Svetelšek je svojemu nasledniku Dejanu Turku zaželel veliko uspeha in odločnih korakov. Foto: MMC RTV SLO
Svetelšek je svojemu nasledniku Dejanu Turku zaželel veliko uspeha in odločnih korakov. Foto: MMC RTV SLO

Če bi danes rekel, naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha, bi res izzival.

Dejan Turk
Darja Radić
Radićeva je povedala, da se ne strinja z načinom komunikacije obrtne zbornice, ki svoja stališča sporoča prek zahtev in groženj. Foto: MMC RTV SLO
Svetelšek zapustil Združenje Manager
Srečanja Združenja Manager

Za to potezo se je odločil, ker želi, da bi združenje lahko delovalo v mirnem okolju in se razvijalo po zastavljeni poti. Svetelškov naslednik je dozdajšnji podpredsednik združenja Dejan Turk, predsednik uprave Simobila, ki se je svojemu predhodniku zahvalil za odgovorno potezo.

Turk, ki bo združenje vodil do naslednjih volitev, je zatrdil, da je Svetelšek dobro vodil združenje in veliko premaknil naprej, sam pa si bo, kot pravi, prizadeval, da bo njihov glas glede dviga konkurenčnosti v Sloveniji slišan ter upoštevan.

Znano je, da je Svetelšek, ki je združenje vodil od oktobra 2009, v ponedeljek odstopil z mesta predsednika uprave Petrola, k čemur so ga prisilili domnevno sporni posli, povezani z odkupom terjatev do SCT-ja. S tem se je najverjetneje izognil razrešitvi nadzornikov.

"V novo desetletje smo stopili s prepolnim zavodom za zaposlovanje"
Turk je na tradicionalni svečani prireditvi Združenja Manager povedal, da bi prav rad povedal nekaj spodbudnih besed, pa smo žal v novo desetletje stopili z novimi razburjenji, z nepričakovano depresijo, trganjem družbenih vezi, veliko krizo in prepolnim zavodom za zaposlovanje.

"Naše glavno sporočilo je, da smo tukaj zato, da pomagamo. Da pomagamo državi, da pomagamo delavcem, da pomagamo zdravemu jedru gospodarstva, da čim hitreje izplava iz krize. pomagali bomo z izkušnjami in znanjem in ne obsodbami. Profesionalno bi želeli prispevati k spremembi insolvenčne zakonodaje. Ta naj ščiti upnika, ne dolžnika. Stečajni postopki naj bodo hitri. Delovnopravna zakonodaja - cilj naj bo ustvarjati in imeti delo, ne delovno mesto," je pojasnil.

Radićeva: Upajmo, da je najhujše za nami
Govornica na prireditvi je bila v imenu vlade namesto premierja Boruta Pahorja ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Zatrdila je, da smo se znašli v položaju, ko se ne znamo več normalno pogovarjati. Po njenem mnenju se bomo rešili samo tako, da bomo stopili skupaj in začeli sodelovati.

"Dejstvo je, da smo, kjer smo. Moramo se sprijazniti s tem in na teh izhodiščih razmišljati naprej," meni Radićeva in dodaja, da je koalicija na razvojni klavzuri že oblikovala projekte, ki naj bi pomagali oživiti slovensko gospodarstvo. Po njenih besedah gre predvsem za spremembe v davčni zakonodaji in za uvedbo socialne kapice, za reformo delovne zakonodaje ter za intenzivno izvajanje programa odpravljanja administrativnih ovir pri poslovanju podjetij.

"Upajmo, da je najhujše za nami. Zadnji podatki kažejo na oživljanje gospodarstva, vendar gospodarska rast temelji skoraj izključno na rasti zunanjega povpraševanja. Če se ne bi zunanje povpraševanje povečalo, bi bila situacija bistveno drugačna, to kaže tudi poslovanje izvozno naravnanih podjetij, ki so uspešnejša kot druga," pravi ministrica.

Šketa: Vezani posli se počnejo velikokrat
Predsednik uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa je o Svetelškovih odkupih SCT-jevih terjatev za medije povedal, da teh poslov ne pozna dovolj dobro, da bi lahko rekel, ali so odkupi primerni ali ne, "dejstvo pa je, da se velikokrat počnejo vezani posli, tako da ni nujno tisto, kar se na prvi pogled vidi, da je tudi v resnici tako". "Detajli pa dejansko pokažejo, za kaj je šlo, in na to se bodo organi ustrezno odzvali."

Dodal je še, da iz Svetelškovega odstopa z mesta predsednika združenja ne bi delal posebne drame. Prepričan je tudi, da si mora vsak menedžer prizadevati, da bo njihova stroka pridobila nazaj svojo veljavo.

Svetlik: Svetelškov odstop pozitiven korak
Edvard Svetlik
, predsednik upravnega odbora korporacije Hidria, je glede Svetelškovega odstopa povedal, da ne more soditi, kaj se je zgodilo v Petrolu, zdi pa se mu pozitiven korak, da je odstopil z mesta predsednika menedžerjev, in da bi morala biti taka mera odgovornosti pogostejša.

Če bi danes rekel, naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha, bi res izzival.

Dejan Turk
Svetelšek zapustil Združenje Manager
Srečanja Združenja Manager