Dvig cen je nujen zaradi naglo padajočih količin klasičnih poštnih pošiljk in posledičnega naraščanja fiksnih stroškov na enoto. Foto: BoBo
Dvig cen je nujen zaradi naglo padajočih količin klasičnih poštnih pošiljk in posledičnega naraščanja fiksnih stroškov na enoto. Foto: BoBo
Pošta
Pošiljanje običajnega pisma ali dopisnice po Sloveniji bo dražje za 2 centa. Foto: BoBo

Zaradi izgube, ki jo ustvarjajo z opravljanjem te univerzalne poštne storitve, je po navedbah Pošte Slovenije dvig cen nujen, saj "kljub navedenemu dvigu cen ostaja Pošta Slovenije še vedno najcenejša med evropskimi državami".

Dvig cen jim bo po njihovih besedah omogočil, da bodo lahko še naprej zagotavljali visokokakovostno univerzalno poštno storitev, ki je pod enakimi pogoji zagotovljena vsem prebivalcem Slovenije. "Pošta Slovenije še naprej ohranja visoko kakovost prenosa poštnih pošiljk, kjer je več kot 96 odstotkov pošiljk korespondence prenesene in vročene v roku D + 1, kar pomeni naslednji delovni dan po sprejemu pisma v prenos," sporočajo.

Cene se bodo dvignile že tretje leto zapored, pred njihovo spremembo pa so morali pridobiti soglasje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), ki je ugotovila, da so predlagane spremembe cen stroškovno utemeljene.

Padajoče količine klasičnih pošiljk
Za standardno pismo, težko do 20 gramov, bo v notranjem prometu treba po novem plačati 0,36 evra (prej 0,34 evra), za navadno pismo do 40 gramov in dopisnico 0,42 evra (prej 0,40 evra), ter za navadno pismo do 100 gramov 0,47 evra (prej 0,46 evra).

Pošiljanje tiskovin do 100 gramov se bo podražilo na 0,30 evra (prej 0,25 evrov). S težo tiskovine pa se skokovito povečuje tudi rast cene, tako bo največja podražitev pri tiskovinah, težkih od enega do dveh kilogramov, kjer bo po novem treba plačati 4,36 evra (prej 3,02 evra).

Dvig cen je nujen zaradi naglo padajočih količin klasičnih poštnih pošiljk in posledičnega naraščanja fiksnih stroškov na enoto, s to težavo pa se srečujejo tudi drugi poštni operaterji po Evropi.

Povprečna cena pošiljanja standardnega pisma v državah EU-ja se je tako v zadnjem letu zvišala iz 0,62 evra na 0,66 evra. Najvišja cena pošiljanja pisma prve težnostne stopnje je na Danskem, in sicer 1,34 evra, najnižja pa na Malti, kjer znaša 0,26 evra. Slovenija je bila do zdaj z 0,36 evra za prenos standardnega pisma na predzadnjem mestu za Romunijo.