NLB kljub nedavni, četrt milijarde evrov težki, dokapitalizaciji potrebuje nove stotine milijonov evrov. Foto: www.nlb.si
NLB kljub nedavni, četrt milijarde evrov težki, dokapitalizaciji potrebuje nove stotine milijonov evrov. Foto: www.nlb.si

"Prizadevanja Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) so usmerjena v to, da se ne zagotovi samo minimalni znesek, kot zahteva Banka Slovenije, temveč, če bodo razmere na trgih to dovoljevale, tudi dodatni kapital, ki bi omogočil odločnejše izvajanje strategije banke," so sporočili z AUKN-ja. Zaradi zaščite interesov banke pa menijo, da je neprimerno, da bi aktivnosti, ki so v teku, podrobneje komentirali.

Banka Slovenije je namreč z odredbo od NLB-ja zahtevala, da do konca letošnjega leta izboljša kapitalsko ustreznost, ciljne količnike kapitalske ustreznosti pa doseže z dokapitalizacijo.

Uprava in nadzorni svet sta na skupščini konec junija na podlagi omenjene zahteve Banke Slovenije sicer predlagala novo dokapitalizacijo, tako kot marca tudi tokrat v višini 250 milijonov evrov, a sta se nato ob trenutnih gospodarskih razmerah in počasnejšem izvajanju ukrepov iz strategije banke od pričakovanj odločila za višji znesek, in sicer 400 milijonov evrov.