SID banka je do zdaj izvedla tri dražbe v okviru zakona o jamstveni shemi. Foto: MMC RTV SLO
SID banka je do zdaj izvedla tri dražbe v okviru zakona o jamstveni shemi. Foto: MMC RTV SLO

Do zdaj je SID banka uspešno izvedla 3 avkcije, glede nadaljnjih aktivnostih bo javnost pravočasno seznanjena. Samostojni podjetniki lahko pridobijo garancije v okviru Slovenskega podjetniškega sklada, za kmete pa trenutno ni pravne osnove v Zakonu o jamstveni shemi.

Ministrstvo za finance za MMC o dražbah in predlogu vključitve samostojnih podjetnikov in kmetov v jamstveno shemo
Gorenjska banka
Večina bank, tudi Gorenjska banka, ima pripombe glede pogojev za sodelovanje v shemi, nekatere pa menijo tudi, da bi morala država prevzeti višja jamstva. Foto: MMC RTV SLO
NKBM in NLB
V NLB-ju menijo, da bi morala biti jamstva država bliže tistim, določenim v zakonu, v NKBM-ju pa odziv podjetnikov označujejo kot pričakovan, saj so njihov interes pred sodelovanjem v shemi preverili. Foto: MMC RTV SLO

"Rezultati prvih dveh avkcij po le delni izkoriščenosti so presenetljivi, saj je bilo glede na agresivnost licitiranja bank ob avkcijah pričakovati večjo realizacijo, kajti pogoji so bili bankam znani vnaprej, " so zapisali na spletni strani ministrstva za finance, kjer neuspeh prvih dveh dražb pripisujejo predvsem temu, da je jamstvena shema za poslovne banke nov proizvod, ki potrebuje čas za implementacijo v poslovnih mrežah bank.

Odgovorni so odšli na dopust?
Poleg tega na ministrstvu menijo, da je na neuspeh dražb vplivalo tudi dejstvo, da je sklepanje posojilnih pogodb sovpadlo z dopusti v podjetjih in bankah.

Banke: Še vedno kup nejasnosti in omejitev
MMC je vprašanja o preteklem in prihodnjem sodelovanju v jamstveni shemi naslovil na večino bank, ki poslujejo v Sloveniji.

Unicredit: Predlagali več, kot dobili
Iz Unicredit banke so sporočili, da možnost sodelovanja v jamstveni shemi za fizične osebe, ki je na vrsti naslednja, še proučujejo. Sodelovali so tudi v prvi dražbi za podjetja, vendar pa vsa njihova predlagana jamstva niso bila odobrena. "Zaradi vrste omejitev, ki jim je podrejena jamstvena shema, nismo mogli niti predlagati niti nismo dobili odobrenih jamstev v višini celotne kvote," so povedali v banki in dodali, da so del kvote porabili tudi za reprogramiranje in s tem "pomagali podjetjem v časih pomanjkanja likvidnosti za servisiranje kratkoročnih obveznosti."

NLB se pripravlja na dražbo sheme za fizične osebe
Na NLB-ju so za MMC povedali, da so sodelovali na vseh treh dozdajšnjih dražbah in da že izvajajo "določene aktivnosti v povezavi s sodelovanjem v shemi" za fizične osebe. Odločitev bo sprejeta, ko bodo znani vsi pogoji sodelovanja.

NLB je bil uspešen tudi na tretji že izvedeni dražbi in je prejel del razpisane jamstvene kvote. Podjetja, ki so stranke NLB-ja, so zanimanje po besedah banke sicer pokazala, a bi bil "interes za sodelovanje v shemi, po naši oceni, večji, če bi bila stopnja tveganja, ki jo je v dosedanjih avkcijah prevzela Republike Slovenija, višja." Rok za sklenitev pogodb za posojila iz tretje dražbe se izteče šele konec avgusta. V NLB pa zatrjujejo, da so obrestne mere posojil po shemi zaradi tveganja, ki ga prevzame država, sicer ugodnejše od posojil za podjetja primerljive pripravnosti in bonitete. NLB bo tako najverjetneje sodeloval tudi v prihodnjih dražbah.

NKBM v shemi le v primeru interesa komitentov banke
NKBM pa je na vprašanje o sodelovanju v jamstveni shemi za fizične osebe odgovoril, da bo to storil, "v kolikor bo za to zaznala zanimanje s strani svojih komitentov." NKBM je z odzivom podjetij po prvih dveh dražbah zadovoljen, saj je bil zanje pričakovan. Banka je interes podjetij - komitentov namreč preverjala pred vstopom v shemo. Vendar pa menijo, da bi bili učinki "neprimerno boljši, če ne bi bilo toliko omejitev in bi bil delež države višji, bližji navedenemu v zakonu", so povedali za MMC.

Ministrstvo za finance je objavilo rezultate prve in druge dražbe:

Prva dražba:
- Jamstvena kvota: 60 milijonov evrov
- Uspešne tri ponudbe dveh bank
Tveganje države: 40 odstotno

Druga dražba:
- Jamstvena kvota: 150 milijonov evrov
- Uspešnih 6 bank z 10 ponudbami
- Tveganje države: največ 35 odstotno

Gorenjska banka čaka na pojasnila
V Gorenjski banki bodo odločitev o sodelovanju v jamstveni shemi za fizične osebe sprejeli šele po objavi povabila banke SID oziroma "po razjasnitvi nekaterih odprtih operativnih vprašanj, ki se porajajo v bankah v zvezi z Uredbo o izvajanju Zakona o jamstveni shemi RS za fizične osebe in so bila že prek ZBS-a posredovana MF-ju in SID banki." Na prvih dražbah je pridobila manjšo kvoto, zato odzivnosti podjetij ne more oceniti.

Abanka: Podpiramo ukrepe vlade
Iz Abanke pa so sporočili, da so "zagotovo zainteresirani za sodelovanje v jamstveni shemi za FO (fizične osebe)", ob tem pa še dodajo, da bodo "konkretne odgovore lahko podali šele po temeljiti preučitvi podzakonskih aktov". Sicer pa v Abanki pravijo, da so sodelovali na vseh treh dozdajšnjih dražbah in nameravajo tudi v prihodnje: "Podpiramo vsak ukrep vlade, ki omogoča gospodarstvu ustreznejše financiranje."

Pričakujemo tudi odgovore drugih bank.

Do zdaj je SID banka uspešno izvedla 3 avkcije, glede nadaljnjih aktivnostih bo javnost pravočasno seznanjena. Samostojni podjetniki lahko pridobijo garancije v okviru Slovenskega podjetniškega sklada, za kmete pa trenutno ni pravne osnove v Zakonu o jamstveni shemi.

Ministrstvo za finance za MMC o dražbah in predlogu vključitve samostojnih podjetnikov in kmetov v jamstveno shemo