Škandal je načel ugled HSBC-ja. Foto: EPA
Škandal je načel ugled HSBC-ja. Foto: EPA
Mehika
Mehiški preprodajalci mamil so lahko prali denar prek HSBC-ja. Foto: EPA

Ameriški regulatorji naj bi bili seznanjeni s šibkim nadzornim sistemom banke, a niso ustrezno ukrepali. Ameriški senatorji so HSBC obtožili, da je vrata finančnega sistema odprl teroristom, preprodajalcem drog in pralcem denarja.

"V času mednarodnega terorizma, zlorabe mamil na naših ulicah in organiziranega kriminala je zaustavitev pretoka denarja, ki podpira te zločine, nacionalnovarnostna prioriteta," je dejal senator Carl Levin.

"HSBC je svojo ameriško banko uporabil kot pot do ameriškega finančnega sistema za nekatere svoje podružnice po svetu, s čimer je želel svojim komitentom zagotoviti storitve v dolarjih. A pri tem ameriškim bančnim pravilom ni posvečal veliko pozornosti," je dodal.

Po njegovih besedah bi se morali, če mednarodna banka ne bo vzpostavila nadzora nad podružnicami in ustavila nezakonitega denarja, s premislekom o spremembi pravil, ki zdaj omogočajo izrabo ameriških bank, v zadevo vključiti drugi regulatorni organi.

Opravičilo sledi
V HSBC-ju so zatrdili, da so oblikovali novo strukturo za svoje svetovne operacije, ki naj bi jo bilo lažje upravljati. Poudarili so še, da so podvojili proračun za zagotavljanje upoštevanja pravil, povezanih s preprečevanjem pranja denarja.

"V preteklosti nam včasih ni uspelo zagotoviti standardov, ki so jih pričakovali regulatorji in potrošniki," so priznali ter se zavezali, da bodo to popravili.

"Opravičili se bomo, popravili te napake, odgovarjali za naša dejanja in se zavezali, da popravimo, kar je šlo narobe," so napovedali.

Razkritje napak HSBC-ja je prišlo prav v času, ko je bančni sektor pod velikim pritiskom zaradi manipuliranja z obrestnimi merami in lahkomiselnih poslov, ki so leta 2008 privedli do izbruha svetovne finančne in gospodarske krize.