Podravka namerava objaviti ponudbo za prevzem še preostalih delnic Žita, za kar naj bi skupaj plačali nekaj več kot 64 milijonov evrov. Foto: BoBo
Podravka namerava objaviti ponudbo za prevzem še preostalih delnic Žita, za kar naj bi skupaj plačali nekaj več kot 64 milijonov evrov. Foto: BoBo
Žito je postalo del hrvaškega prehranskega velikana Podravke iz Koprivnice. Foto: BoBo
Koaliciji zmanjkalo časa za privatizacijo
Žito prodano Podravki
Bo Žito odslej mlelo hrvaško pšenico?
Tudi Žito v hrvaške roke

Poleg državnega SDH-ja so pogodbo o prodaji svojega deleža Žita podpisali še drugi člani prodajnega konzorcija Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica in NLB Skladi, za svoj delež pa bodo prejeli nekaj več kot 33 milijonov evrov kupnine.

Podravka po končanem prenosu teh delnic namerava objaviti ponudbo za prevzem še preostalih delnic Žita, za kar naj bi skupaj plačali nekaj več kot 64 milijonov evrov.

"Iztržili smo najvišjo mogoče ceno in presegli začetna pričakovanja," je o prodaji dejal predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc, ki se mu zdi pomembno, da je Žito dobilo strateškega vlagatelja iz prehranske industrije z jasno vizijo za razvoj. S prodajo pa je bil zadovoljen tudi predsednik uprave Žita Janez Bojc.

"Naš cilj pri tem nakupu je bil, da obe podjetji v prihodnje rasteta, še boljše poslujeta," pa je povedal predsednik uprave skupine Podravka Zvonimir Mršič. O ohranitvi sedanjega števila Žitovih zaposlenih in lokacij pa je povedal, da konkretnih načrtov še nimajo, vendar pa želijo povečevati prodajo blagovnih znamk obeh proizvajalcev.

Razočarani sindikalisti
Na prodajo večinskega deleža Žita Podravki se je odzval sekretar sindikata kmetijstva in živilske industrije Boris Frajnkovič in izrazil razočaranje, saj konzorcij prodajalcev "niti približno" ni upošteval njihovih predlogov zavez. Ob tem je povedal, da so v zadnjem času na lastno pobudo sodelovali v prodajnem postopku, a prodajni konzorcij ni upošteval njihovih predlogov zavez, ki bi se zapisale v prodajno pogodbo.

"Vidi se, da ima država pri različnih prodajah različne vatle. Enkrat so zaveze, ki jih želimo vnesti v prodajno pogodbo takoj, t. i. nedovoljena državna pomoč, drugič pa ne, denimo v primeru prodaje Pivovarne Laško," je dejal in opozoril, da je bilo pri prodaji Pivovarne Laško v prodajno pogodbo zapisano, da bo nov lastnik, nizozemski pivovarski velikan Heineken, še najmanj tri leta spoštoval podjetniško kolektivno pogodbo. Pri prodaji Žita pa tovrstne zaveze ni.

Franjkovič je še dejal, da je žal pač cena tista, ki pretehta pri naših prodajalcih. "Niti približno niso v ospredju zahteve, ki bi mogoče tudi za malo nižjo ceno prinesle ljudem delo, več pa v prihodnosti posredno tudi državi," je dejal in napovedal, da bodo takoj vzpostavili stik z novimi lastniki in "se začeli z njimi pogovarjati o teh zadevah, o katerih se niso mogli pogovoriti s prodajnim konzorcijem". Srečanja s predstavniki Podravke pa sindikalisti doslej še niso imeli.

Židan: Prodaja je škodljiva
Minister za kmetijstvo Dejan Židan je podpis pogodbe o prodaji Žita označil za škodljivo gospodarsko potezo in spraševal, ali so v pogodbo vključene zaveze, med drugim da ne bo selitve proizvodnje in da se bodo ohranjale pravice delavcev ter da se bo vlagal denar v tehnološki razvoj. Žito pa je po njegovih besedah eden izmed pomembnih gradnikov slovenske žitne verige, v katero je država vložila kar nekaj denarja.

SD si je prizadeval prepričati koalicijski partnerici SMC in DeSUS, da poskušajo poseči v prvi privatizacijski sveženj, v katerega je bilo vključeno tudi Žito.

Koaliciji zmanjkalo časa za privatizacijo
Žito prodano Podravki
Bo Žito odslej mlelo hrvaško pšenico?
Tudi Žito v hrvaške roke