HSBC ima sedež v Londonu. Foto: Reuters
HSBC ima sedež v Londonu. Foto: Reuters

Preiskava ameriškega senata je namreč ugotovila, da je bila britanska banka "kanal za mamilarske kralje in malopridne države".

Vodilni pri HSBC-ju so že priznali, da so se z ameriškim pravosodnim ministrstvom dogovorili za tako visoko kazen, in se opravičili, ker niso imeli dovolj učinkovitega mehanizma za nadzor in preprečevanje pranja denarja. "Sprejemamo odgovornost za svoje napake v preteklosti," je dejal izvršni vodja bančne skupine Stuart Gulliver, ki je dodal, da so za izboljšanje nadzornega sistema v zadnjem času porabili 290 milijonov dolarjev.

V ločenem primeru pa se je še ena, mnogo manjša britanska banka, dogovorila za poravnavo z ZDA. Standard Chartered Bank mora namreč zaradi kršenja sankcij, ki jih je uvedla ZDA, plačati za 300 milijonov dolarjev (230 milijonov evrov) kazni. Oba primera sta plod trdega dela ameriških zveznih agencij in oblasti v New Yorku, ki se bojujejo proti pranju denarja.

Vse za dobiček
Poravnava med HSBC-jem in ameriškimi oblastmi je bila pričakovana, potem ko je senat že pred meseci objavil zelo obremenilno poročilo glede pranja denarja v banki. V poročilu je bilo zapisano, da so račune, odprte pri HSBC-ju, v Mehiki in ZDA uporabljali vodje mamilarskih kartelov za pranje denarja, poleg tega pa je banka pogosto povsem zavestno obšla omejitve pri trgovanju z Iranom, Severno Korejo in drugimi državami, proti katerim je Washington uvedel sankcije.

Kot poroča BBC, še ni znano, kakšen vpliv bo imela izredno visoka kazen na nadaljnje poslovanje banke, ki je največja v Evropi. V prvem polletju letošnjega leta je imela kar 12,7 milijarde dolarjev (9,8 milijarde evrov) dobička.

Odškodnina za pranje denarja
Odškodnina za pranje denarja