Novi register bo v pristojnosti BS-ja, ki mu bodo banke morale plačevati za dostop do podatkov. Foto: BoBo
Novi register bo v pristojnosti BS-ja, ki mu bodo banke morale plačevati za dostop do podatkov. Foto: BoBo

Banke so pri obravnavi posojilne sposobnosti podjetij neenotne, posojilno sposobnost istega podjetja obravnavajo različno, je za Finance položaj opisal neimenovan bančnik. Namesto celostnih podatkov o podjetju pri presoji bank pogosto prevladajo drugi dejavniki, tudi izpostavljenost banke in razne "vezi ", ki jih ima banka s podjetjem, kar povzroča sistemsko tveganje, piše časnik.

A novi zakon o bančništvu, ki ga pripravljajo na ministrstvu za finance, bo v pristojnost Banke Slovenije (BS) prenesel enotni posojilni register, v katerem si bodo banke izmenjavale podatke o boniteti strank. V novem registru bodo tako združeni podatki Sisbona in pravnih oseb, ki jih zdaj ločeno zbira BS.

Tako bodo po besedah ministrstva podatki, ki bodo na voljo bankam, kakovostnejši, bolj razčlenjeni in posodobljeni. Širši bo tudi nabor dostopnih podatkov, saj bodo bankam očitno na voljo tudi podatki iz EU-ja. Po besedah BS-ja se podoben sistem razvija tudi na evropski ravni. Kateri podatki o podjetjih točno bodo dostopni, pa na tej točki še ni znano.

Nabor podatkov za fizične osebe naj bi ostal isti
A v nabor podatkov o fizičnih osebah naj zakon ne bi posegel. Trenutna zakonodaja sicer omogoča, da se v Sisbon zapisujejo vsi podatki o transakcijskih računih in karticah, odobrenih t. i. limitih, ki vam jih je dala banka, prav tako je razvidno ali zamujate z odplačilom posojila in kolikšen je znesek posojila, ali ste porok drugim osebam in za kolikšen znesek ter kakšno porabo imate odobreno na karticah. Vsak posameznik lahko sicer pridobi podatke, ki so o njem zajeti v Sisbonu.

Ob tem časopis še dodaja, da bodo določene banke morda morale delati precejšnje dodatne rezervacije, saj imajo številna podjetja previsoko boniteto.