jih prejeli, niso slabe.

Zagotovil je še, da si bodo vsekakor skušali prizadevati za objavo teh podatkov, vendar ne more napovedati, kdaj se bo to zgodilo.

Cilj je pridobiti čim več denarja nazaj
DUTB je dobil tudi novega glavnega izvršnega direktorja Christopherja Gwilliama. Zamenjal bo Manssona, ki je začasno opravljal to vlogo.

Gwilliam se je predstavil kot bančnik z več kot 40-letnimi izkušnjami, večinoma je delal v britanskih, ameriških in kanadskih bankah ter tudi v Romuniji in na območju nekdanje Jugoslavije. Med drugim je upravljal tudi s premoženjem, ki so jih zasegle banke.

Med svojimi nalogami na čelu slabe banke je navedel sestavo kakovostne ekipe sodelavcev, katere cilj bo optimizacija vrednosti pridobljenega premoženja v korist davkoplačevalcev.

Poleg tega bo na čelu slabe banke poskrbel za dobro vodenje, preglednost, zakonito delovanje in se skušal izogibati kakršnemu koli političnemu vmešavanju.

Prenosi potekajo
Dejanski prenosi že potekajo, vse slabe terjatve iz dveh največjih bank in Abanke pa naj bi se na DUTB prenesle do konca aprila. Abanka bo morala na prečiščenje bilance in drugi del dokapitalizacije še nekoliko počakati, saj mora za končno soglasje Evropske komisije v prvih mesecih leta pripraviti načrt prestrukturiranja.

Za zdaj je na podlagi borznih objav znano, da je NLB na DUTB prenesel 2.056.738 delnic Pivovarne Laško, kar predstavlja 23,51-odsotni delež osnovnega kapitala. NKBM pa je na DUTB prenesel 1.185.292 prednostnih delnic Intereurope, kar predstavlja 11,12 odstotka vseh izdanih prednostnih delnic.

Slaba banka je lastnica
DUTB je na podlagi pisanja medijev postal že tudi lastnik MLM-ja, Thermane Laško, manjšega deleža Perutnine Ptuj, deleža v Gorenjski banki itd.

Brez komentarja tudi glede Celovških dvorov
DUTB je v preteklih dneh zaradi prenizkih cen prekinil prodajo stanovanj v ljubljanski soseski Celovški dvori. Gre za zavarovane terjatve NLB-ja do družbe Vegrad AM v stečaju, ki jih je največja slovenska banka prenesla na DUTB.

Izvršni direktor Månsson je povedal, da tudi tega ne želi komentirati. Vendar kot so že večkrat povedali, bodo pridobljeno premoženje upravljali tako, da bodo zanj iztržili kar najvišjo vrednost. Hkrati pa s svojimi dejanji ne želijo povzročiti kakšnih pretresov na trgih, v tem primeru na nepremičninskem.

Ob tem je povedal, da proučujejo tudi možnost, da bodo pridobljene nepremičnine morda oddali v najem, preden jim jih bo uspelo prodati ali pa se bodo povezali s kakšnim skladom.

ECB naj bi sprejel obveznice slabe banke
Glede obveznic DUTB s poroštvom države, ki sta jih v zameno za premoženje dobila NLB in NKBM, pa je Månsson povedal, da bo šele na trgu jasno, ali jih bo Evropska centralna banka (ECB) vzela za zastavo. A neuradno naj bi se to lahko zgodilo.