Guverner Marko Kranjec meni, da so za slabo podobo bank krivi mediji. Foto: BoBo
Guverner Marko Kranjec meni, da so za slabo podobo bank krivi mediji. Foto: BoBo

V Banki Slovenije ob tem apelirajo na druge subjekte v državi, tudi na medije, da odgovorno in objektivno poročajo o razmerah v bančništvu.

Opozarjajo namreč, da so se ob poglobljeni zaostritvi gospodarskih razmer v zadnjem obdobju v medijih in v izjavah posameznih javnih oseb izpostavile banke kot enega glavnih krivcev za nastale razmere, pojavljale pa so se tudi obtožbe na račun Banke Slovenije o neučinkovitem izvajanju nadzora v bankah.

V Banki Slovenije so prepričani, da se na podlagi posamičnih primerov slabe poslovne prakse, negospodarnega ravnanja ali sumov kaznivega dejanja posameznikov posplošeno prikazuje, da je stanje v slovenskih bankah zelo slabo.

Poslovanje bank poteka normalno
"V širši javnosti se tako na osnovi nenatančnih in netočnih informacij ustvarjata negotovost ter nezaupanje v bančni sistem, zato bi radi poudarili, da poteka poslovanje bank normalno," so zapisali v sporočilu.

Javnosti sporočajo, da Banka Slovenije stalno izvaja nadzor nad poslovanjem bank z različnimi dejavnostmi, da bi zagotovili stabilnost bančnega poslovanja, povečanje kreditiranja in varnost vlog vlagateljev v bankah ter s tem ohranjati zaupanje v bančni sistem.

Ravno zaupanje je eden izmed odločilnih elementov pri premagovanju sedanje krize, zato bo ravnanje Banke Slovenije tudi v prihodnje usmerjeno primarno k temu cilju, dodajajo.

Po navedbah Banke Slovenije imajo močno poslabšane gospodarske razmere doma in v najširšem mednarodnem okolju gotovo negativen vpliv na poslovanje domačih bank, vendar pa je banke bolj kot mednarodna finančna kriza, ki je bistveno omejila možnosti financiranja iz tujine, prizadelo poslabšanje poslovanja slovenskih podjetij. To je pri bankah povzročilo številne odpise in s tem vplivalo na rezultate njihovega poslovanja.

V Banki Slovenije zagotavljajo, da se banke aktualnih težav zavedajo in si prizadevajo za njihovo odpravo ter učinkovito rešitev nastale problematike. S tem namenom izvajajo številne ukrepe, ki so usmerjeni k stabilizaciji, iskanju novih možnosti in projektov za financiranje, novih možnosti za kreditiranje ter v zagotavljanje varnosti vlog varčevalcev.

Lastniki bank ravnali odgovorno
Spominjajo tudi, da so banke v preteklih letih krepile ali ohranjale stabilnost kapitala z novimi vplačili delničarjev, z reinvestiranjem dobičkov in z drugimi finančnimi instrumenti, ki imajo pri ohranjanju stabilnosti enako vlogo kot kapital.

"Takšno ravnanje kaže tudi na odgovorno ravnanje lastnikov bank kot tudi na njihovo razumevanje okolja in hkrati zaupanje v banke, da so sposobne prebroditi sedanje težave," so prepričani v Banki Slovenije.

Na koncu so zapisali še, da se je kapitalska ustreznost slovenskih bank kljub težjim pogojem poslovanja od leta 2010 izboljšala za 0,5 odstotne točke in je bila ob polletju na ravni 11,8 odstotka. Banke tudi učinkoviteje obvladujejo svoje stroške poslovanja in prilagajajo svoje strategije nastalim razmeram, so sklenili v Banki Slovenije.

S. B. L.