AUKN upravlja približno 8,5 milijarde evrov vredno državno premoženje, znesek skupno načrtovanih prodaj države, Kada in Soda je približno pet milijard evrov. Foto: MMC RTV SLO
AUKN upravlja približno 8,5 milijarde evrov vredno državno premoženje, znesek skupno načrtovanih prodaj države, Kada in Soda je približno pet milijard evrov. Foto: MMC RTV SLO
Dagmar Komar
Strategija, ki jo je predstavil AUKN, je po besedah predsednice uprave Dagmar Komar osnova za prihodnjo vlado, da bo lahko na njej gradila. Foto: BoBo
AUKN razkril strategijo upravljanja

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je umaknila oznako tajnosti s strategije, ki je pripravljena na podlagi sektorskih politik in določa ciljne lastniške deleže države v podjetjih.

Strategija upravljanja naložb države je v celoti dostopna tukaj.

"Slovenija je pred odločitvijo, da bo morala prodati kakšno izmed večjih družb, da bo lahko sanirala zgodbo Kada in Soda, ali pa te obveznosti prevzeti v proračun, ampak to je določitev vlade," je na novinarski konferenci dejal član uprave AUKN-ja Marko Golob.

Ni pa želel imenovati podjetij, ki jih je agencija vladi predlagala za prodajo. Dejal je le, da gre za večja podjetja, saj s kumulativno prodajo malih naložb zneskov, ki so potrebni za izpolnitev obveznosti Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, ni mogoče doseči.

AUKN upravlja 8,5 milijarde evrov vredno premoženje
Predsednica uprave AUKN-ja Dagmar Komar je ob tem dodala, da je mogočih več različic prodaje, tudi ta, da država določene naložbe prevzame od Kada in Soda, pri čemer pa je treba definirati način in časovnico takega prevzema. Tudi ona je opozorila, da je to v pristojnosti vlade.

AUKN upravlja približno 8,5 milijarde evrov vredno državno premoženje, znesek skupno načrtovanih prodaj države, Kada in Soda je približno pet milijard evrov, pri čemer največji delež predstavlja prodaja deleža v Darsu, brez tega pa vrednost prodaje deležev do ciljnih lastniških deležev znaša približno dve milijardi evrov, je pojasnil Golob in dodal, da približno toliko znaša letni proračunski primanjkljaj.

"Prodajte tista podjetja, ki imajo možnost razvoja v okviru večjih sistemov"
"Postavlja se ključno vprašanje: ali v tem trenutku iti v razprodajo ali se lotiti varčevanja. Lahko se nam zgodi, da v dveh letih razprodamo vse, kar imamo, in na osnovi teh prihodkov ublažimo proračunski primanjkljaj, nato pa bomo v dveh, treh letih, ko ne bomo sprejeli določenih strukturnih ukrepov, na istem kot zdaj, z razliko, da premoženja ne bo več," je možnosti navedel Golob.

Poudaril je, da samo prodaja državnega premoženja ne more biti glavni vir za pokrivanje proračunskega primanjkljaja. "To jasno pomeni, da se bo morala država verjetno zelo boleče soočiti s tem dejstvom in začeti varčevati," je napovedal.

Na AUKN-ju sicer približno vedo, kaj bi bilo mogoče trenutno dobro prodati in česa ne. Priporočilo vladi je, naj proda tista podjetja, ki imajo možnost razvoja v okviru večjih sistemov oz. strateških partnerjev in ki jih je mogoče prodati nad knjižno vrednostjo.

Povedal je, da to v tem trenutku zagotovo niso banke, je pa to verjetno sektor energetika. Toda glede na neizkoriščen kreditni potencial elektropodjetij v tem trenutku in velik investicijski val, ki je pred njimi, elektropodjetja verjetno niso najprimernejša za prodajo.

Krka ni na prodaj, Petrol verjetno je
Večina podjetij, v katere je lastniško vpeta država, se trenutno vrednoti pod knjižno vrednostjo, izjema sta Krka in Petrol. Krka za prodajo ni predvidena, Petrol pa verjetno je, je napovedal Golob. "Prodaja večinskega deleža Petrola bi prinesla neko prevzemno premijo, z njo je mogoče sanirati zgodbo Kada in Soda za nekaj let naprej, pomenil priliv od 600 do 700 milijonov evrov na kapitalski trg, lahko se utrdi položaj družbe v regiji," je svoje mnenje povedal Golob.

Golob je še dodal, da agencija ne more definirati strateškosti določenih naložb. V celoti, brez sprememb, je namreč dolžna v strateški dokument prenašati sektorske politike ministrstev.

Komarjeva: Ta vlada je imela premalo časa
Komarjeva je prepričana, da je ta vlada imela verjetno premalo časa, da bi se lahko poglobila v dokument in medsebojno uskladila sektorske politike ter z dokumentom uskladila tudi problematiko Kada in Soda. Je pa dokument po njenih besedah osnova za prihodnjo vlado, da bo lahko na njem gradila.

AUKN se je za predstavitev strategije, ki je bila sicer pripravljena do sredine junija, vlada pa je ni potrdila, odločil, ker odpira vprašanje celovitega upravljanja državnega premoženja.

Čas pred volitvami, ko je od številnih političnih strank slišati napoved sprememb pri upravljanju državnega premoženja, je po Golobovih besedah za predstavitev primeren. "Prav je, da vse stranke, ki tekmujejo za sedeže v DZ, podajo dogovore na ta vprašanja," je še dejal.

AUKN razkril strategijo upravljanja