ATVP za državne lastnike Telekoma Slovenije ugotavlja, da skupaj z Luko Koper delujejo usklajeno. Foto: BoBo
ATVP za državne lastnike Telekoma Slovenije ugotavlja, da skupaj z Luko Koper delujejo usklajeno. Foto: BoBo

Prepoved se nanaša na Zavarovalnico Triglav, Sod, Kad, NKBM, Aerodrom Ljubljana in Sklad za financiranje razgradnje NEK-a. Kot ugotavlja ATVP, omenjeni lastniki Telekoma skupaj z Luko Koper delujejo usklajeno. Prevzemni prag pa dosegajo in presegajo vsi omenjeni, razen Luke Koper. Skupno imajo 72,86 odstotka delnic Telekoma Slovenije.

Kot so sporočili iz ATVP-ja, prepoved uresničevanja glasovalnih pravic začne veljati z dnem dokončnosti odločbe in velja, dokler osebe, ki delujejo usklajeno, ne dajo prevzemne ponudbe za delnice Telekoma Slovenije, skladno z zakonom o prevzemih, ali dokler ne znižajo lastniškega deleža v tej družbi, tako da prevzemnega praga ne bodo več dosegale.

Na februarski skupščini tudi o izplačilu dividend
6. februarja bodo delničarji Telekoma Slovenije na skupščini odločali o izteku mandata šestim članom nadzornega sveta, imenovanju šestih novih članov in o izplačilu zakonsko najvišje dovoljene vmesne dividende.

Zahtevo za sklic skupščine je podala še Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države. AUKN je do uveljavitve zakona o Slovenskem državnem holdingu namreč zastopal državo kot 62,54-odstotnega lastnika Telekoma.

Po predlogu bi se skupščina seznanila s tem, da 26. aprila poteče mandat predsedniku nadzornega sveta Tomažu Bergincu in članom Franciju Mugerletu, Tomažu Kalinu, Jaroslavu Bercetu, Marku Hočevarju in Nataši Štelcer. Za štiriletni mandat, ki bi začel teči 27. aprila, bi imenovali Adolfa Zupana, Matjaža Janšo, Matjaža Savodnika, Miho Kluna, Mateja Kovača in Tomaža Berločnika.

Ker je po napovedih Telekom leto 2012 sklenil s čistim dobičkom, je AUKN predlagal izplačilo vmesne dividende. Po statutu je uprava družbe pooblaščena, da lahko izplačuje tudi vmesne dividende.