Če bo prvi mož odšel, kdo ga bo nasledil? Foto: MMC RTV SLO
Če bo prvi mož odšel, kdo ga bo nasledil? Foto: MMC RTV SLO
Agonija Istrabenza še kar traja. Foto: RTV SLO
Zamenjave v vrhu holdinga si najbolj želi Petrol. Foto: RTV SLO
Nadzorniki Istrabenza brez odločitev
Bavčarjev govor ob procesu JBTZ

Nadzorniki so se tako le seznanili z vsebino pogajanj z bankami, ki naj bi jim Istrabenz dolgoval skoraj milijardo evrov (po Bavčarjevih besedah pa pol milijona evrov). Oblikovali so predlog bankam upnicam in trem največjim delničarjem, in sicer dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij. Poleg tega jim nadzorniki svetujejo tudi, da v predvidenem roku podpišejo in pristopijo k izvedbi organiziranega procesa finančne konsolidacije družbe.

Krovni dogovor bodo torej banke in lastniki pilili čez konec tedna. Če bo v ponedeljek podpisan, naj bi si Bavčar izposloval odlog vračila posojil do konca maja, poroča TV Slovenija.

Banke terjajo pol milijona evrov
Nadzorniki od ponedeljkovega sestanka pričakujejo pozitiven premik proti najprimernejši rešitvi tako za Istrabenz kot za upnike in lastnike družbe. Kot je povedal namestnik predsednika nadzornega sveta Istrabenza Tomaž Toplak, nadzorniki v celoti podpirajo model rešitve, prek katerega bodo banke upnice v celoti poplačane: "Gre za uravnotežen dogovor, ki je pozitiven tako za upnice kot lastnike družb in družbo."

Bankirjev še niso prepričali
Spomnimo še, da se v ponedeljek izteče moratorij na odplačilo dela Istrabenzovih dolgov. Predsednik uprave Igor Bavčar in lastniki Istrabenza so se še v četrtek z bankami upnicami dogovarjali za reprogramiranje posojil, med drugim pa je bil sklenjen dogovor, da se do ponedeljka preuči dokument, ki bi koprskemu holdingu omogočil, da začne odplačevati dolgove. Bavčarju bankirjev o končni rešitvi holdinga ni uspelo prepričati.

Krovni dogovor med bankami in lastniki bo vplival tudi na ponedeljkovo odločanje o morebitni Bavčarjevi razrešitvi, ki jo je predlagal največji lastnik Petrol, o kateri zdaj še ni bilo govora. Zanjo bi morala glasovati večina nadzornikov, prvi mož Petrola Marko Kryžanovski pa po četrtkovem kriznem sestanku izida ni želel napovedovati. Za zamenjavo vodstva koprskega holdinga se zavzema tudi predsednik uprave Nove Ljubljanske banke Draško Veselinovič.

Bavčar bo o odstopu razmislil do ponedeljka
Bavčar po včerajšnjem sestanku na vprašanje, ali namerava odstopiti, ni želel odgovoriti, je pa v sredo za Pop TV dejal, da bo o tem razmislil do ponedeljka.

Nadzorni svet Istrabenza poleg Toplaka sestavljajo predstavniki delničarjev Alenka Vrhovnik Težak (Petrol), Zoran Bošković (NFD Holding), Damjan Mihevc, Bojan Korsika in predstavniki zaposlenih Klavdija Ule, Klavdija Primožič ter Miloš Fortunat.

Bank lastništvo ne zanima preveč
Največja Istrabenzova upnica je Nova Ljubljanska banka, kjer menijo, da bi bil stečaj najslabša rešitev za družbo; Veselinovič se bolj nagiba v smer prisilne poravnave. Banke upnice se na splošno zavzemajo predvsem za povrnitev čimvečjega deleža dolga, neposrednemu lastniškemu vstopu v podjetje pa niso posebej naklonjene.

Funkcije, ki jih je doslej opravljal Igor Bavčar:
-
1988 predsednik Odbora za varstvo človekovih pravic med procesom proti četverici
- 1990-92 prvi minister za notranje zadeve RS-a
- 1992 in 1996 izvoljen za poslanca
- 1997-2002 minister brez resorja, odgovoren za evropske zadeve
- od 2005 predsednik Sveta zaupnikov Univerze na Primorskem
- od 2002 predsednik uprave Istrabenza

-1985 je na nekdanjem FSPN-ju diplomiral z nalogo Razmerje med kapitalom in delom v družbi prehodnega obdobja, za katero je prejel tudi študentsko nagrado Prešernovega sklada.

Kdo bi sploh ugriznil v tako kislo jabolko?
Če bo Bavčar v ponedeljek razrešen, se seveda postavlja vprašanje, kdo bi ga bil pripravljen naslediti. Če dogovor z bankami ne bo sklenjen, bo moral tisti, ki bo prevzel krmilo, namreč v enem mesecu pripraviti poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja holdinga in ga predložiti nadzornikom.

Kot je znano, pogajanja o reševanju koprske družbe trajajo že tri mesece, pri čemer naj bi bil Istrabenz po neuradnih podatkih zadolžen za 500 milijonov evrov, okoli 400 milijonov evrov pa naj bi bankam dolgovale njegove hčerinske družbe. Od njegove usode so odvisna tudi številna delovna mesta.

E. S./M. N.

Nadzorniki Istrabenza brez odločitev
Bavčarjev govor ob procesu JBTZ