Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 115 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyer
V Magni so na gradbeno dovoljenje pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili načrta B oziroma selitve projekta na Madžarsko. Foto: EPA
VIDEO
Magna čaka na pravnomočno...
VIDEO
Magna preskočila prvo ovi...

Dodaj v

Arso potrdil izdajo okoljevarstvenega soglasja za projekt Magne v Hočah

Stranski udeleženci se lahko pritožijo v 15 dneh
10. avgust 2017 ob 12:50,
zadnji poseg: 10. avgust 2017 ob 14:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Arso je avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magni izdal okoljevarstveno soglasje za projekt na poslovnem območju Hoče. V podjetju Magna so ob tem izrazili veselje.

Izdaja okoljevarstvenega soglasja s tem še ni pravnomočna, saj se na odločitev Arsa še vedno lahko pritožijo stranski udeleženci, torej predvsem okoljevarstvene organizacije, ki so sodelovale v postopku s svojimi pripombami.

Med nevladnimi organizacijami so do statusa prišli Umanotera, Inštitut za politike prostora, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, društvo Ekologi brez meja, CIPRA Slovenija društvo za varstvo Alp, društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zveza ekoloških gibanj, Društvo za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe-Adria Green.

Magna bo čakala do konca septembra
Vsi se lahko pritožijo v 15 dneh, rok pa začne teči šele, ko bo odločba vročena vsem udeležencem v postopku. Zaradi razmeroma velikega števila organizacij, ki so izkazale interes v postopku, je pričakovati pritožbe, kdaj bo odločitev Arsa pravnomočna, pa ni mogoče napovedati. V Magni so sicer na gradbeno dovoljenje pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili načrta B oziroma selitve projekta na Madžarsko.

"Slovenija je naša prva izbira"
"Pridobitev soglasja nas veseli in krepi v nameri, da pravočasno opravimo vse potrebne postopke za začetek gradnje," so po odločitvi Arsa sporočili iz družbe Magna Steyr. V podjetju so po današnji odločitvi Arsa zapisali, da Slovenija ostaja njihova prva izbira. "Želimo si, da bodo postopki, ki sledijo pridobitvi okoljevarstvenega soglasja, opravljeni v rokih, ki nam bodo omogočili gradnjo tovarne v Hočah."

V podjetju zagotavljajo, da sledijo najvišjim globalnim okoljskim standardom v avtomobilski industriji, temu načelu pa so trajno zavezani. "V dosedanjih korakih smo se trudili čim bolj celovito odgovoriti na odprta vprašanja vseh vključenih deležnikov, za morebitna dodatna pojasnila smo tudi v prihodnje odprti za dialog."

Prostorsko umeščanje ni bilo predmet postopka
Kot so pojasnili na Arsu, so v okviru postopka presoje vplivov na okolje presojali vplive izgradnje omenjenega industrijskega obrata na ljudi, tla, vodo, zrak, hrup, biotsko raznovrstnost in naravne vrednote, človekovo nepremično premoženje in kulturno dediščino, medtem ko prostorsko umeščanje ni bilo predmet postopka.

Arso je v okoljevarstvenem soglasju predpisala projektne in okoljevarstvene pogoje za čas gradnje in čas obratovanja, tako za zavarovanje tal in voda kot glede obremenjenosti s hrupom in med drugim opredelila, da mora v času gradnje osebni in tovorni promet, povezan z gradnjo, potekati z južne strani prek Letališke ceste, ki se navezuje na avtocesto.

Promet prek Rogoze s severne strani ne bo dovoljen, razen za gradnjo plinovoda, priključka na kanalizacijo in vzpostavitve nadomestnih kmetijskih zemljišč ter prevoza delavcev iz neposredne bližine, ki nimajo dostopa na avtocesto.

Poseg je sprejemljiv za okolje
Arso v dovoljenju ugotavlja, da je Magna s predloženo dokumentacijo in njenimi dopolnitvami izkazala, da je poseg sprejemljiv za okolje in da zaradi gradnje mejne vrednosti ne bodo presežene. Prav tako bodo v tovarni po njihovem mnenju po izgradnji pri obratovanju uporabili tehnologije lakiranja, ki so sprejemljive oziroma skladne z zahtevami najboljših razpoložljivih tehnik in imajo nižje emisije hlapnih organskih spojin.

Mnenje NIJZ-ja
V postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja so pridobili tudi mnenje ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki potrjujeta, da je nameravani poseg z vidika vplivov na zdravje in počutje ljudi sprejemljiv pod pogoji, ki jih je upošteval Arso.

Glede varstva voda so pridobili mnenje direkcije za vode, iz katerega je prav tako razvidno, da je poseg sprejemljiv, omenjena direkcija pa je investitorju že izdala tudi vodno soglasje. Ob tem je Arso v postopku pridobil še mnenja številnih drugih pristojnih organov in presodil, da bo poseg ob upoštevanju vseh pogojev sprejemljiv.

Kot še dodajajo na Arsu, bodo vsi pogoji in ukrepi za preprečevanje onesnaževanja okolja, ki jih mora zagotoviti investitor v zvezi z obratovanjem, določeni v okoljevarstvenem dovoljenju. Za tega Magna sicer še ni zaprosila.

G. C., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Majora
# 10.08.2017 ob 13:00
Končno se bomo nehali ukvarjati s tem in bo projekt stekel. Dobrodošli.
Guinness
# 10.08.2017 ob 13:03
Dajte si malo pogledati spletne strani teh nevladnih organizacij. Clane in njihovo izobrazbo, njihov pogled na ta projekt in njihovo razmislanje na splosno. Nekatere zivijo v cisto svojem mavricnem svetu in prav neverjetno je, da bodo imeli ti ljudje pomembno besedo pri tako pomembnem projektu.
nelon
# 10.08.2017 ob 13:03
Končno dobra novica
Bivši uporabnik
# 10.08.2017 ob 13:24
Proti so tisti, ki sploh iz Maribora in okolice niso, poglejte si odkod so ta razna kvazi drustva, vprasanje kaksni interesi stojijo za njimi.

Mariborcani in okolica vec kot 90% podpira projekt.

Magna dobrodosla!
Majora
# 10.08.2017 ob 13:23
@hexen: Kmetje ne bodo ostali brez vsega. Ne nakladaj.
humanist.si
# 10.08.2017 ob 13:23
Tisti, ki so proti Magni, očitno ne rabijo delat za svoj denar, ga dobijo kr na lepe oke.
Azzar
# 10.08.2017 ob 13:36
Najhuje je to, da so vsi nasprotniki Magne in podobnih investicij, družboslovci, ki verjetno še niso videli moderne proizvodnje od blizu. Še vedno mislijo, da so tovarne takšne, kot TAM leta 1980. Če bi enkrat stopili v moderno proizvodno podjetje (kar Magna je!), bi videli, da je tam bolj čisto in urejeno, kot pri njih doma. Sicer pa - poglejte si na Youtube, kako izgledajo avtomobilske tovarne in lakirnice v 21. stoletju. Ja, družboslovci, tehnika in znanost greta naprej kljub vašim traumam.
humanist.si
# 10.08.2017 ob 13:28
hexen

Še enkrat! Ne veš! Štajerska je ZA Magno. In tudi, kdo si te ti, da veš, da Magna ne bo izboljšala stanja v Mariboru? Živiš mogoče v Mariboru? Si mogoče zaposlen v Magni? Nisi!

Očitno bi nekateri izmed vas raje imeli, da bi v Mariboru nastala še kakšna dodatna javna kuhinja. Očitno je to zate prava "investicija".
K_ris
# 10.08.2017 ob 13:37
@hexen

ker bo zaposlila nekih 300 visokokvalificiranih ljudi, ki imajo že sedaj službe?

Tudi če bo zaposlila tiste, ki imajo že sedaj službo, je to še vedno ravno toliko delovnih mest več. In če bodo te delavce pripeljali iz drugih firm, bodo po ta druga podjetja potrebovala novih 300 delavcev.
RoSeR
# 10.08.2017 ob 13:30
@hexen, kmetje tam niso nič obdelovali ... Eni bi to zemljo že prej prodali, če bi jo lahko.
humanist.si
# 10.08.2017 ob 13:22
Končno!

In še enkrat; kampanja proti Magni je izdaja države!
RoSeR
# 10.08.2017 ob 13:39
@hexen ... sploh ne gre za reševanje nezaposlenih. ... gre za ponovno oživite večje industrije, ki je včasih krasila to območje in posledično s tem za korist celotne regije, posredno ali neposredno ... kdo bo delal v njej sploh ni pomembno ... če bodo to tisti, ki že imajo zaposlitev, bodo šli sem zaradi boljših pogojev, kot so jih deležni v nekaterih bližnjih, primerljivih podjetij (ti so zelo proti) ali pa si v teh izborili boljše pogoje, če jih bodo želeli obdržati ... seveda bo kar nekaj novih zaposlitev, itd. ... A ti bi rad pred gradnjo garancijo, da bodo zaposleni samo "pristni" Štajerci? Drugače ne smejo graditi? ... Čisto vseeno je kdo dela, pomembno je, da tuji kapital, preko izplačil prihaja v naš prostor. In temu naj sledi še več takšnih investicij, pa upam da tudi v bolj eko - green sektorju.
GoodFella
# 10.08.2017 ob 13:13
No, to so relativno hitro spisali na ARSU, pohvalno. Sedaj pa je treba uporabiti vse ustrezne metode prepričevanja, da ne bi komu na pamet prišlo, da bi s pritožbami namerno sabotiral to investicijo. Če pa bi se vendarle našel kdo, ki bi poskusil namerno ogroziti naložbo, pa mu je treba naprtiti dobesedno ves štajerski gnev ter materialno in kazensko odgovornost za morebitno premestitev investicije na Madžarsko. Treba jim je dati vedeti, da če bo zaradi njih padla ta investicija, se bodo predstavniki teh društev celo življenje ukvarjali samo še s posledicami svoje lastne nespametnosti. Nima smisla, da bi se z morebitni takimi kvizlingi delalo v rokavicah.
K_ris
# 10.08.2017 ob 13:53
@hexen

Če ga bodo ustrezno plačale, ga bodo dobile. A ne verjameš, da trg deluje?
K_ris
# 10.08.2017 ob 13:58
@hexen

Jaz naj bi bil neoliberalec? Ta je pa dobra ... Upam, da @the law1 to prebere :)

Verjamem pa toliko v trg, da gredo zaposleni tja, kjer jih bolje plačajo (in ne v obratno smer).
Jarik
# 10.08.2017 ob 13:20
Če bo zaradi ekoloških organizacij, projekt padel, naj si pripišejo jezo štajercev iz Maribora na vsakem koraku....
25kur
# 10.08.2017 ob 13:34
tisti kao okojevarstveniki bod nardeili dosti več škode kot koristi, banda zelena
K_ris
# 10.08.2017 ob 13:46
@hexen

Zakaj naj bi po tvoje druge firme propadle zaradi prihoda Magne?
humanist.si
# 10.08.2017 ob 13:31
Še enkrat kampanja proti Magni je zgrajena iz nesmislov in neresnic, to tudi dokazujejo komentarji na tem portalu.
nitro82
# 10.08.2017 ob 14:50
Hm, protivtemu projektu so v okoliških firmah...ADK, Palfinger...itd, ki potrebujejo isti kader kot ga bo Magna. Ampak problemcje da ADK in Palfinger slabo plačata ta profil delavcev. In če bo Magna dala zavezanih 1.275€ neto potem bodo firme iz iste branže prisiljene ponuditi višjo plačo. Drugače bodo ostali brez kadra.

In zato je prihod Magne dobrodošel. Da bodo končno delodajalci spregledali da bo treba dati višje plače.
vipmit
# 10.08.2017 ob 13:28
Med nevladnimi organizacijami so do statusa prišli Umanotera, Inštitut za politike prostora, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, društvo Ekologi brez meja, CIPRA Slovenija društvo za varstvo Alp, društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zveza ekoloških gibanj, Društvo za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe-Adria Green.
Moj bog.
Ne morem verjeti zakaj nismo že druga Švica, ko pa premoremo toliko odličnih strokovnjakov!?
peglezn
# 10.08.2017 ob 14:29
Jaz sem pa zato, da v mestih nehamo pobirati smeti... ker to delajo samo nizko-kvalificirani ljudje, pa tudi smeti onesnažujejo okolje.

Dajmo raje tem smetarjem neko dostojanstvo, pa dobro plačane službe v javni upravi. Smeti pa prepovejmo, ker obremenjujejo okolje.

Aneda, da se mentalno kvalificiram vsaj za Metelkovo, če ne še kam v kako nevladno sceno...?
K_ris
# 10.08.2017 ob 14:14
@hexen

Neoliberalci pa predpostavljate, da vsi ljudje vse znajo

Tega še pravi neoliberalci (kaj šele jaz) ne predpostavljajo.
svabo
# 10.08.2017 ob 14:12
Je pa dejstvo, da smo res prava Vukojebina. Ne bom se spuščal v opravičenost ali neopravičenost izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za MAGNO. Glede na to, da gre za direktno investicijo (green field investicija) je logično, da je za investitorja v kolikor gre za investicijo v dejavnost, ki ni škodljiva poslovno okolje čim bolj prijazno. Seveda je neumno za investitorja ad personam spreminjati zakonodajo, ker to kaže na klasično bantu logiko, vendar je to že problem Slovenske politike in brezjajčnosti.
Moti nekaj drugega. Ko Slovenski podjetnik želi prav tako investirati in to celo na znani lokaciji, brez kakršnih koli obremenitev za okolje ter hkrati investicija pomembno pozitivno spremeni obstoječo podrtijo. Seveda govorim o Pečečniku in o Plečnikovem štadionu. Seveda govorim o skopljencih iz Fondovih blokov. Seveda govorim o brezjajčnosti birokratov, ki so plačani za to, da sprejemajo odločitve in nosijo odgovornost. Izdati dovoljenje za MAGNO in ne izdati več kot 10 let dovoljenja za obnovo Plečnikovega štadiona je bolano. Je žalitev zdrave pameti državljanov. Je dodaten dokaz, da si ta Vukojebina ne zasluži imena država.
Warbird
# 10.08.2017 ob 13:56
@SF no drzava lahko razlasti v primeru da je neka stvar skupno dobro ... zdaj kaj se pod tem razlaga je eno, ampak vseeno raje vidim da se zgradi neka tovarna in zaposli ljudi, kot pa da taksen projekt zaradi nekega omejenca ki bi rad izsiljeval in zasluzil z 200m2 travnika se za 4 generacije denarja.

Razlastitev pa ne pomeni da ti to vzamejo in ti ne dobis nic, ampak ti dobis ali nadomestno parcelo ali pa odskodnino pac neko realno ceno za svoje zemljisce.
M_K
# 10.08.2017 ob 13:15
bravo!
rođe
# 10.08.2017 ob 13:24
hexen - in ti to že v naprej veš kajne?
rođe
# 10.08.2017 ob 13:18
seveda se bodo pritožili čisto vsi upravičenci in to vsak posebej.
GoodFella
# 10.08.2017 ob 19:49
Človek ne more verjeti, ali pač. Na SDS-jevi nori24 navijajo za to, da investicijo dobijo Madžari. Povsem nerazumljivo mi je, da SDS sabotira delovna mesta Štajercem in to na ptujskem koncu, kjer ima običajno večjo podporo. Zapomnite si Podravčani, da si SDS ne želi služb za vas, bori se za madžarske delavce!
dobertek
# 10.08.2017 ob 14:52
@JohnSmith
ne takrat, se bo v halo na madzarskem nameščalo vso potrebno opremo, pri nas pa še baprej jokalo kako ni služb ti stranski udeleženci pa bodo bevskali in jokali kako od gozda ne morajo živeti
JohnSmith
# 10.08.2017 ob 14:46
Stranski udeleženci najprej ne bodo prevzeli odločbe, zato bo ponovljen postopek vročanja. Ko bodo končno vročili odločbo, bo že sredina septembra. Potem se bodo v zadnjem hipu pritožili in smo že v oktobru. Arso bo potem obravnaval pritožbe vsaj dva ali tri mesece in potem se bo spel ponovila zgodba z vročanjem. Januarja naslednje leto bo potem vsaj eden od stranskih udeležencev zahteval revizijo postopka, kar bo spet trajalo vsaj par mesecev. Če bo vse po sreči, bo odločba pravnomočna naslednje leto aprila, šele potem se lahko začne postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja. Takrat bo na Madžarskem že nekaj mesecev brnela gradbena mehanizacija.

Zaenkrat zgleda, kot da te tovarne v Sloveniji ne bo.
firtoh
# 10.08.2017 ob 19:13
Tudi če bi gradili v Hočah tovarno laserjev ali pa kakšno drugo hi-tech zadevo,bi bil ravno tako cel halo.
Ko je Elektro Maribor razglasil namero o postavitvi vetrne elektrarne na Kozjaku,se je takoj našla civilna iniciativa,kjer je ena članica razlagala,da tega pa ne morejo dovoliti,ker se bodo rojevali mrtvorojeni otroci.
G.Bruno
# 10.08.2017 ob 15:17
kotzi
naj se gradi..naj..dam se slisim da bodo v Mariboru redukcije vode..oz pozivi k smoterni porabi vode....naj sam to slisim...bom pa sel v Magno po vodo...

Nihče ne svinja vode toliko, kot poljedelstvo z umetnimi gnojili, herbicidi in pesticidi. V severovzhodni Sloveniji je onesnaževanje posebej veliko.
MONITORING PITNE VODE
Guinness
# 10.08.2017 ob 15:03
CIPRA Slovenija društvo za varstvo Alp

To ja...ker ko Magna zalaufa lakirnico, bodo Alpe v dimu
wolfner
# 10.08.2017 ob 14:37
Hexen, zakaj lažeš? Noben kmet ni bil razlaščen, ti pa očitno načrtno lažeš, da bi dosegel svojo agendo.

Leti pa na tvojo izjavo:
Ja in kmetje razlaščeni. Klinc jih gleda, korporacija uber alles!
GORILA
# 10.08.2017 ob 13:55
@KLIPAN
Sicer pa v to dovoljenje močno dvomim.
@Lord Vader9
Nam je namreč pred kratkim razložil, da Arso tega dovoljenja nikoli ne bo izdal.
Glede na to, kolikokrat je imel v svojih napovedih "prav", mu seveda moramo verjeti.:))


...no, o pokojnih samo lepo!
Si že ugotovil, v koga se je po novem reinkarniral? :)
ElTorro
# 11.08.2017 ob 06:57
@mommy_kitty
Za začetek, Magna je kanadsko podjetje in ne avstrijsko.
Potem, ta ista Magna ima sredi Gradca (par korakov od vrtca) lakirnico, ki je tehnološko slabša in manj čista od te. Pa ne razmišljajo o selitvi obstoječe lakirnice, ampak delajo le širitev kapacitet na novi lokaciji.

Ravno zato, ker jih zanima zaslužek, bodo gradili pri nas ali na Madžarskem. Cenejša je zemlja, cenejša je delovna sila, država primakne malo subvencije...to, kar bodo pri nas zgradili za 100 milijonov bi jih v Avstriji stalo verjetno okrog 200, z obratovanjem pa bi potem imeli pol višje stroške.

Američani so eden najbolj domoljubnih narodov, pa Apple telefone izdeluje v tujini - misliš da zato, ker v ZDA ni dobil vseh potrebnih dovoljenj?
presenečen
# 10.08.2017 ob 20:04
Govorimo o zemljišču, ki je obdan z letališčem in avtocesto, ne vem od kje tu kmetom da je to prvo kategorna zemlja. Težke kovine iz ceste, letališče s kerozinom, daljnovodi?

Hočemo tovarno!
Skippy
# 10.08.2017 ob 14:53
Ostali bodo brez lastne zemlje, ki so jo obdelovali oni, njihovi očetje, dedje, ljudje tam bodo ostali brez gozda, Slovenija brez 300ha zemljišč... ob tem da imaš industrijske razvaline zapuščene širom po državi.

A si ti sploh kdaj bil na Štajerskem? Na tistem območju? Pri nas zemljišča zarašča in obdelovalna zemlja se krči. Ostali bomo brez gozda??? Saj nas zarašča!
svabo
# 10.08.2017 ob 13:50
Jebenti, pa ne da so Požarja mal popipsal....spet.
nonparel
# 10.08.2017 ob 13:46
Nič ne bo s tem, zdrahar se na vse kriplje trudi, da bi ta projekt prišel k njegovemu madžarskemu prijatelju. Mu je Madžar bolj pri srcu kot slovenski narod.
sandi4
# 10.08.2017 ob 14:56
čisto vse vse nevladne organizacije,ki so v tem postopku so iz Ljubljane in oni bodo sedaj odločali kaj bi naj bilo za nas v Mariboru škodljivo.Zato pa Ljubljana tako nasprotuje ustanavljanju pokrajin,ker bo postala nepomembna provinca.
mike1968
# 10.08.2017 ob 14:26
Čudež!!!

Močno pa dvomim, da se ne bo nihče pritožil... Saj vemo, bolje da sosedu krava crkne, na žalost!¨

Ampak vseeno bodimo optimisti. Kot Ljubljančan Štajercem res privoščim ta objekt in nova delovna mesta!
misterij1234
# 10.08.2017 ob 14:08
ARSO je tudi že izdal dovoljenje Jocu Pečečniku za obnovo in gradjo Plečnikovega stadiona,pa se v letu in pol ni nič uredilo,ker nasprotniki sosednjih blokov,transparentno vlagajo pritožbe na tako odločitev ARSA.IN kaj je tu narobe,Plečnikov obnovljeni stadion ne bi z ničemer onesnaževal okolja ali kako drugače vplival na kvaliteto bivanja sosednjh stanovalcev.Torej Magna pa sedaj ima možnosti za osnaževanje okolja.
semaino
# 10.08.2017 ob 13:57
Tocno tako ARSO je dal takoj dovoljenje Magni, Pececniku pa ze 10 let ne.

Drugorazeden poslovnez. Zakaj ne dobijo vsi kot je normalno ampak samo nekateri.

V jeseni pa naj drzava takoj uredi vse dokuemnte za Kidricevo, da imamo pripravljeno naslednjo lokacijo za naslednji koncern, ki bi iskal razsiritev.
humanist.si
# 11.08.2017 ob 09:46
Citiram članek iz Večera na dan 11.8.2017

"Čez dva tisoč prošenj za delo v Magni

V graško Magno Steyr prispelo 2000 prošenj za delo v tej multinacionalki, na naslov podjetja v Ljubljani pa čez tristo. Štiri so že zaposlili, 400 pa jih nameravajo po pridobitvi dovoljenj za lakirnico v Hočah

Graška Magna se kljub zamudam pri pridobivanju okoljskega in gradbenega dovoljenja za postavitev lakirnice v Hočah pripravlja na poslovanje v Sloveniji tudi na kadrovskem področju. V podjetju Magna Steyr v Ljubljani so že zaposlili štiri ljudi, med njimi vodjo kadrovske službe Boruta Zormana, ki za Magno dela že peti mesec. Prihaja iz avtomobilske panoge, saj je predtem delal v slovenjgraškem podjetju Grammer Automotive. Zaposlili so še v kontrolingu, vodjo vzdrževanja in skrbnika varovanja okolja.

Kakšne vrste kadrov oziroma profilov iščete za načrtovano naložbo v lakirnico Magne Steyr v Hočah?

"Za lakirnico v Hočah bomo zaposlovali kadre v proizvodnji in spremljajočih dejavnostih, torej ličarje in druge ustrezne poklice v proizvodnji, logistiki, na področju zagotavljanja kakovosti, vzdrževanja in v upravi. Od 400 zaposlenih, ki jih nameravamo zaposliti v prvi fazi, jih bo 180 v proizvodnji, 220 pa v omenjenih spremljajočih dejavnostih."

Je dosedanji odziv na objavljena delovna mesta zadovoljiv?

"Glede na to, da še nismo začeli graditi tovarne, prav tako pa še nismo objavili razpisa delovnih mest, imamo na mizi že okoli dva tisoč prošenj. Na razpis za prva štiri delovna mesta v Sloveniji smo dobili nad tristo prošenj. Vse prošnje smo prečesali, jih rangirali glede na sposobnosti kandidatov in delovna mesta, ki jih potrebujemo, ter najbolj obetavne prijave predali v nadaljnjo obdelavo."

Pred dnevi ste se sestali tudi s predstavniki mariborske enote Zavoda za zaposlovanje ...

"Sestajamo se redno in preverjamo baze kadrov, ki bi bili primerni za naše potrebe, nova delovna mesta pa bomo objavili po pridobitvi dovoljenj za gradnjo tovarne. Kadre bomo iskali širše v regiji. Glede na že prispele prijave strokovnega kadra iz Slovenije ne načrtujemo iskanja delavcev v sosednjih državah."

Kakšna bo dinamika zaposlovanja do 404 zaposlenih, koliko jih bo Magna, kot obljublja, zaposlila v prvi fazi v Hočah?

"To je odvisno od pridobitve potrebnih dovoljenj. Ko bodo v Hočah zabrneli prvi stroji, bo predvidoma že v jeseni stekel tudi proces kadrovske selekcije, ki se bo nadaljeval z izobraževanjem izbranih kadrov v matični tovarni v Gradcu. Prve zaposlitve bodo za določen čas treh mesecev v obliki preizkusne dobe, če bomo po treh mesecih zadovoljni oboji, bodo delavci dobili pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas."

Boste zaposlovali tudi preko kadrovskih agencij, kot to počnejo konkurenčna avtomobilska podjetja v Sloveniji?

"Ne bomo zaposlili niti ene osebe preko kadrovskih agencij, ampak vse za nedoločen čas po pozitivno opravljeni preizkusni dobi."

Kakšno plačilo bodo dobili v povprečju za mesečno delo?

"Magna želi biti na slovenskem trgu dela atraktiven delodajalec, ki bo strokovnemu kadru ponudil konkurenčno plačilo za njegovo delo. V vseh državah, kjer delujemo, analiziramo povprečno plačo v panogi in zaposlenim ponujamo konkurenčno plačilo v primerjavi z drugimi delodajalci. Imamo tudi pregledno politiko izplačila plač in bonusov. Korporacija Magna Steyr se uvršča med prvih pet podjetij v avtomobilski panogi na svetu v Evropi po kakovosti. Ta pa ne nastaja samo v pisarnah, ampak je dodana vrednost ustvarjena predvsem v proizvodnji, zaposlene pa v skladu z njihovim prispevkom ustrezno nagrajujemo. Zavedamo se tudi, da bomo morali za nekatere kadre ponuditi toliko, da jih bomo pridobili."

Kako dodatno motivirate zaposlene, so ti udeleženi tudi pri dobičku podjetja?

"Zaposleni v Magni so delničarji družbe, saj dobijo vsako leto 10 odstotkov od dobička pred obdavčitvijo, odvisno od delovne dobe v Magni. Lanski dobiček Magne je bil dve milijardi ameriških dolarjev. Polovico prejmejo v delnicah, drugo polovico pa v denarju. Poleg tega imamo program ugodnosti, kot so popusti pri naših partnerjih, popusti pri nakupu avtomobilov ... Zaposleni lahko sodelujejo v različnih natečajih za izboljšanje delovnih procesov, predlagajo inovacije. Če so te patentabilne, jih zaščitimo. Proces neprestanih izboljšav je stalnica na nivoju koncerna. Vsako leto v Magni Steyr na to temo razpišemo natečaj za izboljšave. Med petnajstimi najboljšimi predlogi in petnajstimi delavci, ki so imeli največ realiziranih predlogov, izžrebamo zmagovalca, ki dobi nagrado. Lansko leto je bila ta nagrada avto Mercedes-Benz A. Tudi letos poteka takšen natečaj, nagrada je avto Jaguar.""

S tem člankom padejo vse neresnice o tem, kako Štajerska ne potrebuje Magne in novih delovnih mest, kako slabo bodo plačani delavci, kako to ni visokotehnološko podjetje ipd.

Nasprotniki Magne ste se odkrito postavili nasproti ljudem in podpirate izkoriščanje delavcev.

Magna dobrodošla!
cepc
# 11.08.2017 ob 07:27
A ni bolš da je Magna,kot pa da zbiramo zamaške
stari maček
# 10.08.2017 ob 17:00
Ne žalit ljudi,če jih ne poznate.
johann
# 10.08.2017 ob 15:36
Med nevladnimi organizacijami so do statusa prišli Umanotera, Inštitut za politike prostora, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, društvo Ekologi brez meja, CIPRA Slovenija društvo za varstvo Alp, društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Zveza ekoloških gibanj, Društvo za ekonomiko energetike in ekologijo ter Alpe-Adria Green.

Mene pa zanima, kdo financira vso to armado prodajalcev megle?
svabo
# 10.08.2017 ob 14:28
Veza
Pečečnikovi odvetniki so absolutno bili prisotni ob razgrnitvi prostorskih načrtov in so se bili pripravljeni pogovarjat. Ampak tako bolanih zahtevkov kot jih imajo Fondovci je nemogoče upoštevat, če imaš kolikor toliko pošlihtano podstrešje v državi z neko normalno pozitivno zakonodajo.
Če bi šlo za njihovo zemljo, ki se drži parcele Plečnika bi človek še rekel, da so lahko zainteresirana stranka v postopku. Pa zemlja ni njihova. Zatorej v skladu s pozitivno zakonodajo lahko ARSO izda dovoljenje ob polnoči, pijana in brez skrbi.
Kazalo