AUKN od nadzornega sveta Darsa pričakuje, da bo v čim krajšem času preučili vse pogodbe oz. naročila vseh svetovalnih in drugih storitev, ki jih je družba naročila v obdobju enega leta. Foto: BoBo
AUKN od nadzornega sveta Darsa pričakuje, da bo v čim krajšem času preučili vse pogodbe oz. naročila vseh svetovalnih in drugih storitev, ki jih je družba naročila v obdobju enega leta. Foto: BoBo

V sporočilu za javnost je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS zapisala, da je nadzorni svet dolžan spremljati zakonitost poslovanja družbe, kot tudi gospodarnost in učinkovitost poslovanja.

"Prav tako je nadzorni svet dolžan nemudoma ukrepati pri ugotovljenih kakršnih koli nepravilnostih pri poslovanju družbe. Gre za izrazito pristojnost in tudi odgovornost nadzornega sveta, zato mora nadzorni svet izvajati omenjeno vlogo skrajno resno in dosledno," so poudarili.

"Proučite pogodbe in naročila"
AUKN od Družbe za avtoceste v RS pričakuje, da v čim krajšem času preuči vse pogodbe oz. naročila vseh svetovalnih in drugih storitev, ki jih je družba naročila v obdobju enega leta, in ob morebitnih ugotovljenih nepravilnosti ustrezno ukrepa.

Če gre za strokovno oz. vsebinsko preobsežno gradivo, pa je smiselno, da izvede revizijo ena izmed specializiranih revizijskih družb, svetuje agencija, ki tudi pričakuje, da bo o ugotovitvah revizije in morebitnih ukrepih seznanjena v najkrajšem mogočem času.

'Prijateljske' usluge izbrancem?
Vprašanje morebitnih nepravilnosti pri svetovalnih pogodbah na Darsu se je v javnosti pojavilo prejšnji teden, ko so nadzorniki Darsa na izredni seji obravnavali svetovalno pogodbo s podjetjem Triniti PR za komuniciranje v okviru projekta odstranitve cestninskih postaj.

Poleg tega so Finance objavile podatke, da je uprava Darsa v letu 2011 najela za več kot 1,5 milijona evrov različnih svetovalcev, pri čemer naj bi bila najdražja svetovalna pogodba za urejanje dokumentacije s podjetjem 360ecm vredna milijon evrov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je ob teh podatkih za časnik dejal, da tega ni mogoče zagovarjati kot poslovno potrebo podjetja, "ampak kot 'prijateljske' usluge izbrancem". "Očitno je prišel čas, ko se bodo morali do teh dogajanj opredeliti tako nadzorniki kot AUKN," je dejal.