Bavčar je prepričan, da sam ni zagrešil ničesar. Foto: BoBo
Bavčar je prepričan, da sam ni zagrešil ničesar. Foto: BoBo

Da združenje obravnava pet menedžerjev, je povedala izvršna direktorica združenja Sonja Šmuc, ki pa imen ni navajala. Po navedbah medijev bi lahko Združenje Manager že februarja ali marca prvič v svoji zgodovini izdalo opomin menedžerjem ali koga izmed njih celo izključilo. Menedžerji, ki jih obravnavajo in ki naj bi prestopili meje etičnega ravnanja, so po neuradnih podatkih še Boško Šrot, Bine Kordež, Hilda Tovšak in Ivan Zidar.

Kot je v odstopni izjavi, ki jo je posredoval Združenju Manager, zapisal Bavčar, ga je v družbo omenjenih uvrstil Aleksander Svetelšek, ki je 13. januarja odstopil z mesta predsednika združenja. Nekdanji prvi mož Istrabenza se tako sprašuje, zakaj ni Šmuceva na seznam obravnavanih pred častnim razsodiščem uvrstila tudi Svetelška.

Bavčar: Zakaj na seznamu ni Svetelška?
"Če je nanj uvrstila Bineta Kordeža, zakaj ne njega, ki je Kordežu asistiral pri prevzemu Merkurja? Najprej preko Engrotuša, ki ga je vodil, ki je delež Merkurja kupil od državnih skladov, potem pa takoj prodalo naprej," se sprašuje Bavčar in Svetelška obtožuje, da je Kordežu pomagal tudi zasebno, prek svojega podjetja. "Zasebno je Svetelšek vstopil v Merfin nekaj dni po tem, ko je postal član nadzornega sveta Merkurja. Da tu sploh ne omenjam prijateljskih poslov z odvetnikoma Dušanom Korošcem in Mirom Senico v Petrolu," je zapisal Bavčar.

Če je seznam obravnavanih pred častnim razsodiščem nastal še pod Svetelškovim vodstvom, pa je po Bavčarjevem prepričanju sploh sprevrženo, da nekdo, ki je do vratu v poslih, ki jih hoče obsojati kot sporne, obenem kriminalizira nekdanje sodelavce pri tem poslu.

"Istrabenz lahko povrne dolgove, brez službe ni ostal nihče"
Bavčar o sebi sicer pravi, da ne ve, kakšna etična merila združenja naj bi kršil. "Mar ta, da me je ovadil Zoran Janković? Mar ta, da se je Istrabenz znašel v vrtincu dolžniške krize in je, za razliko od mnogih drugih slovenskih podjetij - nekaj tisoč jih je z blokiranimi računi -, sposoben dolgove povrniti v celoti? Mar ta, da ravno to dokazuje, da so bile Istrabenzove naložbe dobre in da nihče od zaposlenih ni ostal brez službe, plače in tudi država ne brez prispevkov? Mar ta, da je očitno, da Istrabenzove težave niso povezane z nobenim menedžerskim odkupom,"se sprašuje.