Mateja Duhovnik je podpisala milijon evrov vredno pogodbo za svetovanje z družbo 360ecm. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mateja Duhovnik je podpisala milijon evrov vredno pogodbo za svetovanje z družbo 360ecm. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Dars
Dars je še en primer, kjer denar ponika prek sumljivih pogodb. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Zapravljivi darsovci

Pogodba s podjetjem Triniti PR, vredna dobrih 19 tisočakov, za svetovanje pri komunikaciji z javnostmi glede preureditve cestninske postaje Log, zaradi katere so se v ponedeljek celo sestali nadzorniki, je bila torej le kaplja v morje, je za TV Dnevnik poročala Alenka Pogačnik.
Gospodarski minister Radovan Žerjav pa je celo prepričan, da gre pri svetovalnih pogodbah in odvetniških storitvah za prijateljske usluge zdajšnje predsednice uprave Mateje Duhovnik izbrancem. "Gre za prijateljske usluge posameznikom in tako se ne dela. To nikamor več ne pelje in uprava bo morala prevzeti odgovornost," je ogorčen minister.
Milijon za dokumentacijo
Najdražjo pogodbo - vredno kar milijon evrov - so v preteklem letu na Darsu sklenili s podjetjem 360ecm, ki ga vodi Tomaž Besek, ki je na zadnjih volitvah kandidiral na poslanski listi SD-ja. Podjetje naj bi Darsu svetovalo pri vzpostavitvi dokumentacijskega sistema. Predsednica uprave Mateja Duhovnik, ki je danes vendarle stopila pred kamere, je pogodbo pojasnila, rekoč: "Vrednost pogodbe ni en milijon, je bistveno manjša."

Preostanek, dobrega pol milijona evrov, je romal na račune različnih odvetniških pisarn ter svetovalcev s področja javnih naročil in reorganizacije. Strokovnjake za ta področja Dars sicer ima, saj je samo na področju pravnih zadev zaposlenih sedem pravnikov, od katerih vsak prejema okoli 2.700 evrov mesečne plače?
"Pripad novih zadev zelo velik in moji sodelavci teh zadev ne morejo sami obdelati," je Duhovnikova pojasnila pogodbe z odvetniškimi pisarnami.
Prihodnji teden konec vladavine Duhovnikove?
Informacija o novih svetovalnih pogodbah je seveda razjezila vlado, ki vztraja, da morajo ''nadzorniki in agencija za upravljanje kapitalskih naložb'' ukrepati . Kakšna bo usoda Duhovnikove, bo najverjetneje znano po seji skupščine, ki bo konec prihodnjega tedna. Koliko časa še misli, da bo na tem mestu? "Ne dolgo," odkrito priznava.

Zapravljivi darsovci